Prva bomba je pala 24. marta u 19:55

24. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Navršava se 21 godina od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), bespravnog rata koji je iz vazduha sprovela NATO alijansa.

Prva bomba pala je 24. marta u 19:55 na teritoriji Kosova i Metohije, a tokom sledećih 11 nedelja uništena je ekonomija zemlje, porušeni infrastrukturni objekti i pobijeni nedužni civili. Još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo, prema procenama različitih izvora, stradalo je između 1.200 i 3.000 ljudi. Napadi na Jugoslaviju počeli su po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska Vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD. Materijalna šteta naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjena je od strane tadašnje vlasti na oko 100 milijardi dolara, za šta je zatražena i nadoknada od članica NATO.

Bombardovanje Jugoslavije završeno je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan pre, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je utvrđeno kako će se povući vojska SRJ i kako će ih na Kosovu zameniti međunarode vojne trupe. Jedinice vojske povukle su se iz pokrajine po donošenu rezolucije 1244, a prve međunarodne snage ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije 12. juna iste godine.

Facebook Komentari