Gimnazija dobila na poklon interaktivnu školsku tablu. Plus sve aktuelnosti oko mature, upisa…

06. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija “Svetozar Miletić” u Srbobranu sprema se da isprati još jednu generaciju maturanata, predstoji i upis novih učenika u prvi razred, a tu su i neke druge aktuelne teme o kojima smo dobili sve podatke od direktorice i zaposlenih u ovoj školskoj ustanovi.

Najaktuelnija tema je matura za učenike četvorogodišnjih smerova gimnazije i finansijskih tehničara, kao i trogodišnjeg trgovačkog usmerenja, o čemu smo najveći broj informacija dobili od direktorke Maje Tutorov. Kako smo saznali učenici završnih razreda su još u četvrtak predali prijave za maturu, a u petak su imali ispit iz maternjeg jezika. “Maturanti su u školu dolazili po pozivnim spiskovima, pošto smo morali da se pridržavamo mera koje određuju maksimalan broj osoba u jednoj učionici, tako da ih nikad nije bilo više od 9 uz jednog nastavnika. Nošenje maski u školi je bilo obavezno, svi su prošli dezobarijeru, a obavljena je dezinfekcijska ruku, čime smo ispunili sve propisane zdravstvene mere. Polaganje maturskog ispita, 5. juna, zajedno su imali učenici oba smera četvrtog razreda, reč je o ispitu iz srpskog jezika, a maturanti gimnazije u ponedeljak, 8. juna, imaće i polaganje iz engleskog jezika. Istog dana finanskijski tehničari će braniti svoje maturske radove, dok će ostali to činiti 9. i 10. juna”.

“20. juna u 18 časova održaćemo svečanost na kojoj će maturantima biti podeljene diplome, a zatim će moći da se opuste na proslavi maturske večeri koju su čekali 4 godine.  Imali smo više kandidata za učenika generacije, ali se bodovima najviše istakla Stojanović Jovana, učenica gimnazije. Ove godine prvi put imamo posebno imenovanje đaka generacije u trogodišnjem smeru, gde je jedini kandidat bila Jelić Dragica i ona će takođe biti proglašena za đaka generacije. Od srca čestitam obema. Na svečanosti uručenja diploma njih dve će i zvaničo biti proglašene za najbolje, a biće uručene i diplome Vukovcima kao i pohvale za pojedine predmete.”, rekla je direktorka Tutorov, a zatim je pohvalila svoje nastavnike jer su period za nama, držanje nastave u vanrednim okolnostima onlajn, odradili izuzetno profesionalno, odgovorno i čini se sa lakoćom, iako je evidentno da nije bilo lako. Problem se javio kod nekih učenika koji nisu pratili onlajn nastavu, oni će biti neocenjeni, i moraće u narednom periodu da odgovaraju kompletne oblasti iz više predmeta ako žele da završe ovu školsku godinu. Takođe i učenici koji su ocenjeni, a žele da poprave prosek moći će to da učine od 15. do 17. juna, ovo se tiče učenika nižih razreda, jer su maturanti to već učinili između 1. i 3. juna.

Kad je reč o upisu novih učenika u prvi razred dva aktuelna smera, četvrti stepen opšteg smera Gimnazije i treći stepen Modnog krojača po dualnom sistemu obrazovanja, on sledi posle mature, a škola je tim povodom radila na privlačenju dece, odnosno na promociji svojih kapaciteta, pogodnosti i kvaliteta nastave. Svim osnovnom školama u našoj i okolnim opštinama podeljen je štampani materijal, plakati i flajeri, u kom se mali maturanti mogu bolje upoznati sa srbobranskom školom, a uloženo je i u sponzorisanje fejsbuk reklame. U svrhu promocije škole učenici prvog razreda su snimili kratki video materijal, filmić u kom oni govore o školi.

