Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

16. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, danas je uz malo zakašnjenje održana svečanost na kojoj je Crveni krst Srbobran uručio priznanja najposvećenijim humanistima opštine, koji nesebično daruju dragocenu tečnost u akcijama tokom cele godine.

Sala lovačkog doma i ove godine bila je mesto okupljanja dobrovoljnih davalaca opoštine Srbobran, u njihovu čast priređen je i ručak pre kog je svakom pojedinačno uručeno priznanje za broj do sad učinjenih davanja. Za 5 puta datu krv zahvalnice su dobili: Tot Norbert, Sаmаrdžiја Vesna, Ivanovіć Tatjana, Smiljan Кагоlіnа, Corić Marijа, Divjakovіć Tomislav, Ćоsić Slavica, Dimitгiјеvić Мiгоslаv, Jakić Міloš, Arizanov Saša, Tešanović Svetlana, Konatar Marko i Jeličić Miroslav. Za 10 puta datu krv priznanja su dobili: Šobot Đurđiса, Jojin Nebojša, Radojković Srđan, Vukčević Glušević, Janković lsidora, Plavšić Danijela, Virag Stevan, Šijačić Nataša, Ѕarčev Nada, Milošević Goran, Maksimović Drаgаnа, Jović Zita, Miskin Ana, Tanasijin Zdгаvkо, Šarandžiја Stojan,  Šerfeze Laslo, Miković Dušan i Vrsajković Aleksandгa.

20 puta do sad krv su dali: Gaudai Viktor, Hodonicki Goran, Lazić Dejan, Florijan Vera, Savanović Sonja, Kalenić Goran, Nešić Božidar i Aleksijević Dеjana. Dve osobe su svojom istrajnošću došle do svog 35. davanja krvi, za šta su dobili priznanja, a njihova imena su Hodonicki Ferenc i Rakić Slobodan. Posebno priznanje za ukupno 100 pojedinačnih davanja krvi dobio je Đeker Jožef, na čemu su mu čestitali predsednik opštine Srbobran Paroški Radivoj, kao i sekretar Crvenog krsta Bergel Zoltan. I sva ostala priznanja i zahvalnice uručio je Paroški koji se zahvalio svojim sugrađanima na humanosti koju u kontinuitetu ispoljavaju.

“Posebno mi je zadovoljstvo što sam ponovo među ljudima koji su toliko humani i koji su svaki put kada je to moguće spremni da daju deo sebe, svoju dragocenu krv. Vi ste ljudi koji svakodnevno spašavaju živote, i to osobama koje nikada pre niste sreli ili čuli za njih. Ispred lokalne samouprave koju predstavljam ovde, upućujem vam čestitke i zahvalnost. Naša opština je uvek bila spremna da podrži ustanove, organizacije i pojedince koji se bave humanim delovanjem. Jedan broj najistrajnih davalaca krvi dobio je i značajna priznanja od lokalne samouprave, čime hoćemo da promovišemo humanost, da se i drugi pronađu u vašem primeru i krenu slično da čine. Srbobran u odnosu na broj stanovnika koje ima, spada u red opština za velikim procentom dobrovoljnih davalaca među populacijom. Kod nas je dobrovoljno davalaštvo dobro organizovano, otuda i toliko davalaca, i zato upućujem čestitke svima koji u tome učestvuju. Opština će i dalje pomagati vaše aktivnosti, a svima vama želim mnogo zdravlja i da još puno puta budete u prilici da pomažete drugima”, rekao je Paroški u obraćanju.

Sekretar Crvenog krsta u Srbobranu, Zoltan Bergel, u kratkom obraćanju za medije nakon svečanosti rekao je sledeće: “Plan nam je bio da ovu svečanost održimo baš na Dan dobrovoljnog davalaštva, ali kako je padao u nedelju, a bojali smo se da će odziv dobrovoljnih davalaca biti manji vikendom, održali smo tu skromnu proslavu danas. Za nas je taj dan praznik koji proslavljamo tako što našim davaocima krvi odajemo priznanje za učinjenu humanost”, pojasnio je Bergel i zatim nam otkrio da je gospodin Đeker Jožef, koji je danas dobio priznanje za 100 davanja krvi, u stvari davno prešao tu brojku. Tačan broj njegovih učešća u humanim akcijama je 112, ali je zbog dokumentovanih davanja tek sad dobio priznanje. U svakom slučaju radi se o velikom broju davanja na čemu smo mu svi zahvalni.

Facebook Komentari