Svi u kućama od subote u 13 do ponedeljka u 5

02. april 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Od večeras na snagu stupaju tri nove mere Vlade Republike Srbije, sa ciljem suzbijanja širenja virusa COVID-19, od čega su dve strožije a jedna je olakšica, rekao je večeras u obraćanju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka da se od večeras zabrani okupljanje više od dve osobe na jednom mestu je najstrožija do sad, a odmah na drugom mestu je zabrana kretanja građana tokom vikenda. Kako procenjuju stručni ljudi u kriznim štabovima slobodno kretanje građana tokom subote i nedelje najveća je pretnja za povećanje broja obolelih, te se s tim u vezi uvodi policijski čas koji važi od subote u 13:00 sati do ponedeljka u 5:00 časova ujutru.

Tokom ove duge zabrane, neizlaska iz domova, postojaće dve grupe građana koje će u određeno vreme moći na kratko da napuste svoje kuće i to je treća mera koja građanima malo olakšava funkcionisanje. Od 23:00 do 01:00 vlasnici kućnih ljubimaca će imati pravo da izvedu svoje četvoronožne prijatelje u šetnju, samo na 20 minuta i ne dalje od 200 metara udaljenosti od mesta prebivališta, a poštujući zabranu okupljanja više od dvoje ljudi.

Druga grupa građana koja će imati pravo da izađe na ulicu tokom vikenda su osobe starije od 65 godina, i to u već poznatom vremenu, nedelja ujutru od 4:00 do 7:00 časova ujutro u cilju obavljanja kupovine. To su jedini ustupci, i napravljeni su u vreme koje neće svima odgovarati baš sa namerom da se destimulišu da i tad izlaze na ulicu, a da oni koji stvarno imaju potrebu to ipak mogu da učine.

Predsenik je rekao da se u naredna 72  sata očekuje ubrzanje u smislu broja zaraženih, a nažalost za očekivati je i porast broja smrtnih slučajeva. Kako kaže ovo nije puko predviđanje već stvarno očekivanje s obzirom na to koliki je broj ljudu na respiratorima, a na njima je ovog trenutka 81 lice, u teškom ili kritičnom stanju. Najveći broj pozitivnih na korona virus je i dalje u Beogradu, a slede ga Ćuprija, Čačak i Valjevo.

Facebook Komentari