Svetski dan zaštite životne sredine obeležen na pravi način

05. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Zdravlje

Opština Srbobran dodala je u svoj popunjen godišnji kalendar manifestacija još jednu, i to onu koja se bavi ozbiljnom temom ekologije i zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, bio je poivod za sadnju mladog jasena u parku na Trgu slobode koji će od sad biti simbol nove manifestacije. Skup organizovan u srbobranskom parku počeo je u 9.00 časova ujutru i privukao je mnoštvo građana, uglavnom mladih, predstavnika škola, ustanova, sportskih klubova i NVO sektora. Skup su zajedničkim snagama u delo sproveli lokalna samouprava i humanitarac Živorad Đurić (Žića Maradona).

Pored sadnje jasena, organizovana je i akcija u kojoj su svi okupljeni učestvovali, a ticala se uklanjanja smeća sa obala kanala Dunav-Tisa-Dunav, čemu je prethodilo obraćanje organizatora i uvaženih gostiju, sa bine pod spomenikom Slobode. Svojim obraćanjem skup su se prvo obratili Ivona Kerkez doktorand Šumarskog fakulteta u Beogradu, profesor Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a zatim i domaćini, Žića Maradona i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je i otvorio manifestaciju.

“Srbobran se dugi niz godina bavi zaštitom životne sredine, još od formiranja Parka prirode Beljanska bara, preko čišćenja obala svih vodotokova kroz Srbobran, pošumljavanja i aktivnosti na sprečavanju svih vrsta zagađenja. Ipak, zagađivanje i dalje postoji, spominjem reku Krivaju koja nije samo srbobranski problem, isto se odnosi i na Veliki bački kanal, koji je ekološka crna tačka Evrope, ali mi pokušavamo uvek da rešimo probleme u našoj kući, sa našim zagađivačima i na dobrom smo putu da to rešimo. Nemamo mnogo zagađivača jer nismo velika industrijska sredina, ali hoćemo da našim primerom pokažemo da se neke stvari mogu pomeriti sa mrtve tačke ako ima dobre volje. Svetski dan za zaštitu životne sredine koristimo da svima skrenemo pažnju na opasnosti koje nam prete i ukažemo našim građanima i našoj deci koliko je važno boriti se čistiji i životni prostor, Podsećam da je prethodne godine opština Srbobran pošumila oko sedam hektara površina, a tokom ove jeseni biće pošumljeno dodatnih šest u Nadalju. Višemilionska sredstva za pošumljavanje obezbeđena su kroz konkurse Ministarstva za zaštitu životne sredine. Srbobran ima najplodniju poljoprivrednu zemlju u Evropi, ali naš, nedovoljno pažljiv odnos, ugrožava humusni sloj zemljišta i našim velikim površinama potreban je vetrozaštitni pojas. On će sprečiti raznošenje sitnih čestica humusa, sprečiće da nešto najvrednije čime raspolažemo trajno ugrozimo i tako ga sačuvamo za budućnost”, rekao je Radivoj Paroški u svom obraćanju, izrazivši bojazan da ako se ne budemo bavili ovom temom lako možemo izgubiti reke i oranice u Vojvodini. Predsednik je izneo i planove za naredni period, a tiču se zaštite prostora Šumice, njenog negovanja i razvijanja arboretuma, praćenje rasta bilja u njemu, negovanje zasada, edukacije dece o pravilnom odnosu ka prirodi. Ono što je bilo važno pomenuti je osnivanje Pokreta gorana, prvi put u Srbobranu, što je akcija usmerena ka mladima koji treba masovno da se uključe u ovu organizaciju i doprinesu ozelenjavanju svoje opštine.

Gosti manifestacije doktorand Ivona Kerkez i profesor Oliver Fojkar, u svom obraćanju usmerili su pažnju na edukaciju građana, prvenstveno dece, nudeći rešenja koja mogu pomoći da se zaštiti raspoloživi biodiverzitet, ali i načine za povećanje njegove raznovrsnosti i površina koje su njime obuhvaćene, jer Srbobran je opština sa najmanjim površinama pokrivenim šumom. Takođe apelovali su i na starije Srbobrance, kako bi i oni promenili svoje navike i prestali da prljaju svoju životnu sredinu.

Posebnu pažnju okupljenih privuklo je obraćanje sa bine humanitarca Žiće Maradone, od nedavno nastanjenog u Srbobranu, koji nije govorio samo o ekologiji već i o drugim aspektima društveno korisne angažovanosti pojedinaca. Prvo se zahvalio, kako kaže svojim saradnicima čiji rad vrlo ceni, a to su predstavnici lokalne samouprave, njen predsednik Radivoj Paroški, i predsednik Saveta Mesne zajednice Ninoslav Jokanović, sa kojima ima odličnu saradnju u realizaciji humanitarnih akcija, a gospodin Maradona ih je u ovom gradu sproveo već nekoliko. “Moja parola je – Pomozi deci kad je najteže! Čovek koji ima cilj dođe i do puta i tako sam i ja došao do Srbobrana. Mnogo dece ima razne potrebe, Udruženje za pomoć MNRO ‘Biser’ se odlično bavi ublažavanjem njihovih problema, ali i drugi moraju da pomognu, kako smo ovih dana pomogli mi. Danas smo zasadili jedno drvo, očistili delove obala Velikog bačkog kanala, i ne smemo se više ponašati kao da se radi o kontejneru. To su vodotokovi i reke koje moraju da se vole, priroda nam je dala šansu za život, i naš je cilj podstaći mlade da shvate šta znači Majka priroda i koliko je važno brinuti o njoj. Pokažimo se kroz dela”, rekao je Žića Maradona u svom obraćanju.

Pored navedenog, Žića Maradona je pozvao da mu se na bini pridruže porodice kojima je materijalno pomogao u prethodnoj akciji, ali i deca iz MNRO “Biser” kojoj je pomogao danas, od kojih je na poklon dobio zahvalnicu. U svom obraćanju govorio je i o ekologiji, odnosno o zagađivačima u Srbobranu, u čemu su mu se pridružili predstavnici kompanije Reafem. Oni su potvrdili da je ova kompanija svesna da je njihov pogon, koji je dosta star, nepopularan zbog mirisa koji dopiru iz njega i zbog tečnosti koja završava u kanalu DTD, i da su oni počeli sa radom na otklanjanju tih nedostataka. Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave dogovoreno je da se do 1. jula reše neki lakši problemi, a do novembra meseca ostalo. Stari pogon za prečišćavanje otpadnih voda je trenutno u procesu restauracije i biće stavljen u funkciju, te iz ove kompanije pozivaju i druge da učine nešto slično po tom pitanju.

Galeriju fotografija sa današnje manifestacije možete pronaći na facebook strani SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari