Prvi dobitnici pesničke nagrade „Milan Dunđerskiˮ

13. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Pesnička nagrada „Milan Dunđerskiˮ koju je prošle godine ustanovila Narodna biblioteka Srbobran, biće dodeljena po prvi put, 22. februara, u ovoj Ustanovi na radost mladih stvaralaca koji su je zaslužili.

Ideju za uspostavljanje nagrade koja će nositi ime srbobranskog pisca, inicirao je profesor gimnazije u Srbobranu Milan Đorđević, a ona je okrenuta mladim stvaraocima poezije i njihovim pesmama koje nisu objavljivane. Konkurs je raspisan 1. septembra i bio je otvoren do 1. decembra 2019. godine, a na njega se odazavao iznenađujuće velik broj mladih autora iz Srbije i okolnih zemalja, srpskog i mađarskog govornog područja.

Žiri u sastavu dr Ana Stjelja (predsednica), dr Hargita Futo Horvat i dr Čila Utaši, na sednici održanoj 5. februara 2020. godine, u skladu s najvišim estetičkim i etičkim propozicijama, odlučio je da nagradi umetnički najuspelije i humanistički najmisaonije pesme, napisane na mađarskom i srpskom jeziku u dve kategorije, a jednoglasno su se odlučili za sledeće autorke:

U kategoriji studenti:

  1.  Jelena Stanojević, Bratunac, Republika Srpska/BiH
    Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Odsjek za opštu književnost i bibliotekarstvo
    Naslov pesme: AGNUS DEI
  2. Albert Éva, Bačko Petrovo Selo
    Filozofski fakultet Novi Sad, Odsek za mađarski jezik i književnost
    Naslov pesme: MERT MI CSAK…

U kategoriji srednjoškolci:

  1. Erna Berbo, Priboj, 2. razred Gimnazije u Priboju
    Naslov pesme: HUMANISTIČKA PESMA
  2. Bojana Vojnić, Subotica, Gimnazija „Svetozar Markovićˮ
    Naslov pesme: KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA.

Nagrada sadrži: diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom, objavljivanje nagrađene pesme u književnom časopisu i novčani iznos, a biće dodeljene na svečanoj ceremoniji u Narodnoj biblioteci Srbobran, 22. februara na dan pesnikovog rođenja.

Facebook Komentari