Nešto više o merama izolacije i volonterskom radu tokom vanrednog stanja

18. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas je u Maloj sali opštine održana konferencija za novinare koju je sazvao predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, a u ovom konkretnom slučaju kao prvi čovek opštinskog Štaba za vanredne situacije, sa namerom da se našim građanima detaljnije objasni kako uvedena mera izolacije u praksi funkcioniše.

Kako bi pomenuti sistem funkcionisao na prvom mestu je apelovano na mlade, a punoletne građane, da se prijave za volontiranje kako bi moglo da se pomogne svim izolovanim sugrađanima,  dostavljanjem na adresu svih potrepština. Ovaj odgovoran i nadasve human posao moći će da obavljaju samo osobe koje nisu krivično osuđivane i koje su zdrave, dobiće potrebnu obuku o postupanju sa građanima kako bi se izbegla i najmanja šansa za prenošenje virusa korona, a kako bi to bilo izvodivo svi volonteri će biti obezbeđeni zaštitnim maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju.

Na početku svog obraćanja Paroški je govorio o trenutnoj situaciji u opštini: “Trenutna situacija je zadovoljavajuća, nemamo ni jednog građanina kod koga je potvrđen korona virus. Sve službe su organizovane da rade po preporukama koje je donela Vlada Republike Srbije i opštinski Štab za vanredne situacije i u tom smislu mogu da budem zadovoljan. Volonteri koji pomažu našim starijim sugrađanima i onima koji boluju od određenih hroničnih bolesti su na terenu, a njihova uloga je u tome da idu po namirnice, lekove i slično. Dosta ljudi se javlja sa željom da pomogne, a mi mislimo da će u narednom periodu potreba za volonterima biti velika, jer je kretanje zabranjeno svim licima starijim od 65 godina, odnosno 70 godina, ako žive u seoskim sredinama. Ovom prilikom želim da pohvalim veliku humanost naših građana koji su spremni da volontiraju. Takođe molim ljude da ukoliko već nekome pomažu samoinicijativno, da to ne čine ako ne poštuju stroge norme koje se tiču zaštitne maske, rukavica i dezinfekcionih sredstava, bez suvišnih kontakata i slično”.

“Mera zabrane kretanja koju je Vlada uvela, a važi od 8 uveče do 5 ujutru, važi za sve građane sem za one koji će dobiti propusnice zbog poslova koje obavljaju u noćnoj smeni. Što se tiče snabdevanja namirnicama u lokalnim radnjama, ono je dobro, zbog povećane potražnje dolazi do sporadičnih pražnjenja rafova, ali brzo opet budu popunjeni. Nema informacija o tome da je neko neopravdano podizao cene osnovnih životnih namirnica. Ono šta nam fali su zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju i to će uskoro biti obezbeđeno, Štab za vanredne situacije raspolaže sa dovoljnim brojem ovih sredstava namenjenih volonterima. Za lica koja dobijaju hranu preko Narodne kuhinje, a starija su od 65 godina, obroke dobijaju na kućnu adresu”.

“Ono što je najvažnije, a nije dovoljno objašnjeno je postupanje unutar domaćinstva u kojima žive višečlane porodice sa starijim licima. U tim kućama osobe starije od 65 godina treba da budu odvojene u posebnoj sobi, da se fizički kontakt smanji na minimum, da se obuća i jakne ostavljaju izvan kuće, da se dezinfikuju kvake i druge površine koje se često dodiruju kako bi se i na taj način sprečilo zadržavanje potencijalnog virusa u kući i kako ga najugroženija grupa naših sugrađana ne bi pokupila. Moramo paziti na najstarije Srbobrance”.

“Svi smo potencijalni prenosioci bolesti, zato moram da ponovim da treba smanjiti kontakte sa starijim sugrađanima na minimum uz obavezno ispunjavanje higijensko sanitarnih uslova. Najbolje je da taj posao obavljaju izabrani volonteri. Naravno građani prvo moraju da steknu poverenje u volontere, jer njima daju svoj novac za kupovinu namirnica. Kako bismo sprečili moguće zloupotrebe naši volonteri će imati akreditacije. Ovom prilikom apelujem na naše građane da prijave ako bude nekih zloupotreba, bilo kakvih sumnjivih ljudi, ili osoba koje ne poštuju meru samoizolacije. Mi imamo podatke o većini osoba koje su došle iz inostranstva, svi oni treba da se jave policiji da su stigli i da poštuju meru izolacije, kako ne bi došli u situaciju da budu kažnjeni.” ,rekao je Paroški za kraj svog obraćanja, dodajući da građani obavezno prate sredstva javnog informisanja, jer se situacija menja svakodnevno i za očekivati je da se uskoro uvedu još strožije mere.

Štab za vanredne situacije radiće 24 časa svakog dana, a građanima su na raspolaganju brojevi telefona u sve tri Mesne zajednice opštine, telefoni opredeljeni samo za trenutnu situaciju kod kojih od 8 ujutru do 7 uveče dežuraju volonteri.  Slobodno pozovite ako vam je potrebna pomoć.

Facebook Komentari