Žena je za mene jedina inspiracija

08. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Dan žena ume iz pripadnika jačeg pola da izvuče ono najlepše, emotivno a i dalje snažno, samo kako bi svojim dragim damama pokazali koliko im je stalo. Srbobranski pesnik Goran Blagojević, inspiraciju gotovo uvek nalazi u ženama i ljubavi prema njima, te je za uoči Dana žena svoju poeziju odlučio da podeli sa svojim Srbobrankama.

Dom kulture, Ustanova sa kojom Goran ima dugogodišnju saradnju, ponudila je svoju galeriju da baš u njoj bude održano veče poezije i muzike. Kako bi bilo i muzike u ovoj posebnoj večeri, pobrinuo se Dejan Subakov, učitelj muzike svirao je na gitari neke vanvremenske rok hitove, ali i jednu svoju kompoziciju, nastalu početkom ove godine. Centralna figura večeri bio je Goran Blagojević, govorio je svoje stihove, čak 18 pesama, ali i par onih koje nisu njegove ali im se divi.

Goran je ovo veče posvećeno ženama nazvao „Ženu možete voleti, možete patiti zbog nje, ili je pretočiti u književnost“, i stihove koje je govorio pokušao je da razvrsta baš u te tri kategorije iz naslova. “Pokušao sam na svoj način da našim damama uveličam njihov praznika, nadam se da sam u tome bar malo uspeo. Govorio sam uglavnom svoju poeziju, većina tih pesama je publikovana, ali sam uvrstio i dve koje tek treba da budu objavljene, jer su se odlično uklapale u koncept večeri. Pored autorsikh pesama, začinio sam veče i sa nekom svetskom poezijom. Pesme sam birao baš kako bi ispratile tri teme: ‘Ženu možete voleti, možete patiti zbog nje, ili je pretočiti u književnost’, ja takvu književnost volim i takve pesme stvaram, žena je za mene jedina inspiracija”. 

“Vrlina i prednost pesnika je ta da se on može zamotati, sakriti u pesmu. Danas su muškarci, ili bar većina njih, izgubili fokus na umetnost i poeziju, ne izražavaju se više tako, a meni kao pesniku ova vrsta izražavanja odgovara jer kroz pesmu mogu da kažem i ono što u direktnom razgovoru ne bih smeo. To je možda i savet muškarcima, da svoje strahove i sve što se ne usuđuju da kažu, a želeli bi, da to pretoče u umetnost, ne mora to biti poezija, važno je samo da to na neki način iznesu iz sebe i prikažu. Ne valja ostati nedorečen. U mojoj poeziji ima dosta vrlo ličnih emocija i situacija, onoga što mene čini tim što jesam, ja to pretočim u liriku i pri tom znam koga se to tiče i šta predstavlja, a slušaoci vide samu pesmu, neznajući šta je u pozadini njenog nastanka. To je lepota umetnosti.”, rekao nam je Goran Blagojević.

Facebook Komentari