Nešto više o upisu u smer Modni krojač saznali smo od sekretara škole Aleksandra Aleksića:  “Ove godine, kao i prethodne, nam je odobreno 30 učenika za upis po dualnom obrazovanju na smeru Modni krojač, što znači da se uči kroz rad u periodu od tri godine. U drugoj i trećoj godini obrazovanja učenici stiču pravo na zaradu obavljajući praktični deo nastave u kompanijama koje se bave šivenjem. Nakon školovanja učenici imaju realnu mogućnost da ostanu da rade za poslodavce kod kojih obavljali praksu. To što je smer trogodišnji ne sputava učenike da nastave svoje školovanje na četvrti stepen, a kasnije i da steknu univerzitetsko obrazovanje.”, pojasnio je Aleksić.

Opšti smer gimnazije i dalje je primaran oblik obrazovanja u srbobranskoj školi, a o njemu i o upisu na isti govorila je pedagog ustanove Tatjana Jojkić: “Za narednu školsku godinu, 2020/21. planiran je upis 30 gimnazijalaca koji će pratiti program učenja po novom planu, a isti će biti primenjivan i kod učenika 2. i 3. razreda, dok jedino 4. godina nastavlja da radi po starom planu. Očekuje nas upis prvaka, radili smo na promociji škole i smera tako da se nadamo da će zainteresovanost biti velika i da čemo upisati svih 30 učenika.”, rekla nam je Tatjana.

Gimnazija u Srbobranu poznata je po značajnom broju vannastavnih aktivnosti koje stoje na raspolaganju njenim učenicima, a vrlo su često takve aktivnosti podržane od strane pokrajinskog sekretarijata, što se desilo i ove godine. Projekat pod nazivom “Biznis susreti – od ideje do realizacije”, donosi u školu nešto novo, priliku da se kod učenika probudi preduzetnički duh, a možda i da se afirmiše. O ovoj temi razgovarali smo sa profesoricom Svetlanom Pajić Jojkić, koja je projekat osmislila sa koleginicom Tijanom Melezović. “Ovo je 4. projekat koji nam odobrava sekretarijat za obrazovanje, konkurisali smo u februaru i nedavno smo saznali da je naša ideja jedna od podržanih. Do sad smo realizovali projekte koji su se ticali multikulturalnosti, slobodnog vremena mladih i slično, a ovo je prvi pud da organizujemo susret učenika koji ima za prioritet podsticaj preduzetništva, karijerno vođenje, razvoj praktičnih i životnih veština kod učenika. Pored učenika naše škole, zamislili smo da u projektu učestvuju i srednjoškolci iz vrbaške gimnazije, ekonomsko-trgovinske škole iz Kule i poljoprivredne škole iz Bačke Topole. Projekat će biti realizovan već na početku naredne školske godine, u jednom danu će se učesnici iz sve 4 škole okupiti u našoj školi, gde će prisustvovati radionicama iz oblasti preduzetništva, marketinga i osnivanja učeničkih kompanija. Na posletku održaće se jedna vrsta takmičenja ekipa, gde će svaka posebno prezentovati svoju preduzetničku ideju na malom sajmu učeničkih kompanija, a najboljima će biti uručene nagrade.Mislim da je ideja projekta dobra, pre svega zanimljiva, ne znam da je do sad negde tako nešto održano, bar ne u školama sa kojima mi sarađujemo.”, rekla je Svetlana za naš portal, napomenuvši da će u realizaciji projekta učestvovati i koleginice koje predaju ekonomsku grupu predmeta, Anica Zeremski Pavković i Tatjana Bublić.

Posebna novina u školi “Svetozar Miletić” je interaktivna školska tabla koja je instalirana u svečanoj sali, a u ovu obrazovnu ustanovu je došla kao poklon ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoje za unapređenje procesa nastave. Kako je reč o jednoj tabli, ona je sa namerom smeštena u salu koju mogu da koriste svi profesori i đaci, a ne u neki od namenskih kabineta, što će doprineti njenoj korisnosti i većoj eksploataciji. Uz tablu škola je dobila i uputstvo za korišćenje u elektronskom obliku, koje je prosleđeno profesorima kako bi ga proučili i kako bi od naredne školske godine mogli da koriste ovo nastavno sredstvo na zadovoljstvo svih u školi, a posebno zato što se na taj način diže kvalitet nastave i prate moderni načini edukovanja dece.

 

Facebook Komentari