Policijski sat od sutra traje od 17 do 5 ujutru

21. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Broj potvrđenih osoba zaraženih virusom Kovid-19 uveliko je prešao cifru 100, 11 ljudi je na respiratorima, jedna osoba je preminula, sve su to razlozi zbog kojih je Vlada odlučila da uvede nove stroge mere koje ograničavaju kretanje i okupljanje građana.

Policijski čas će od sutra trajati od 17 do 5 sati ujutru, ukupno 12 sati, potvrdio je predsednik republike Aleksandar Vučić. Ova mera je uvedena jer i dalje imamo građane koji nemaju samodiscipline. Takođe zabrana okupljanja u parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, je jedna od novih mera, apeli da se ostane kod kuće nisu dali rezultate što je odmah bio signal da se mere pooštre.

Ako sedite u kući nikoga ne možete da zarazite, i niko vas ne može da zarazi.

Mera koja je već najavljivana, obustavljanje gradskog prevoza na teritoriji Republike Srbije, potvrđena je odlukom Vlade, ona se ne odnosi na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene. Za sve građane koji moraju da rade za vreme trajanja vanrednog stanja, a ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz.

Analizom stanja prethodnih dana, doneta je odluka da se starijim građanima, preko 65 godina, dozvoli izlazak na ulicu u ranim dnevnim časovima, od 3 do 8 ujutro, i to samo nedeljom kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekove u apotekama. Za sve osobe mlađe od 65 godine period zabrane kretanja menja se za dan subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u njemu ne može boraviti više od 5 osoba. Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već im se zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta. U praksi, to znači da će građani moći da kupe hranu i piće “za poneti”. Ugostitelj bi trebao da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće, ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Radnici u objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

 

Facebook Komentari