Kobasicijada uvek počinje izložbom Artovaca

28. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Likovni stvaraoci okupljeni oko Udruženja “Art” iz Srbobrana, otvorili su juče izložbu svojih slika u zgradi Mesne zajednice Turija, kao najavu 36. Kobasicijade, koja je danas i zvanično počela.

Artovci po tradiciji prave ovu izložbu i ovo je njeno 12. izdanje u Turiji, a otvorila ju je Dragica Gruborović, predsednik Udruženja: “Naša tradicionalna izložba u okviru Kobasicijade uvek je dobro posećena i nema razloga da ove godine bude drugačije. Pohvaljujem naše članove, jer su se potrudili da donesu popriličan broj slika koje se međusobno razlikuju u tehnikama. Nadam se da će posetioci uživati u njima”.

Svoje mišljenje o izloženim radovima i izložbi uopšte, dao je jedan od najpoznatijih članova Udruženja “Art”, Svetozar Kaćanski-Batuka. Meni je jako drago što se iz godine u godinu poboljšava kvalitet izloženih radova. Odavno Kobasicijada nije samo hedonistička manifestacija, ona propagira i različite kulturne sadržaje među kojima je i naša izložba, koja je uvek dobro posećena, pogotovo u udarnom terminu subotom, kada ja rado dežuram ovde u galeriji. Bez obzira na vremenske prilike, verujem da će tako biti i ove godine. Mene to raduje, ispunjava me kad vidim da ljudi dolaze i gledaju slike, a ako neko nešto kupi to je samo plus. Komercijalni efekat nije nam u prvom planu. Izložene slike jesu rađene u različitim tehnikama, mada dominiraju ulja na platnu. Posebno mi se dopada i čini posebnu draž to što su motivi na slikama najrazličitiji. Veliki broj slika obrađuje teme koje su nama u podunavlju bliske, ali ima izlaza i u apstrakciju i nadrealizam. Tako sam i ja ove godine odlučio da iznesem nešto apstraktno, kako reče jedna moja koleginica: ‘Pokaži im šta radiš, ne moraju oni to kupiti’, mada ja znam da se najbolje prodaju salaši i slični vojvođanski motivi”, objasnio je profesor Batuka. 

Izlozba će biti otvorena do nedelje popodne, svo vreme će u prostoriji u kojoj je postavljena dežurati neko od Artovaca kako bi dočekao posetioce, odgovorio im možda na neko pitanje o radovima i uslužio ih ako se odluče za kupovinu neke slike.

Facebook Komentari