5. virtuelna izložba Doma kulture – ĐORĐE ĆORIĆ

04. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Dom kulture u Srbobranu predstavlja ovdašnjoj publici svoju 5. po redu virtuelnu izložbu umetničkih radova, ovoga puta to su dela lokalnog autora, Ćorić Đorđa, likovnog umetnika sa master diplomom.

Predstavljeni radovi nekima su već poznati, ali zbog kvaliteta istih nije zgoreg ponovo ih prikazati. Reč je izložbi koja ne broji previše dela, ali zato svako od njih nosi u sebi “Otisak života”, što je i naziv ove serije portreta. Đorđe je svoje grafike izrađivao u velikim i srednjim formatima, što svakom delu daje novu dimenziju, odnosno lica na njima su predimenzionisana i pored drugih emocija prisutno je i strahopoštovanje od strane posmatrača.

Više o samom konceptu izložbe autor je rekao sledeće: “Konceptualno-estetska srž stvaralaštva kojim se bavim odnosi se na istraživanje i poimanje međuljudskih saživljaja u odnosima koje sami gradimo i razaramo – ja prema sopstvenom JA, odnosu JA i ti (TI) i odnosu JA prema drugosti nekog drugog i trećeg (MI). Prihvatanje drugosti onog drugog kao jedinstvenog i neponovljivog. Nekog ko je sličan meni i ujedno različit. Stvaralaštvo na koje se baziram tiče se krupnog portretnog kadra sa svim onim pojedinostima koje čini naš lik. Ljudski lik posmatram kao matricu koja na sebi nosi urezane zareze života na osnovu kojih možemo da učimo, slušamo i zapitamo se jedni o drugima. Tehnika kojom se bavim jeste kombinacija linogravure sa elementima kolografije. Seriju portreta nazivam Otisak života. Smatram da svi mi, da svaka osoba na planeti poseduje lični otisak života na svom licu”.

“Rad baziram na mnoštvu detalja, jer stičem utisak da svaka bora ili ožiljak imaju svoju svojstvenu priču… Svojim radom nastojim da kritikujem nas kao postojeća ljudska bića smatrajući da nas ophođenje i ponašanje koje sprovodimo vodi ka stranputici. Izgubili smo emociju čistog razgovora među nama samima. Serija portreta bazirana je na razgovorima sa portretisanim osobama. Čistota razgovora koja nam je pružena kao dar je za mene jedna od najbitnijih mogućnosti i sposobnosti čovekovog bića. Brzina modernog života nas razdire polako. Portretna serija Otisak života se temelji na emotivnom iskazu o sebi i drugima. Bazirana je na otvorenosti i prihvatanju, na otkrivanju unutrašnjeg kroz iščitavanje spoljašnjeg. To spoljašnje je za mene lik – mapa koju svi nosimo”. 

Za one koji ne poznaju Đorđa Ćorića, pridodata je i sažeta biografija umetnika, koja beleži njegov stvaralački rast i dosad osvojene vrhunce. Đorđe Ćorić, rođen 01.10.1993. godine u Vrbasu. Živi i stvara u Srbobranu, maloj opštini smeštenoj na severu Srbije, nedaleko od Novoga Sada. Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu završava 2012. godine na smeru likovnog tehničara. Iste godine, upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu na departmanu Likovnih umetnosti na smeru grafika u klasi profesora Slobodana Kneževića. Osnovne akademske studije završava 2016. godine dobivši specijalnu nagradu najperspektivnijeg studenta likovne pedagogije svoje generacije i kao odabrani student poslat na „Printmaking workshop Sofia” u Makedoniju. 2016. godine upisuje master akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na departmanu Likovnih umetnosti na smeru grafika pod mentorstvom profesora Radovana Jandrića. U toku akademskih studija učesnik mnogih likovno-edukativnih prezentacija i projekata, medijskih publikacija i mnogih likovnih konkursa u Srbiji i inostranstvu.

2016. godine nagrađen je drugom otkupnom nagradom na „10. Ex-Yu konkursu za grafiku” u Galeriji ULUS u Beogradu i tako postao najmlađi nosilac pomenute nagrade na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 2017. godine odabran od strane katedre za grafiku i postavljen za tehničkog saradnika grafičkog odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu. 2018. godine postaje stipendista Erasmus + programa kao student istraživač i odlazi na šestomesečni boravak na Academy of Music and Visual Arts u Pečuj u Mađarsku. 2018. godine dobitnik prestižne prve otkupne nagrade na 17. Internacionalnom bienalnom festivalu portreta, u Galeriji Ismet Mujezinović, u Tuzli u Bosni i Hercegovini. 2018. godine završava master akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U toku dosadašnjeg aktivizma na polju vizuelnih umetnosti; učesnik mnogih likovno-edukativnih projekata i prezentacija u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik nekoliko prestižnih stipendija u Srbiji i inostranstvu. Nagrađivan otkupnim nagradama za rad na polju likovne grafike u Srbiji i inostranstvu. Učesnik preko 50 kolektivnih izložbi (Srbija, Grčka, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Danska, Španija, Francuska, Belgija, SAD, Kanada, Meksiko) i 6 samostalnih izložbi u Srbiji i Italiji. Od 2014. godine član organizacionog projekta ,,Lutajući otisak” sa profesorima katedre za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2018. godine član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Počasni član kluba Galerije Matice srpske za saradnju, pomoć i podršku u ostvarivanju programa. 2020. godine dobija poziv italijanske porodice iz Trsta, duge umetničke tradicije, i održava dvodnevnu radionicu (masterclass) grafike u prostoru njihovog porodičnog umetničkog ateljea.

Individualni prostor umetničkog izražavanja gradi na temi međuljudskih odnosa unutar futurističke svakodnevice, iscrpnosti saživljaja i spoznaje čovekove biti, kao i emotivnih iskaza o sebi i drugima kroz medij grafike, skulpture i interaktivnog performansa.

 

Facebook Komentari