Srbobranske škole spremne za povratak đaka u klupe

25. maj 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Bliži se kraj jedne neobične školske godine, poslednja dva meseca deci je znanje plasirano u domovima preko malih ekrana, dok će za zaključivanje ocena većina njih ipak morati da poseti svoju školsku ustanovu.

Srbobranske škole spremne su da 1. juna otvore svoja vrata, iako su prosvetni radnici i u prethodnom periodu bili radno angažovani, direktan rad sa decom kreće narednog meseca. Kako smo već obavestili naše građane, ministarstvo obrazovanja dalo je nalog školama kako da organizuju časove, u skladu sa svim preventivnim epidemiološkim merama. Više o tome kako će to biti realizovano rekla nam je Erika Munjin Sokola, direktorica Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srbobrana.

“Đaci će u školu dolaziti u grupama, sa sve zaštitnim maskama i rukavicama. Neće biti klasične nastave već će se raditi na maloj maturi i zaključivanju ocena. Prvog juna nam dolaze osmaci da preuzmu kombinovani test i testove iz maternjeg jezika, srpskog ili mađarskog, koje će rešavati u svojim domovima. Drugog juna donose rešene testove i zatim u školi rešavaju test iz matematike, sve to kao poslednju proveru znanja pred malu maturu. Ministarstvo nam je naložilo da u jednoj učionici ne sme da boravi više od 8 đaka, pošto mi imamo 68 osmaka oni će biti razvrstani u 10 učionica sa po 6-7 učemika”. Direktorica je dodala da će đaci dolaziti u školu u različito vreme, VIII1 u 8:00 časova, VIII2 u 8:30, VIII3 u 9:00, a VIII4 u 9:30.

Nakon testova, do 5. juna, osmaci će imati mogućnost da poprave ocene kojima nisu zadovoljni, a zatim će one biti zaključene. Razredi od 5. do 7. u školu će dolaziti od 8. juna, takođe sa namerom da ime se zaključe predložene ocene, odnosno da pokušaju da ih pre toga poprave. Imaće vremena do 15. juna da to završe u dogovoru sa nastavnicima. Sa đacima nižih odeljenja neće biti većih problema da im se zaključe ocene, jer oni imaju samo jednog predavača, učiteljicu ili učitelja. Naravno i mlađi učenici će moći da poprave ocene ako to žele.

Sve podatke, potvrdila nam je direktorica Erika, đaci će moći da pronađu na sajtu škole od srede, nakon što se u Novom Sadu dan ranije održi sastanak svih direktora škola Južnobačkog okruga. Takođe iste informacije će moći da dobiju od svojih razrednih strarešina. “Prava mala matura biće organizovana 17, 18. i 19. juna, s tim da će se prvog dana polagati maternji jezik, drugog dana matematika, a na posletku kombinovani test. Kada je u pitanju proslava male mature i dodela diploma i priznanja, još nemamo zvanična obaveštenja ministarstva. Ministar je najavio da postoji mogućnost da se možda organizuje nešto na otvorenom, što smo mi i ranijih godina kod nas praktikovali, ali to ćemo još videti.”, rekla je za kraj Erika Munjin Sokola.

Facebook Komentari