Vredne ruke osnovaca zasadile 80 mladih stabala

12. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, udruženje

Učenici 6. i 7. razreda OŠ “Vuk Karadžić”, kojima je zajedničko to što izučavaju predmet Građansko vaspitanje, pokrenuli su inicijativu pošumljavanja svog Srbobrana, koju su danas i realizovali, uz svesrdnu pomoć svojih odraslih sugrađana.

Kako su po planu i programu pomenutog školskog predmeta imali zadatak da organizuju jednu radnu akciju, đaci Osnovne škole “Vuk Karadžić” odlučili su se za sadnju mladih izdanaka nekoliko vrsta stabala koja su karakteristična za vojvođansko podneblje. Nastavnica Teodora Delić je u njihovo ime kontaktirala Ivonu Kerkez, Srbobranku koja na beogradskom Šumarskom fakultetu pohađa doktorske studije na katedri Semenarstvo, rasadničarstvo i pošumljavanje, i ona je rado obezbedila kao donaciju dovoljan broj mladica za realizaciju akcije. Takođe, nastavnica Delić je kontaktirala i predsednika opštine Srbobran, kako bi se pronašla odgovarajuća površina koja bi bila pošumljenja.

 

Izabrana je lokacija uz Veliki Bački kanal, na Novom Naselju u Kaću uz dečije igralište koje održava Udruženje “Naša Priča”. Predsednik opštine Paroški, obezbedio je i mašinu za bušenja rupa, a članovi Udruženja “Naša Priča” rado su je upotrebili dan uoči akcije. U sadnji je učestvovalo 40 učenika, a na raspolaganju su imali 3 vrste sadnica: vrbu, jovu i javor. Deci su u sadnji istih pomogli njihovi nastavnici, kao i Ivona, koja im je prenela deo svog stručnog znanja kako bi svaka pojedinačna biljka imala veće šanse da se i primi. Ona je o ovoj akciji rekla sledeće:

“Pošto sam rođena u Srbobranu, i ovde sam odrasla, htela sam na neki način da se odužim ovom mestu i da učinim jedno dobro delo. Poslednju akciju ovog tipa imali smo u novembru mesecu, kada smo pošumljavali prostor naspram starog Hotela “Elan”, i tada je zasađeno nekih 3000 sadnica, a donešeno je i dodatnih 200. Sledeća veća akcija biće organizovana na jesen u Nadalju, 8 vrsta sadnica će biti posađeno na površini od 8 hektara. Realizacija je planirana za sredinu novembra ove godine, jer naredni period, sve do jeseni, nije više pogodan za sadnju ni jedne vrste sadnica. Taj projekat finansira ministarstvo zaštite životne sredine sredstvima ‘Zelenog fonda’, a Srbobran je jedna od 11 opština koja je dobila taj projekat.”, rekla je Ivona Kerkez nakon što je današnja akcija uspešno okončana.

Više foto utisaka sa današnjeg skupa možete pronaći u našoj facebook galeriji.

Facebook Komentari