Polaganjem venaca obeleženo 75. godina slobode

09. maj 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Trg slobode u Srbobranu, odnosno spomenik posvećen borcima poginulim u Drugom Svetskom ratu, danas je posećen od strane čelnika lokalne samouprave i drugih organizacija, koji su odali poštu i položili vence.

Mnogo skromnije nego inače, bez velikog narodnog skupa, obeležen je 75. Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Predsednica Skupštine opštine Srbobran, Milena Alargić, i član opštinskog Veća Radivoj Debeljački, su zajednički položili venac u ime lokalne samouprave, a isto su nakon njih učinili i srbobranski SUBNOR-ovci. Po završetku ceremonije odavanja pošte, predsednica skupštine se okupljenim novinarima obratila sledećim rečima:

“Svečanim polaganjem venaca počelo je obeležavanje 75. godišnjice pobede saveznika u Drugom svetskom ratu. Naša je obaveza da se sećamo 9. maja i da učinimo sve da se spreči revizija istorije, kao i da ne dozvolimo da se posle 75 godina oni koji su uništavali svet i podizali koncentracione logore, prikazuju kao heroji, a oni koji su bili žrtve prikazuju kao zločinci. Zato sećanjem na ovaj dan, na sve dane slavne borbe protiv fašizma, u stvari čuvamo sećanje na slavnu istoriju i sprečavamo da se ponovo dogodi njena revizija”, saopštila je Milena Alargić.

Radivoj Debeljački je takođe uputio par reči vezanih za borbu protiv fašizma, ali se dotakao i aktuelnih delovanja nekih političara koji po njegovom mišljenju imaju slične tendencije kao nacisti četrdesetih godina prošlog veka. “Borba protiv fašizma ne sme se i ne može odustaviti ni danas, jer su te opasnosti konstantne i prete da unište slobodna društva koja gradimo. Obeležavamo 75 godina od pobede nad fašizmom u Evropi i Dan Evrope, sa željom da se prisetimo svih onih žrtava koje su pale za našu slobodu. Srpski narod veoma je stradao u Drugom svetskom ratu i to je ono što zauvek moramo da pamtimo. Borba protiv fašizma još uvek nije završena, nažalost fašizam je prisutan i dalje, u manjini našeg društva, ali svedoci smo da se i dalje on pojavljuje i da nije iskorenjen. Svedoci smo poslednjih dana takvih sporadičnih slučajeva, napada na narodne poslanike, napada na zgradu RTS, da se preti motornim testerama, da se pokušava urušiti celokupan državni sistem i nasilno doći na vlast. Protiv takvih metoda su se borili naši preci zbog kojih danas obeležavamo ovaj veliki dan – Dan pobede. Moramo da se suprotstavimo takvim metodama i jednom za svagda kažemo – NE fašizmu, i svi zajedno pokušamo učiniti sve da napravimo demokratičnije i bolje društvo”, kategoričan je bio Debeljački.

Facebook Komentari