Elektronski upis dece i u školama

20. maj 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu sremili su novi način za upis dece u prvi razred osnovne škole, i to već za narednu školsku 2020/21. godinu.

I ovoga puta portal e-Uprava će biti lokacija na kojoj će se obavljati upis dece, kao što je slučaj sa već funkcionalnim upisom mališana u vrtiće. Proces je, po rečima resornog ministra, vrlo pojednostavljen i već od 28. maja 2020. godine biće omogućena usluga e-Zakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda. Na ovaj način roditeljima i starateljima budućih prvaka biće olakšan upis, jer će samo jednim odlaskom u školu završiti sve.

Eloktronska državna uprava, kao jedno od ključnih obećanja ove Vlade na početku mandata, na ovaj način će integrisati školski sistem u elektronske okvire. Još 1. aprila roditelji su dobili  mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis deteta u prvi razred u određenu osnovnu školu, takođe putem e-Uprave. Novina je i aplikacija e-Upis preko koje će se izvršiti upis učenika u školu, a preko iste biće dostupna i potrebna dokumentacija (izvod iz matične knjige rođenih, evidencija prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu). Tako neće biti potrebe da roditelji pribavljaju dokumentaciju, nego će škole po službenoj dužnosti, elektronskim putem, doći do njih. Izuzetak će jedino biti lekarsko uverenje, ako roditelji dete odvedu na lekarski pregled kod privatnog lekara, ili ako je pregled obavljen pre 16. marta.

Upis učenika neće početi pre 1. juna, a obavljaće se najkasnije do 20. jula 2020. godine. Istog dana, odmah po upisu u školu, u zakazanom terminu pedagog škole će testirati budućeg đaka prvaka.

Facebook Komentari