Školski časovi na malim ekranima

16. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Iako su od danas sve školske ustanove u Srbiji zatvorene to ne znači da će se stati sa sprovođenjem planskog obrazovanja dece. Kako je i najavljivano prethodne nedelje, od sutra se počinje sa školskim časovima na TV kanalima RTS 3 i RTS Planeta.

Nema odmora za nastavnike i đake, časovi će biti emitovani prema rasporedu po razredima, koji će biti dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja www.rasporednastave.gov.rs. Predmeti namenjeni osnovcima biće emitovana na kanalu RTS 3, a za srednjoškolce na RTS Planeta. Nastava će se emitovati po blokovima, a školski dan počeće u osam ujutro.

Za đake od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole na televizijskom kanalu biće emitovani časovi: matematika, srpski i svet oko nas. Učenici petog razreda imaće matemetiku, srpski, biologiju, istoriju i geografiju, dok će za njihove starije drugare biti emitovani i predmeti fizika i hemija. Što se tiče srednjoškolaca, oni će moći da prate matematiku, srpski jezik, fiziku, hemiju, biologiju, istoriju i geografiju.

Nastavnici i profesori iz srbobranskih škola, kao uostalom i u svim drugim opštinama, dužni su da u saradnji sa odeljenjskim starešinama ostvare potrebnu komunikaciju sa učenicima ili njihovim roditeljima, kako bi dobili dodatna uputstva za učenje nakon odgledanih časova, kao što su dodatne prezentacije ili domaći zadaci za vežbanje u radnoj svesci, crteži i dr. Takođe nastavnici će raditi na predmetima koji će biti manje zastupljeni na TV kanalima, kao što su muzička kultura, likovna kultura, fizičko i zdravsteno vaspitanje, strani jezici, informatika i drugi stručni predmeti u srednjim školama.

Srednje škole imaju obavezu da na svojim sajtovima postave banere sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje. Svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednih dana. Nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju je veliki broj onlajn platformi kao i nacionalna platforma za onlajn učenje “Moja škola”.

Dok traje onlajn nastava paralelno će se odvijti i kontrola naučenog na osnovu materijala koje nastavnici dostavljaju učenicima i na osnovu povratnih informacija učenika nakon praćenja TV časova. Nastavnici će beležiti podatke o napredovanju učenika. Nakon što se normalizuju uslovi sve ocene biće iskorišćene za formiranje krajnje ocene na kraju školske godine.

 

 

Facebook Komentari