Prva pesnička nagrada MILAN DUNĐERSKI predata u ruke mladih poeta

23. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Некатегоризовано

Prvi laureati pesničke nagrade “Milan Dunđerski”, ustanovljene u Narodnoj biblioteci Srbobran, sinoć su dodeljene mladim pesnikinjama: Jeleni Stanojević, Albert Évi, Erni Berbo, i Bojani Vojnić.

Žiri u sastavu : dr Ana Stjelja, predsednica, dr Hargita Futo Horvat i dr Čila Utaši, članice, nisu imale nedoumica oko izbora najboljih stihova na srpskom i mađarskom jeziku. Nagrade su dodeljene u sali Narodne biblioteke, u prisustvu brojne publike. Veče je otvorila direktorka ustanove, Eva Kiš, koja je pozdravila sve posetioce svečanosti za dodelu nagrade, a zatim je predstavila svoje gostre. Prvi među njima, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, iskoristio je priliku da se priseti Milana Dunđerskog. “Divna je prilika da se setimo pesnika koji je rano otišao, koji je bio radoznalog duha, na svoj tihi i nenametljiv način. Milanov dobri duh manifestovao se i u njegovim objavljenim stihovima i Srbobran zaista može da se ponosi njime. Iz poštovanja prema njemu i njegovom radu, predložio sam Srpskoj enciklopediji da odrednica o ovom pesniku bude sadržaj ove knjige i ja sam napisao tu odrednicu”.

Idejni tvorac ove za Srbobran nove a opet važne pesničke nagrade, Milan Đorđević, ocenio je da se vrednost ideje nalazi u nameri suprostavljanja palanačkom zatvaranju omladine u etničke torove i totalizujuće nacionalističko verske identitetske prakse, što u potpunosti odgovara i pogledu na svet Milana Dunđerskog. “Inicijativu za osnivanje pesničke nagrade za srednjoškolce i studente koji umetničku poeziju pišu na srpskom i mađarskom jeziku, a pod imenom prerano preminulog srbobranskog pesnika, Narodna biblioteka je rado prihvatila. Sa realizacijom te ideje počelo se nakon što je novosadski izdavač ‘Prometej’ , te 2018. godine, objavio dvojezičnu knjigu izabranih pesma Milana Dunđerskog pod nazivom – ‘Pesnik je poput Prometeja’. Lokalna samouprava je podržala moju ideju da se povodom 10 godišnjice smrti zavičajnog pesnika objavi navedena knjiga i ustanovi nagrada koja će podsticati interkulturalnu komunikaciju, posvećenu umetničkoj poeziji mladih i stvaranju nadnacionalne književne zajednice slobodnog duha i prijateljstva. Sve to je karakterisalo i Milana Dunđerskog, i zbog svega toga on može poslužiti kao uzor umetničke i intelektualne identifikacije stvaraocima poezije kojima je stalo do afirmacije stvaralačke individualnosti”, između ostalog rekao je Đorđević na prvoj svečanosti dodele nagrade.

U svom obrazloženju nagrade, žiri je dao opsežnu elaboraciju pesama koje su uzete u obzir i među njima izabrao 4 najbolje, za po svaku kategoriju nagrade po jednu. Pesnička nagrada „Milan Dunđerski” ima za cilj afirmaciju mladih umetnika. Kako je bilo za očekivati srednjoškoski autori su bili brojniji, poslali su 30 radova, dok je studentskih radova bilo četiri. U pesmama srednjoškolaca teme su ljubav, raskid, odbacivanje, problemi odrastanja i traženja mesta pod suncem, sve što je prisutno u njihovom svakodnevnom životu. Oni žele da promene svet, a susreću se sa okamenjenim konvencijama. Na atmosferu i temu pesama nekada ukazuju i šifre pod kojima su poslate: duša, nebo i zemlja, bela ptica, svetlo. Doživljaji se u uvom dobu još iskuzuju često na konvencionalan način, a interesantno je da se kao kontrast javljaju autentične ideje, frapantni elementi u tekstovima, a pojavi se i poneka pravopisna greška. Žiri je izdvojio delo pod šifrom Napsugár/Sunce pod naslovom Kétezer-tizenkilenc és a szabadság városa / Dve hiljade devetnaesta i grad slodobe pisano u prozi u kojoj se generacijski doživljaj artikuliše pomoću neobičnog sučeljavanja sa vremenom.

Kategorija studentskih radova je bila izjednačenija. Pročitavši pristigle radove ustanovile smo da kod studenata već slabi želja za izražavanjem sebe kroz stihove, oni ne ovekovečuju primarne osećaje, nego se okreću kompleksinjim pitanjima i problemima forme. Nagradile smo pesmu pod šifrom Szaffy T. Dve su pesme poslate pod ovom šifrom, pobednička je ona koja u prvom licu množine govori o generacijskom iskustvu, naslov pesme je Mert mi csak… / Jer mi samo…, mada i druga pesma predstavlja vrednost sa svojim alegoričnim likovima, sa elementima balade i atmosferom bajke. Nakon dešifrovanja saznale smo imena nagrađenih. U kategoriji srednjoškolaca to je Vojnić Bojana, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Subotice, a u kategoriji studenata Eva Albert, studentkinja Odseka za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Dve nagrađene pesme na mađarskom jeziku će biti objavljene u časopisu Philos koju izdaje Odsek za hungarologiju i Kolegijum za visoko obrazovanje vojvođanskih Mađara u Novom Sadu.

U kategoriji studenti nagrađene su Jelena Stanojević (Bratunac, Republika Srpska/BiH) studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Odsjek za opštu književnost i bibliotekarstvo, a pesma koju je poslala “AGNUS DEI” je nagrađena. Albert Éva iz Bačkog Petrovog Sela, student je Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Odsek za mađarski jezik i književnost, njena pesma “MERT MI CSAK…” takođe je okićena nagradom.

Erna Berbo iz Priboja, učenica 2. razred Gimnazije u Priboju zavredila je nagradu za pesmu “HUMANISTIČKA PESMA”, a za pesmu “KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA” nagradu je dobila i Bojana Vojnić iz Subotice, učenica Gimnazije „Svetozar Markovićˮ u istom gradu. Dve dobitnice nagrada, koje žive daleko od Srbobrana, bile su opravdano sprečene da dođu na svečanost, te će im nagrade biti naknadno predate. Nagrade je uručila Eva Kiš, direktorka Narodne biblioteke Srbobran. U programu su učestvovali glumci Miodrag Petrović i Đerđ Virag, koji su na srpskom i mađarskom jeziku govorili stihove Milana Dunđerskog.

Facebook Komentari