Obavezno perite šape ljubimcu posle šetnje

23. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Kako je nedavnom odlukom Vlade dozvoljen izlazak na ulicu i u toku policijskog časa, samo u svrhe šetanja kućnih ljubimaca, dobro bi bilo informisati se kako postupati sa krznenim prijateljem u uslovima virusa korone.

Kućni ljubimci, mačke i psi, ne mogu preneti korona virus na ljude, ali se mogu testirati pozitivno na nizak nivo patogena ako ga uhvate od ljudi, i mogu preneti virus šapama sa jedne površine na drugu. To je zaključak hongkonškog Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i očuvanje nakon što je pas u karantinu testiran kao slabo pozitivan. Uopšteno, vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu, uključujući pranje ruku pre i posle rukovanja sa životinjama, njihovom hranom i zalihama i ne da ih ljube. Osobe koje su bolesne trebale bi izbegavati kontakt sa kućnim ljubimcima, a ako se otkriju promene u zdravstvenom stanju kućnog ljubimca, treba potražiti savet veterinara.

Iako većina vlasnika pasa ima naviku da svom ljubimcu opere šape po povratku iz šetnje, treba naglasiti da to sada svi obavezno treba da rade, kao preventivu u ovim okolnostima. Nikako ne koristiti alkoholna sredstva ili asepsol, već šampon koji je i do tada korišćen, koji neće nagrizati kožu životinji. Takođe nikako ne koristiti sapun ili šampon za ljude.

Podsećamo da je od juče dozvoljeno da u periodu od 20 do 21 čas, na 20 minuta, vlasnici pasa izađu sa svojim kućnim ljubimcima u šetnju, na 200 metara u krugu mesta stanovanja, mogu u pratnji još jedne osobe, nikako u grupama jer će u tom slučaju biti kažnjavani.

Facebook Komentari