Škole se otvaraju 1. juna – popravljanje ocena i pripreme za malu maturu

12. maj 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

U škole prvo kreću osmaci, prvenstveno zbog male mature koja je planirana za 17, 18. i 19, jun, a kako bi što lakše odgovorili izazovu pre male mature biće im podeljeni testovi nalik zvaničnim zadacima.

Kako se sa onlajn nastavom uskoro prestaje, od 1. juna kreće raspored časova po kome će đaci moći da poprave ocene ukoliko su nezadovoljni, što znači da u školu neće odlaziti po nove lekcije već samo sa namerom da steknu što bolji prosek za kraj godine. Učionice će primati đake u malim grupama kako bi se izbeglo eventualno prenošenje virusa koji je još uvek prisutan, a kako bi ovo bilo izvodivo škole će raditi od 8 do 20 časova, najavio je ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

Prvi koji će posetiti svoje škole biće osmaci i za njih je rezervisana prva nedelja juna meseca. Prvog juna dolaze u školu i donose đačke knjižice, slike i sve ono što je preduslov za malu maturu. Tog  i narednog dana, svo vreme će se smenjivati po odeljenjima u manjim grupama, ne više od 9 đaka u učionici. Pre male mature biće im podeljeni testovi koji će takođe biti probni i koji se ne ocenjuju. Oni će više ličiti na zadatake zvanične male mature i imaće priliku da još jednom provere svoje znanje, što je i poslednja priprema za ispit.

1. juna osmacima će biti data dva testa – maternji i kombinovani, poneće ih kući i tamo ih rešavati, dok će 2. juna dobiti test iz matematike koji će rešavati u školi, kako bi se privikli na atmosferu i praktično videli kako izgleda kada se rešava zvanični test. U kalendarskom rasporedu je predviđeno da 3, 4. i 5. juna osmaci mogu da poprave ocene ukoliko žele a zatim i da budu zaključene.

Od subote 6. juna kreće pripremna nastava, koja po zakonu traje 10 dana, a zatim, 17, 18. i 19. je mala matura. Završni test, mala matura, biće rađena u učionicama, po smenama, jako mali broj dece u istom trenutku, četiri kvadrata po učeniku, što je u skladu sa epidemiološkim merama. Biće kontrolora i nastavnika što prejudicira da neće biti šanse za prepisivanje. Tokom sastavljanja testova vodilo se računa o vremenu koje je za nama, mada to ne znači da će zadaci biti prelaki, ali ni preteški.

Druga nedelja juna biće rezervisana za učenike petog, šestog i sedmog razreda, odnosno njihovo zaključivanje ocena i popravljanje ukoliko to žele ili roditelji smatraju da je potrebno. Imaće na raspolaganju 8 nastavnih dana da poprave i zaključe ocene tamo gde to nije moglo na daljinu.

Đaci od prvog do četvrtog razreda neće morati da dolaze u školu, i kod njih je mnogo jednostavnije sve urediti jer imaju samo po jednog predavača, učitelja ili učiteljicu, tako da je i zaključivanje ocena jednostavnije.

Kada su u pitanju srednje škole i gimnazije, njihovi đaci takođe kreću u škole 1. juna, gde će se takođe raditi na popravljanju ocena i zaključivanju istih. U školu 1, 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, čija velika matura je predviđena da se desi 4, 5. i 6. juna. Prijave za željene fakultete počeće 24. juna, tako da imaju dovoljno vremena za sve. Srednjoškolci koji pohađaju niže razrede svoje ocene moći će da popravljaju kada maturanti završe sa svojim obavezama, tačnije od 8. juna imaće na raspolaganju dve nedelje.

Facebook Komentari