Stižu toliko tražene maske i kvasac

24. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Predsednik republike obdanio je vest da je u našoj zemlji počela proizvodnja kvasca koji je postao deficitaran od uvođenja vanrednog stanja, a takođe najavio je da će i zaštitne maske uskoro biti svima dostupne u dovoljnim količinama. Sad možemo reći i kad će ova dva artikla biti u prodaji.

Prve bliže informacije dao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, rekavši da je počela proizvodnja kvasca i da će već sutra krenuti prema pekarama, jer je tamo najpotrebniji. Planirana proizvodnja je 240 tona kvasca nedeljno, što znači da će već za 2-3 dana moći prve količine da se upute ka velikim marketima i drugim maloprodajama. Pored priče o kvascu ministar je govorio i o stanju u poljoprivredi, potvrdio je da nafte ima dovoljno i na pretek za poljoprivrednike, tako da čim to vremenski uslovi dozvole može se nastaviti sa radom. Poruka poljoprivrednicima je da svoje poslove obavljaju u skladu sa propisanim policijskim časom, a jedini koji su izuzeti od toga su veterinari, koji imaju poseban status kako bi mogli da izađu na hitne intervencije.

Kada su u pitanju zaštitne maske, kojih u apotekama gotovo da nema, počeće od sutra da stižu u prodajne objekte širom Srbije. Avion sa zaštitnim maskama kupljenim u Kini, sleteo je jutros u 4 časa u Beograd. Roba je trenutno u centralnom magacinu u Staroj Pazovi odakle će biti distribuirana po apotekama širom države. Vlada je odredila maksimalnu cenu od 120 dinara po komadu, a građani će moći da ih kupe najviše 10. Kako bi se ova mera poštovala tržišna inspekcija će slati “skrivene kupce”. Za dva dana stiže i drugi avion sa maskama iz Kine, što će uz pokrenutu domaću proizvodnju biti dovoljno za obezbeđivanje srpskog tržišta, zato neće biti potrebe da se građani obezbeđuju sa velikim količinama na početku distribucije jer će od sad apoteke biti dobro snabdevene.

Facebook Komentari