Ulaganja u Dom zdravlja su konstantna i sa njima se neće stati

16. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Dom zdravlja u Srbobranu “Dr Đorđe Bastić”, obišao je predsednik opštine Radivoj Paroški, a dočekao ga je i sa njim obišao ovu zdravstvenu ustanovi, njen direktor dr Vlastimir Kladar.

Paroški se interesovao za funkcionisanje zdravstvene zaštite u uslovima nakon ukidanja vanrednog stanja, a prilikom obilaska prošao je i kroz nedavno izgrađene nove prostorije i vozni park kome je pridodato novo sanitetsko vozilo. Kako kaže, ulaganja u Dom zdravlja na prestaju, već duže vreme se ozbiljno radi na unapređenju zdravstvenih usluga i sa tom praksom će se nastaviti.

“Sredstva koja se ulažu u Dom zdravlja ‘Dr Đorđe Bastić’, od kako smo preuzeli vođenje vlasti, utrostručena su i ta cifra sada iznosi više od 28 miliona dinara. Naša primarna zdravstvena zaštita u sebi sadrži i elemente sekundarne, pružamo usluge raznih specijalističkih pregleda za koje se do nedavno moralo odlaziti u veće zdravstvene centre u susednim gradovima. Finansiramo i školovanje budućih specijalista, sa ciljem da proširimo lepezu usluga u našoj ustanovi. Sigurni smo da je sve to što činimo ispravno i pre svega potrebno, a pohvale stižu sa svih strana. Najveća od svih je ona koju smo dobili od Instituta za javno zdravlje ‘Batut’, gde se ističe da je naš Dom zdravlja po kvalitetu usluga koje pruža drugi u Srbiji”, rekao je Paroški tokom obilaska.

Pored ulaganja u opremu i obuku zdravstvenih radnika, smatra direktor Kladar, važan je i domaćinski, odgovoran odnos opštine prema ustanovi čiji je osnivač. “Naš Dom zdravlja ima više od 100 zaposlenih i jedan je od najeminentnijih ustanova te vrste u Srbiji. Akreditacija iz 2019. godine, dobijena na 7 godina, govori o kvalitetu zdravstvene zaštite ovde. To je ujedno naša obaveza i garancija građanima da će imati kvalitetnu, dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu. Saradnja menadžmenta Doma zdravlja i lokalne samouprave iznedrili su velika ulaganja u sam objekat, opremu i školovanje kadrova. Trenutno se istovremeno školuju 4 specijaliste, radijolog, dečiji stomatolog, pedijatar i opšte medicine. Kada govorimo o kvalitetnim programima koji se kod nas sprovode zahvaljujući dodatnim finansiranjima, to su programi ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, karcinoma debelog creva i paliativno lečenje”, otkrio nam je dr Kladar.

On je podsetio na brojne medicinske aparate koji su ne tako davno nabavljeni, a značajno unapređuju rad Doma zdravlja, takođe ulagano je i u infrastrukturu, asvaltiran je auto ulaz i parking pred garažom, trenutno je u toku izrada projekta hidrantske mreže, a u planu je i proširenje kapaciteta laboratorije. Kladar ističe da je to sve moguće jer lokalna samouprava kontinuirano razume potrebe Doma zdravlja i daje “zeleno svetlo” za realizaciju projekata.

Facebook Komentari