Džudistima kluba TURIJA pehar za najuspešniju ekipu

02. mart 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Sport

Međunarodni džudo turnir “Turija 2020” koji se u nedelju 1. marta po 22. put održao u Srbobranu, doveo je u lokalnu sportsku Halu gotovo 500 boraca, koji su pokazali zavidan stepen znanja i umeća, a i učinak domaćeg tima nagrađen je brojnim priznanjima.

Turnir koji organizuje džudo klub “Turija” namenjen je takmičarima uzrasta do 15 godina, i kao takav je opšte poznat u regionu i Evropi, a spada u top 3 turnira u našoj zemlji. Ovogodišnje izdanje velike sportske svečanosti organizaciono je usavršeno, postavljeno je 5 borilišta (jedno više nego do sad), čime je skraćeno trajanje takmičenja i sprečen zamor sudija, trenera i najvažnije mladih boraca. Sve sudije su saveznog ranga čime se postiže visok kvalitet ocenjivanja, a kako bi se ograničio uticaj sudija na moguće favorizovanje nekih ekipa, uvedeno je ocenjivanje njihovog rada, što utiče na pravično donošenje odluka i fer plej.

 

Takmičenje je svečano otvoreno u 10:30, uz prisustvo svih boraca, trenera, sudija, delegata, velikog broja gledalaca, zvanica i naravno medija. Prisutni su bili i predstavnici lokalne samouprave koji su došli da pruže podršku organizatorima turnira koji je značajan za opštinu Srbobran. Predsednica sukpštine opštine, Milena Alargić, imala je tu čast da proglasi turnir otvorenim.

“Dobro došli u Srbobran, na 22. Međunarodni turnir Turija 2020. Izuzetno smo ponosni na naš džudo klub koji je uspeo da napravi jedno ovako veliko i dugovečno tradicionalno takmičenje. Njihov rad i postignuti rezultati potvrđuju koliko su uspešni i poštovani u ovom sportu, ne samo među drugim džudistima već i među građanstvom u našoj opštini. Svim takmičarima želim puno sreće, fer borbe, ali i da se u pauzama družite, stičete nove prijatelje i širite poznanstva. Znam da tokom takmičenja nećete imati ni malo lak zadatak, u Srbobran su danas došli najbolji džudisti iz velikog broja klubova. Neka pobede stvarno najbolji. Sa tom porukom proglašavam ovaj turnir otvorenim”, reči su kojima se predsednica Alargić obratila okupljenima.

Svečanost otvaranja turnira iskorišćena je i da se klub “Turija” zahvali brojnim saradnicima, kako iz domena sporta, tako i iz privrede medija i vlasti, uručene su zahvalnice svima onima koji podržavaju klub i čine održavanje ovog takmičenja mogućim. Horsko izvođenje himne “Bože pravde”, Gradskog hora “Zora”, dalo je svečanosti i notu kulturnog dešavanja, nakon čega su svi zamoljeni da raščiste prostor borilišta, kako bi se pristupilo takmičenju. Ovaj trenutak mi smo iskoristili da porazgovaramo sa predsednikom kluba “Turija”, Aleksandrom Srdanovićem.

“Svake godine se potrudimo da podignemo turnir bar za jedan stepenik više, u odnosu na prethodni, i za sada u tome uspevamo. Ove godine se elektronski prijavilo 495 takmičara, ali su neki iz inostranstve otkazali dolazak zbog straha od virusa Korona, međutim i pored toga na turnir je došlo još dece spremne za takmičenje koja se nisu prijavila, tako da smo i njih prihvatili, i sada ukupan broj boraca je 469. To je zadovoljavajuć broj, s obzirom na trenutnu situaciju. Mnogi su odustali od dolaska na turnir zbog straha od Korona virusa, pri tome naravno mislim na timove iz inostranstva. Razumem njihov strah, ovo je ipak veliki međunarodni turnir, ali mi je ipak žao što su izostali, pogotovo takmičari iz Rusije, Bugarske, Slovenije. Naše komšije iz Rumunije sprečeni su da dođu, jer su nakon povratka sa takmičenja u Italiji stavljeni u karantin preventivno, a izostali su i Grci jer oni trenutno imaju svoje državno prvenstvo. Suprotno izostancima stalnih takmičarskih ekipa, došli su nam novi prijatelji iz Moldavije i Ukrajine. Džudo klub Turija predstavio se sa 29 takmičara iz tri sekcije kluba, sekcije Srbobran, Turija i Nadalj. Pored uslova da budu svi fizički spremni i u redovnom treningu, obaveza je bila i da takmičari budu potpuno zdravi, jer ni jedno takmičenje nije važnije od zdravlja”, rekao je za naš portal Aleksandar Srdanović, predsednik džudo kluba “Turija”.

Na srbobranska borilišta izašli su džudisti iz tačno 50 klubova, 340 dečaka i 129 devojčica. Najbrojnija ekipa i sveukupni pobednik turnira bio je džudo klub “Omladinac” iz Stepanovićeva, a najuspešniji klub bio je “Dinamo” iz Pančeva, ako ne računamo domaćine. Pehar za najuspešniju ekipu starijih dečaka pripao je klubu “Turija”, što je najozbiljniji takmičarski uzrast na turniru. Klub je zaslužio ukupno 9 medalja, po 3 zlata, srebra i bronze. Pored toga osvojeno je i 8 petih mesta.

“Jako sam ponosan na svoje starije dečake, ali i na ceo tim. Umemo mi da postignemo i bolje rezultate, ali smo takođe danas imali i dosta početnika među takmičarima, dosta dece je promenilo uzrast, tako da je ovo odličan zalet za neke buduće rezultate. Pored opštine Srbobran koja nam neizmerno pomaže, zahvalio bih se i drugim sponzorima kao što su: sportski Savez opštine, Centar za sport i turizam, MZ Srbobran i MZ Turija, kompanija Reahem, ZZ Turija, ZZ Nadalj, MB Soja Gold, AD Pionir Srbobran, Leskovački roštilj, Prerada mesa Beljanski Turija i Kobasicijada Turija. Ono što je malo uticalo na smanjenje broja inostranih takmičara, iako je i dalje velik, jeste strah mnogih selekcija od Korona virusa. Mnogi naši prijatelji iz zemalja regiona nisu došli. Ako sledeće godine sve bude kako treba bojim se da će nam ova sala biti previše mala. Gosti iz zemalja koji su sada prvi pud došli, oduševljeni su turnirom, organizacijom i kako sve to izgleda, tako da su sigurno kod nas i dogodine. Poseban doživljaj za sve njih je bio poseta Kobasicijadi i nezapamćena gužva na koncertu Dragane Mirković, tako da iz Srbije odlaze puni utisaka. “, podelio je sa nama svoje utiske trener kluba domaćina Milan Srdanović.

Pored pomenutih medalja i pehara, klub “Turija” je osvojio najviše medalja u konkurenciji poletarki, i bodovno su delili prvo mesto sa džudo klubom “Kučevo”, ali su dobri domaćini ustupili taj pehar Kučevkama, što je za svaku pohvalu. Teško da jedan klub sa nivoa opštine Srbobran može da se meri bo broju takmičara sa nekim klubovima iz Beograda ili Novog Sada, što je još jedan ugao gledanja koji potvrđuje veliki uspeh džudo kluba “Turija”.

Facebook Komentari