Sve više dece se rađa u Srbobranu

16. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, udruženje

Tokom prvog kvartala ove godine Srbobranska opština postala je bogatija za više od 40 novorođenih beba, a kako tradicija nalaže lokalna samoupravi i uduruženje “Ruka spasa” poželeli su im dolazak na svet uz prigodne poklone.

Skup nije mogao biti ranije organizovan zbog mera koje je propisivao Krizni štab Vlade Republike Srbije, ali kako su te mere sad ukinute, skup je danas priređen u Velikoj skupštinskoj sali opštinske uprave, uz prisustvo većeg broja beba, roditelja, baka i deka.

Pre samog uručenja poklona, ručno pletene garderobe za novorođenčad koje izrađuju vredne žene “Ruke spasa” i posteljine za krevetce koje obezbeđuje lokalna samouprava, okupljenima se obratio i pozdravio ih, predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški. “Posebno sam radostan što u ovoj sali mogu da čujem plač beba. Ne znam koji je ovo put da se na ovakav način okupljamo i da lokalna samouprava na ovaj način daruje porodice sa malom decom, ali volim ove skupove jer svaki put po broju novorođene dece bar za malo nadmašimo prethodni period. To je dobra vest i uliva nadu da će se natalitet u našoj sredini popraviti. U prvom kvartalu je rođeno više od 40 beba, u celoj prethodnoj godini preko 150 novorođenčadi, a to je značajno povećanje u odnosu na raniji period. Postoji trend povećanja i zbog toga sam posebno radostan”, rekao je Paroški u uvodnom obraćanju, a zatim nastavio.

“I ovom prilikom važno je istaći da vredne žene iz ‘Ruke spasa’ ne satju sa radom i da svojom nesebičnošću uvek pomažu naše sugrađane, a posebno vole da daruju decu. Opština se rado pridružuje tim akcijama, što je i sad slučaj, podržavamo takve akcije, ali i sami u značajnoj meri vodimo računa o deci u Srbobranu. Lokalna samouprava izdvaja po 20 hiljada dinara za svaku porodicu sa bebom kao roditeljski dodatak, što je uz ove poklone način da vam te prve dane sa bebom olakšamo i učinomo lepšim. Kad je populaciona politika u pitanju naša opština tu ne staje i vodi računa o deci i tokom njihovog školovanja i odrastanja. Subvencionišemo užinu u vrtićima i školama, obezbedili smo besplatan prevoz u opštini i subvencionišemo prevoz đacima srednjih škola van Srbobrana, obezbeđujemo studentske stipendije, i sve to u cilju poboljšanja uslova za život i razvitak porodica sa decom, da pospešimo rađanje i da naše porodice imaju što više dece”, dodao je predsednik opštine, uputivši za kraj svim prisutnim roditeljima čestitke na prinovi i poželevši im zdravlja i sreće.

Čestitkama i lepim željama pridružila se Savka Lazić, predsednica udruženja “Ruka spasa”, koja se zatim zahvalila lokalnoj samoupravi i njenom predsedniku što podržava rad udruženja. “Predsednik Paroški je još pre tri godine, kad smo prvi put organizovali ovakvo okupljanje, prepoznao dobru ideju, tad je stao uz nas i od tad je ovo darivanje tradicija u kojoj zajedno učestvujemo i svaki put joj se radujemo. Zahvalnost dugujem i mojim ženama koje svakodnevno pletu i heklaju ovu garderobicu, svoje vreme nesebično izdvajaju kako bi obradovale neku novu majku i u tome istrajavaju. Bavimo se u udruženju tokom godine različitim akcijama, koje sve za cilj imaju humani gest pomoći i pažnje, ali ovo što radimo za bebe nam je najomiljenije. Proizvodi su od čistog pamuka i u njih je utkana velika ljubav, baš ono što je bebama potrebno”, rekla je Savka Lazić.

Kada je u pitanju porast broja rođene dece i poboljšanje nataliteta, teško je znati šta je na njega tačno uticalo, ali je evidentno da rast postoji i da se ne treba stati sa podsticajima rađanju, već ih treba dodatno pojačavati, slažu se Radivoj Paroški i Savka Lazić. Zanimljivo je to da je u prvom kvartalu rođeno značajno više dečaka, što do sad nije bio slučaj, a lepa vest je i da sve češće na svet bebe dolaze u paru, odnosno ima sve više blizanca.

 

Facebook Komentari