70 građana Srbobrana doniralo krv

13. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Tokom jučerašnjeg dana sprovedena je druga po redu redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Srbobranu, tačnije u maloj sali lokalnog sportskog centra.

U vremenu od 8:00 do 12:00 časova akciji se odazvalo 70 građana Srbobrana, što je zadovoljavajuć broj, kaže dr Vaso Kulidžan, dežurni lekar Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. “Akcija je protekla u najboljem redu.  Ovom prilikom se zahvaljujem davaocima koji su bili spremni da dođu i da se u ovolikom broju odazovu. Znamo kakvi su dani za nama, mada ni danas epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća, građani Srbobrana su ipak došli i donirali preko potrebnu krv. Hvala im još jednom”, rekao je dr Vaso Kulidžan.

Tokom epidemije izazvane virusom Covid-19 sva pažnja zdravstvenih ustanova i zaposlenih bila je usmerena na suzbijanje virusa, zbrinjavanje obolelih i brigu o njima. Potrebe za krvlju ponovo su porasle nakon što su ukinute vanredne mere, te je sad i potrebno održavati što više akcija kako bi se obezbedili svi operativni centri u pokrajini, a zakazane operacije se odvijale po planu, kaže Kulidžan. Dolazak leta obično je problematičan deo godine, jer se broj davalaca po pravilu značajno umanji. Iz Zavoda za transfuziju pozivaju dobrovoljne davaoce da i tokom leta učestvuju u akcijama, ili posete neki od centara i učine humani gest, kako bi se i ovaj period prebrodio bez poteškoća.

U utorak 16. juna, dva dana nakon Svetskog dana dobrovoljnih davalaca, Crveni krst će organizovati dodelu priznanja redovnim davaocima iz opštine Srbobran. Biće to prilika da se porodica humanih ljudi okupi, druži i da se najupornijima ukaže čast.

Facebook Komentari