VANREDNO STANJE na teritoriji cele Srbije

15. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Uvedeno je vanredno stanje zbog korona virusa na teritoriji cele države, ovo je odlučeno nakon dugog sastanka u Palati Srbije stavljanjem potpisa na dokument od strane tri najviša državna zvaničnika: predsednika Republike, predsednice Vlade Srbije i predsednice Narodne skupštine.

Donošenje takve odluke podrazumeva neke već određene mere, ali i ostavlja prostora da se u narednim danima spisak mera dopuni u skladu sa razvojem situacije. Pedsednik države izneo je u javnost o kakvim merama je reč. Prvenstveno je apelovao na lica starijia od 65 godina da ne izlaze iz svojih kuća jer spadaju u najugroženiju grupu građana. U narednim danima će se proveravatii koliko se građani pridržavaju ove mere. Predsednik je apelovao na mlađe da ne posećuju starije članove svojih porodica i da ne vode decu da vide bake i deke, jer ih tako ugrožavaju. Tokom naredna 72 sata vršiće se procene poštovanja preporuke, ukoliko se ona ne bude poštovala, biće donešena obavezujuća odluka.

Od ponedeljka, 16. marta, neće raditi škole, vrtići i fakulteti, a naredni period biće iskorišćen za dezinfekciju svih prostorija u ovim ustanovama. Takođe, neće biti organizovana nikakva sportska dešavanja, prekida se sa održavanjem treninga sportskih klubova, zatvaraju se teretane, a o radu restorana i drugih ugostiteljskih objekata biće donešene naknadne odluke.

Vojska preuzima aktivnu ulogu i pomagaće policiji, pre svega u obezbeđivanju državne granice, čuvanju bolnica kako niko ne bi ugrožavao lekare. Policija će vršiti nadzor nad izolovanim građanima. Sve osobe koje budu upućene u kućnu izolaciju biće proveravane, a za nepoštovanje te mere zaprećena je kazna zatvora do 3 godine. Granice će biti zatvorene za sve strane državljane sem onih koji imaju boravišnu dozvolu ili su diplomate. Našim građanima u inostranstvu dozvoljen je povratak u maticu, ali treba da imaju na umu da će momentalno biti upućeni u kućnu izolaciju na 14 dana, ili 28, ako dolaze iz Italije. Ova mera važi za sve bez izuzetka i moraće da se poštuje, nevezano za to imaju li neke simptome.

Prodavnice će i dalje raditi nesmetano, pogotovo one široke potrošnje i biće redovno snabdevane, kretanje građana je dozvoljeno uz preporuku da se to čini samo ako je potrebno, a moguće je da će biti uvođene dodatne sankcije ako bude bilo potrebe, jer je zdravlje građana, prvenstveno najstarijih, trenutno najvažnija stvar, zaključci su sastanka najviših državnih zvaničnika.

Facebook Komentari