Očekuje nas najbolje KULTURNO LETO do sad

03. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Poštujući mere i preporuke koje je donela Vlada Republike Srbije, a tiču se perioda pred i nakon ukidanja vanrednog stanja, Dom kulture u Srbobranu morao je svoje delovanje da ograniči na minimum procesa rada, a kako se situacija razvija izgleda da će Srbobranci ipak uživati u brojnim letnjim dešavanjima koja dolaze iz kuhinje ove ustanove.

U direktnom razgovoru sa Milicom Zarić, direktorkom Doma kulture, pokušali smo da dođemo do odgovora vezanih za održavanje manifestacija koje se tokom najtoplijeg godišnjeg doba po običaju realizuju u Srbobranu, a sada su pod znakom pitanja.

“Dom kulture neće stati sa realizacijom najpoznatijih i ujedno najposećenijih letnjih svečanosti i okupljanja građana, možda će oni malo drugačije izgledati, u skladu sa merama koje su propisane, ali će ipak biti održane. Poslednjih nekoliko nedelja održavamo izložbe likovnih dela koje publici prezentujemo u digitalnoj formi jer dolazak publike u našu galeriju još nije moguć. Četiri takve izložbe već su priređene na našem facebook profilu i prezentovane na lokalnim internet medijima, a u pripremi je 5. po redu izložba našeg mladog stvaraoca, master likovnog umetnika Đorđa Ćorića. Sa Đorđem smo već imali dobru saradnju, a nastavićemo i u buduće, već od 15. juna počeće sa radom likovno-kreativne radionice sa najmlađima, pod nazivom ‘Bojom do osmeha i znanja’ koju će voditi baš Ćorić”.

 “Naša dramska sekcija još nije počela sa radom, ali čim se stvore uslovi za to mladi glumci će se okupiti i nastaviti da pripremaju novi dramski komad. Podsetili smo građane na njihovo glumačko stvaralaštvo i predstavu koju je trupa izvela prošlog leta na manifestaciji Kulturno leto, što je bio ujedno i premijerni nastup amaterskog pozorišta. Iako je naredno Kulturno leto već pred nama, nadam se da će uspeti da pripreme svoju treću predstavu i izvedu je na avgustovskoj manifestaciji. Znam da je rok kratak, ali verujem u njih i sigurna sam da će je uz vredan rad stići spremiti. S obzirom da su se usavršavali i imali uspešnu drugu predstavu, verujem da će treća biti posebno dobra”.

Kako je Vlada nedavno dozvolila okupljanja do 1000 ljudi na otvorenom, uz metar odstojanja, za očekivati je da će se dešavanja na otvorenom ipak realizovati, a Milica je o tome rekla sledeće: “Svu svoju pažnju trenutno smo usredsredili na manifestaciju Kluturno leto, koja je prošle godine doživela neverovatan uspeh uz ogromnu posećenost i pozitivne reakcije posetilaca. Čak je pohvaljena kao jedna od najbolje realizovanih letnjih kulturnih projekata u Vojvodini, za šta smo dobili potvrde sa više strana. Ove godine pokušaćemo da nadmašimo taj rezultat organizujući još bolje, kvalitetnije i sadržajnije nastupe umetnika. Plan je da se već u junu krene sa nekim aktivnostima, a na prvom mestu to je letnji bioskop. Što se tiče ovogodišnjih Petrovdanskih svečanosti, ne mogu da potvrdim da će biti održane u onom obimu i na način na koji smo navikli, ali to ćemo još videti jer ipak je reč o najvećem skupu u Srbobranu koji je od posebnog značaja za sve nas”. 

“Avgust mesec će sigurno biti najsadržajniji kada su u pitanju kulturna dešavanja. Više bioskopskih projekcija, još više sadržaja na Trgu slobode za naše najmlađe, jer vidim da im se to sve mnogo dopalo. U planu su brojni koncerti, pozorišne predstave na otvorenom i još po nešto, kako bi leto u našem mestu bilo što zanimljivije, jer svesni smo da većina Srbobranaca zbog trenutne situacije neće moći da ode na letovanje. Kada su u pitanju dešavanja u Pozorištancu, odlučili smo da do septembra meseca ništa ne organizujemo, ako se nešto ne promeni u međuvremenu, a od jeseni će se vrlo verovatno stvoriti uslovi za normalan rad Doma kulture te će i okupljanja u zatvorenom biti moguća”, detaljno je objasnila Milica Zarić.

Facebook Komentari