Najavljeno masovno testiranje građana na virus Kovid-19

23. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Masovno testiranje građana naše zemlje, na koronu, kreće za nekih 48 sati, najavio je u televizijskom obraćanju naciji, predsednik republike Aleksandar Vučić, potvrdivši istovremeno da će u velikim gradskim centrima biti organizovani veliki prostori za prijem svih zaraženih.

To je jedna od najdrastičnijih mera na koje se Vlada odlučila u konsultacijama sa iskusnim virolozima i drugim stručnjacima iz Kine, koji su u Beograd došli na poziv našeg predsednika kako bi pomogli u rešavanju epiremije izazvane Kovidom-19. Svi oni građani kod kojih se ustanovi oboljenje, a imaju blaže simptome, biće upućeni u te karantinske centre, verovatno hale beogradskog sajma, novosadski SPENS, niška hala Čair…

Pored ove mere koja treba da dovede do potpunog razdvajanja zaraženih od zdravih ljudi, u Vladi se razgovaralo o još dve teme: koje to mere još država treba da preduzme kako bi lekarima olakšali posao, i šta sa ekonomijom koja je u krizi.

Najavljeno je da će Srbija početi proizvodnju leka hlorokin, za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje korone. Broj respiratora sa kojim sada raspolažu bolnice u Srbiji značajno je povećan, a u roku od 15 dana imaćemo ih tri puta više nego što smo ih imali pred ovu krizu. Novina je to što se radi na nabavci neinvazivnih respiratora, to su oni bez intubiranja za lakše bolesnike kojih kod nas do sad nije bilo. Veliki broj proizvodnih pogona u zemlji radi na izradi hiruških maski, što će uz 20 miliona koje stižu sledeće nedelje iz uvoza, biti dovoljno da pokrije potrebe. Od juče radi i fabrika kvasca tako da će i ove deficitarne robe uskoro biti dovoljno u prodavnicama.

Država sprema značajn novac, pravi se ozbiljan plan i baziraće se na tome da se pomogne privatnom sektoru. Neće biti smanjivanja penzija, neće se dirati ni plate, ni minimalac, a 10. aprila biće isplaćena martovska penzija odjednom, zajedno sa 4.000 dinara pomoći.

Facebook Komentari