Opštinski štab do detalja definiso nove mere

21. april 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na telefonskoj sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, opštine Srbobran, koja je održana danas pre podne doneti su sledeći zaključci koji detaljno pojašnjavaju sve nove mere koje je juče donela Vlada Srbije, a koje se tiču i naših građana.
  1. Zabranjuje se kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstva (okućnica), svim građanima do navršenih 65 godina, u periodu od 18,00 časova do 05,00 časova, radnim danima, kao i od petka od 18,00 časova, do ponedeljka do 05,00 časova;
  2. Zabranjuje se kretanje licima sa navršenih 65 godina, osim petkom od 04,00 do 07,00 časova, kada im se kretanje dozvoljava radi kupovine namirnica. Ovim licima se dozvoljava i kretanje utorkom, petkom i nedeljom u periodu od 18,00 časova do 01,00 časa narednog dana, u trajanju od 30 minuta, u prečniku do 600 m udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta;
  3. Poslodavci u oblasti pružanja usluga (npr. vulkanizeri, automehaničari, obućari, krojači, hemijsko čišćenje, škole za obuku vozača motornih vozila i sl.) i u oblasti trgovine na malo (npr. knjižare, trgovci automobilima, motorima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom i sl.), mogu da nastave sa radom od 21. aprila 2020. godine u najvećem mogućem kapacitetu, osim onih kojima je zabranjeno da obavljaju delatnost zbog toga što priroda njihove delatnosti podrazumeva okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (npr. trgovci i pružaoci usluga u trgovinskim centrima), odnosno blizak kontakt između pružaoca i primaoca usluge (npr. frizerske usluge, saloni lepote, teretane i sl.), te predstavlja povećanu opasnost od širenja zarazne bolesti. Nastavkom rada poslodavci su dužni da zaposlenima i korisnicima usluga obezbede, odnosno omoguće primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
  4. Pijace na teritoriji opštine Srbobran, nastavljaju sa radom od 21. aprila 2020. godine. Zakupcima tezgi i kupcima biće obezbeđena i omogućena primena svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica.
  5. Ograničava se radno vreme maloprodajnih objekata na teritoriji opštine Srbobran, počev od 20.04.2020. godine i to radnim danima od 07,00 do 17,00 časova, osim petkom, kada će maloprodajni objekti u kojima će lica starija od 65 godina moći da nabavljaju namirnice, raditi i u periodu od 04,00 do 07,00 časova, za ove građane i od 08,00 do 17,00 časova za građane do navršenih 65. godina.

Stoji u obaveštenju građanima koje potpisuje Komandant opštinskog štaba Radivoj Paroški.

Facebook Komentari