RUKA SPASA ukrašava jaja za decu iz BISERA

15. april 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Tradicija bojenja jaja pred Uskrs duga je koliko i kolektivno sećanje na ovaj hrišćanski praznik, tehnika bojenja i nabavka boje menjala se kroz istoriju, a srbobransko Udruženje “Ruka spasa” trudi se da se oni stari načini bojenja ne zaborave.

Danas se u prostorijama udruženja nekolicina članica istog okupila, poštujući propisanu udaljenost, da za decu korisnike dnevnog boravka u Udruženju za brigu o mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”, pripreme jaja za Uskrs, a pored jaja pripremili su im još neke poklone koji treba predstojeći praznik da im učine veselijim. Kako su okupljanja zbog koronavirusa zabranjena, deca nisu mogla kao prošle godine da dođu i da zajedno sa članicama “Ruke spasa” farbaju jaja, zbog čega je organizovano da im se ukrašena jaja sa poklonim dostave na kućne adrese.

Nešto više o tim poklonima, a naravno i o tradicionalnom načinju bojenja jaja rekla nam je Savka Lazić, predsednica Udruženja “Ruka spasa”:

“Iako se jaja po običaju boje na Veliki petak, mi u Udruženju ‘Ruka spasa’, kao uostalom i prošle godine, to činimo malo ranije kako bi oni kojima su jaja nemenjena mogli da ih dobiju na vreme. Jaja bojimo isključivo bojama koje se dobijaju iz prirode, nema dodavanja nikakvih veštačkih aditiva, a koristimo cveklu, šargarepu, lukovicu, kupus, kurkumu i druge biljke koje imaju intenzivne boje. To je tradicionalan način bojenja koji je u našem narodu i na ovim prostorima korišćen vekovima, a sad je već zaboravljen jer su se pojavili drugi načini za šaranje jaja kojima se sve obavi brže, ali je pitanje koliko su baš zdravi”.

“Danas su uz mene u farbanje jaja uključene još 4 žene iz udruženja, kako bi smo u što kraćem roku završile posao. Pored pomenutog načina bojenja, jedna naša članica ume da šara jaja topljenim voskom što je dodatno zanimljivo i ne viđa se često, a takođe je tradicionalan način ukrašavanja. Opština Srbobran nam je donirala 120 jaja koja ćemo nakon ukrašavanja podeliti deci iz “Bisera”, uz igračke, slatkiše i sokiće koje je takođe poklonila opština, na čemu se zahvaljujem predsedniku Radivoju Paroškom.”, rekla je Savka i ujedno iskoristila priliku da svojim sugrađanima poželi da Uskrs dočekaju sa svojim najbližima u zdravlju i sreći, naravno poštujući zabranu napuštanja domova tokom vikenda, kako bi smo sačuvali sebe i druge.

Facebook Komentari