Na birališta izlazimo 21. juna

04. maj 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Najznačajnija vest dana je da je postignut dogovor političkih stranaka o datumu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, a izabran je 21. jun.

Uzbori su trebali biti održani 26. aprila, ali su odloženi zbog aktuelne epidemije, mada kako se stvari odvijaju poslednjih par dana jasno je da će do kraja nedelje biti ukinuto vanredno stanje i da se vraćamo “normalnom životu”, a tako je i sa onim političkim.

Na današnjem sastanaku održanom poslepodne na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, uz prisustvo predstavnika političkih stranaka koje su najavile učešće na izborima. U igri su bile dve opcije, jedni su želeli da izbori budu u avgustu (zbog prikupljanja potpisa), dok je većina htela da budu 14. juna. Odlučeno je da se junskom datumu doda još 7 dana i tako je dobijen datum 21. jun. Izborne radnje se nastavljaju i sad postoji tačan broj dana, samo se čeka potvrda RIK-a.

Jedina stvar koja nije još rešena, a tiče se izbornih radnji, jeste dozvola za okupljanje političkih simpatizera na mitinzima. O ovoj temi će se naknadno izjasniti lekari epidemiolozi, te će od njihovog stava o stanju zdravlja nacije i nivoa epidemiološke situacije zavisiti da li će biti dozvoljeno predizborno okupljanje. Cilj je obezbediti demokratsku atmosferu u skladu za zakonom, rekao je Vučić i dalje poručio: “Kao predsednik republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izbroima, želim da budu zadovoljni svojih radom i da predstave svoje planove i programe. Sve svoje saradnike u organima vlasti zamoliću da dozom toleranicije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj političkoj kampanji”.

Sve pomenuto deo je izjave predsednika države koju je iz Palate Srbija uputio građanima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom. Sastanku su pored njega prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, a iz redova vlasti još i Ivica Dačić (SPS) i Dragan Marković Palma (JS). Prisustvovali su i predstavnici opozicije: Miloš Jovanović (DSS), Zoran Živković (NS), Muamer Zukorlić (Stranka pravde i pomirenja), Marko Ðurišić (Srbija 21), Bojan Kostreš (LSV), Aleksandar Šapić (SPAS), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Ištvan i Balint Pastor (SVM), predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

Facebook Komentari