Ne samo da su čuvari tradicije kobasičara iz Turije ponovo oborili svoj rekord i napravili kobasicu od 2036 metara, već je i sve drugo na ovogodišnjem izdanju “Kobasicijade” bolje i veće nego do sad.
Najlepše od svega je to što je subota, 29. februar, osvanula osunčana i savršena za održavanje manifestacije po kojoj je Turija poznata u Srbiji i šire. Od ranog jutra počele su pripreme takmičara za pravljenje kobasice i osvajanje prestižnog naziva “Prvaka 36. Kobasicijade”, a već oko 10:00 časova počeli su sa pretakanjem recepata u mesne specijalitete. Istovremeno na bini ispred zgrade Mesne zajednice mladi folkloraši pokazali su svoje umeće, dok su se članovi Udruženja “Kobasicijada” spremali da pred okupljene građane iznesu najveću do sad.
Kobasica je prošla seoskim ulicama i vožena traktorom stigla pred binu u 12 sati, gde su je svi čekali. Čast da zvanično proglasi otvorenom 36. kulinarsku manifestaciju, imao je ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Branislav Nedimović. Svojim domaćinima se obrati onako kako oni vole, Turinci”, srdačno im se zahvalivši što su ga pozvali na “Kobasicijadu”. “Mogu vam reći da ovo kako izgleda manifestacija i koliko je ljudi prisutno, to je nešto fascinantno. Hvala udruženju koje je napravilo taj iskorak i napravilo od lokalnog skupa nešto ovako veliko. Možete slobodno da zavidite sami sebi na tome. Podsećate me na jednog od najvećih sportista sveta, atletičara Sergeja Bupku, čoveka koji je bio toliko dobar da niko nije mogao da mu se približi rezultatski, pa je on morao sam da obara svoje svetske rekorde. To isto vi činite sa svojom kobasicom. Molim vas da ovaj svoj brend razvijate koliko god znate i možete. Svi znaju koliko Guča znači za Srbiju, to je isto Kobasicijada u ovom našem kraju.”, rekao je Nedimović i poželeo posetiocima da uživaju u turijskim specijalitetima. Presekavši rekordnu kobasicu, autentičnom turijskom bricom, koju je po starom običaju morao da plati, ministar je otvorio “36. Kobasicijadu”.
Građane su sa bine pozdravili i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez, predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški i Ranislav Stankov, predsednik Udruženja Kobasicijada.
“Sekretarijat koji vodim finansijski podržava turijsku ‘Kobasicijadu’ i slične manifestacije, one na najbolji način doprinose zaštiti identiteta i promovišu vrednosti srpskog vojvođanskog sela i očuvanje tradicionalnih proizvoda. Turijska ‘Kobasicijada’ iz godine u godinu podiže nivo organizacije i iz tog razloga pozivam organizatore, Udruženje ‘Kobasicijada’ i opštinu Srbobran, da iskoriste subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kako bi zaštitili svoj proizvod sa specifičnim geografskim poreklom, turijsku kobasicu. To su učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa. Iskoristite šansu i konkurišite za sredstva namenjena za opremanje stočarskih farmi i postrojenja za mini preradu mesa.”, rekao je Pokrajinski sekretar Vuk Radojević.
Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški rekao je da turijska Kobasicijada svake godine biva sve veća, ali da se kvalitet ne dira i mora ostati odličan. “Verujem da će mladi ljudi iz Udruženja nastaviti da razvijaju ovaj brend i da će doprineti da se vrlo brzo turijska kobasica, osim na ovoj manifestaciji, nađe u ponudi na širem tržištu. To treba da bude naredni korak u razvoju brenda ‘Kobasicijade’, stalna proizvodnja kobasice, kako se ona ne bi jela samo krajem februara, već da se može kupiti cele godine i da u njoj može da uživa što veći broj ljudi. To neće biti projekat koji će raditi samo na promociji manifestacije, već on može biti i privredni zamajac za Turiju i opštinu Srbobran. Lokalna samouprava spremna je da pomogne u tome, a imamo i podršku pokrajinskog sekretarijata i ministarstva, na čemu smo im vrlo zahvalni. Ta podrška svih nivoa vlasti nije samo prilika za napredak Kobasicijade, već i podrška celokupnoj poljoprivredi opštine, kroz projekte kakav je prethodne godine bio elektrifikacija atara, radimo na poboljšanju uslova za razvoj.”, rekao je Paroški u svom obraćanju.
Na bini su zatim usledila takmičenja i proglašenja pobednika u istim. Kao gost koji je prešao najduži put da dođe na Kobasicijadu, bio je čovek sa Novog Zelanda, dok su drugo u treće mesto zauzeli posetioci iz Rusije i iz Sjedinjenih Država. Takmičari iz Bačkog Petrovca napravili su najbolju svežu kobasicu, ekipa “Petro – Kul”, drugo mesto u istoj disciplini pripalo je ekipi “Menjačnica Ceki” iz Niša, dok su treći bili momci iz ekipe “Dijaspora – Turija”.
Kada su u pitanju najbolje suve kobasice, takmičenje koje je imalo 4 kategorije, rezultati su sledeći:
Najbolja Turinska suva kobasica:
1. Mesto: Sremčev Danilo,
2. Mesto: Balint Nemanja,
3. Mesto: Srdić Marica.
U kategoriji – Najbolja vanturinska suva kobasica:
1. Mesto: Šovljanski Marija – Bajša,
2. Mesto: Pav,ović Jovan – Valjevo,
3. Mesto: Novak Ivan – Kucura.
U kategoriji Međunarodna suva kobasica:
1. Mesto: Đurić Igor – Rogolj (BiH),
2. Mesto: Dragan Latinović – Bravsko (BiH),
3. Mesto: Franjul Loris – Sveti Petar U Šumi (Hr).
U kategoriji industrijska suva kobasica:
1. Mesto: Beljanski (Turija),
2. Mesto: Jelić (Irig),
3. Mesto: Siki (Novi Sad).
Vrhunac ovog drugog i najposećenijeg dana na Kobasicijadi, za koju se procenjuje da ju je posetilo 70.000 ljudi, bio je večernji koncert Dragane Mirković. Nastup koji je u Turiju privukao posetioce iz cele Vojvodine pa i šire. To je i definitivno učinilo ovogodišnje izdanje manifestacije najvećim i najboljim do sad, slažu se mnogi ljudi sa kojima smo razgovarali. Dragana je u Turiji napravila spektakl, rado se fotografisala sa svima koji su to želeli, čak uzimajući od njih mobilne telefone kako bi sa bine napravila selfi sa publikom tokom koncerta, što je naišlo na oduševljenje brojnih obožavalaca okupljenih u prvim redovima pred binom.