Rano otkrivanje sprečava karcinom materice

21. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Povod predavanja, koje je u skupštinskoj sali opštine Srbobran održano danas u 13 časova, bio je Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice, koje je organizovao Dom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, sa namerom da se dodatno skrene pažnja na ovaj ozbiljan zdravstveni problem.

Predavanje je vodila ginekolog dr Snežana Erceg, pred publikom koja je brojala gotovo četrdeset građanki opštine Srbobran, različite životne dobi. “Rano otkrivanje sprečava karcinom materice” slogan je pod kojim je naša država pre 13 godina krenula u borbu protiv bolesti od koje je već tad obolevao značajan broj žena.

Tokom polučasovnog predavanja doktorka je govorila o različitim stvarima koje se vezuju za karcinom, od ranog dijagnostikovanja, preko lečenja do posledica, a najviše se zadržala na prevenciji. Po stručnom mišljenju brojnih svetskih stručnjaka na ovu temu, a sa njima se slaže i Snežana Erceg, rak grlića materice u gotovo 100 odsto slučajeva izaziva Humani papiloma virus. Rano otkrivanje karcinoma, ili još bolje samo utvrđivanje prisutnosti virusa u organizmu, utvrđuje se tokom preventivnih pregleda, kada se preporučuje i rađenje Papa testa, čime se povećava procenat uspešnosti lečenja. To je ono zbog čega su ovakva predavanja važna, ali ne treba se tu zaustaviti, smatra Erceg, već preporučuje mladima da tokom svakog odnosa koriste zaštitu, vode računa o sebi i svom zdravlju, higijeni i munitetu, a pregledi da budu redovni.

Država Srbija, i posebno opština Srbobran, izdvajaju značajna sredstva kako bi se ovakva i slična oboljenja rano dijagnostikovala, stava je dr Ilija Gazepov, član opštinskog veća zadužen za zdravstvo, koji je prisustvovao predavanju, navodeći da novca za tu namenu ima i mora ga biti, samo je potrebno da se naše građanke upute u ambulantu i obave preglede.

Oba lekara, Erceg i Gazepov, slažu se da se sa ovakvim predavanjima ne treba stati, već da sa pravom informacijom treba otići i u škole, prvenstveno u srbobransku Gimnaziju gde se mladim ljudima treba skrenuti pažnja na pomenutu bolest, a ne bi bilo loše da istu priču čuju i osmaci svih osnovnoškolskih Ustanova u opštini.

Facebook Komentari