RUKA SPASA šije zaštitne maske

20. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Srbobranska opština ima više svetlih primera građanske solidarnosti i jedinstva u današnje vreme vanrednog stanja i izolacije, poslednji takav primer dolazi iz Udruženja građanja “Ruka spasa”. Vredne žene predvođene predsednicom Savkom Lazić stavile su se na uslugu društvu tako što u prostorijama svog udruženja šiju deficitarne zaštitne maske za lice.

Poznato je da zaštitnih maski nema dovoljno u slobodnoj prodaji, Štab za vanredne situacije opštine Srbobran ima samo određenu količinu namenjenu volonterima, javila se potreba za proizvodnjom ovog artikla. Kako “Ruka spasa” raspolaže sa nekoliko šivaćih mašina, a njene članice umeju da šiju, stavile su svoje kapacitete na raspolaganje Štabu.

“Odlučile smo u udruženju da je bolje da pravimo nešto što je sad preko potrebno, kad već umemo da šijemo, a da akcije koje smo planirale ostavimo za neko drugo vreme. Čula sam se sa predsednikom opštine po tom pitanju i on je podržao našu ideju. Nabavili smo materijal za izradu maski i počeli sa radom. Uzorak jedne maske smo dobili od lokalne firme koja ih već šije, prave se od čistog pamuka, s tim da smo mi odlučili da poduplamo sloj platna i tako ih učinimo boljim. Naše maske nisu za jednokratnu upotrebu, mogu se prati, iskuvavati i tako više puta koristiti, a dovoljno je i samo prepeglati ih kako bi se toplotom ubili virisu i bakterije i opet se mogu koristiti”. 

“Gotove maske dajemo opštinskom Štabu za vanredne situacije, i oni dalje odlučuju kome će biti podeljene. Verujem da će se deliti prvenstveno volonterima i drugim osobama koje u našoj opštini rade sa ljudima i u ovim uslovima, a kada se pokriju te potrebe verovatno će biti deljene i građanima. Radimo već drugi dan, od 11 sati pre podne do uveče u 7, kako bi smo ispoštovale propisanu zabranu kretanja. Prvog dana smo napravile 69 maski, sad to već ide brže i potrudićemo se da napravimo 100 komada danas.”, rekla nam je Savka Lazić, koja je poručila svojim Srbobrancima da izdrže samoizolaciju i da ćemo zajedno pobedili virus.

Takođe Savka je pozvala građane koji imaju igle za šivaće mašine, ili gume koje drže maske na licu, da ih doniraju udruženju, jer je od danas problem nabaviti ih. Dovoljno je otići u Mesnu zajednicu ili opštinu i ostaviti ih tamo uz poruku da je to repromaterijal za “Ruku spasa”.

Facebook Komentari