Turijska kobasica druga u Šidu

10. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Vikend za nama, 8. i 9. februar, u gradu Šidu bio je mesto održavanja 23. po redu manifestacije “Sremski svinjokolj i kobasicijada”, na kojoj su svoje umeće pokazali i majstori kobasice iz Turije.

Svake godine. drugog vikenda u februaru mesecu, održava se u Šidu smotra na kojoj mesari iz Srema i okoline pokazuju svoja umeća kroz različita takmičenjima. Nadmeću se u brzoj obradi mesa,  pravljenju kobasica, jedenju istih, održava se i takmičenje za najbolju suvu sremsku kobasicu, a brojni posetioci mogu i da degustiraju različite mesne proizvode kod brojnih izlagača.

Takmičenje u izradi domaće kobasice, na kom su se oprobali i momci iz Turije, brojalo je 32 ekipe, a tim Udruženja “Kobasicijada” iz naše opštine osvojio je drugo mesto. Svaka ekipa je dobila po 5 kilograma mesa od kog su trebali da naprave jedinstven specijalitet koji svi volimo. Par reči o takmičenju u Šidu, ali i promociji turijske manifestacije, uputio nam je Vojislav Mirković, član Udruženja “Kobasicijada”.

“Naše Udruženje dolazi na ovu manifestaciju dugi niz godina. Šid i Sremska kobasicijada su za nas važni, jer naše dve organizacije imaju prijateljski odnos, uvek rado dolazimo ovde i lepo smo dočekani, družimo se i pre svega takmičimo. Mi pravimo kobasicu po tradicionalnoj recepturi koja se ne menja. Sudije na ovakvim takmičenjima se s godinama menjaju, ali naša receptura ostaje ista nevezano za to kakav ukus voli onaj ko joj sudi. Očigledno je da se i pored toga naš kvalitet prepoznaje. Tokom februara ‘Turijska kobasicijada’ obilazi brojna mesta u Vojvodini, pre dolaska u Šid bili smo u Somboru gde smo promovisali našu manifestaciju. Prezadovoljni smo odzivom Somboraca, startovali smo ujutru u 8 časova na Trgu ispred Gradske kuće, a već u pola 1 nismo imali robe. Sve što smo poneli smo prodali, a radi se o skoro dve tone kobasice. Somborci vole našu kobasicu, poštuju kvalitet, i očekujemo ih u Turiji na Kobasicijadi, jer smo ih sve pozvali da dođu”, rekao je Vojislav, koji je u Udruženju “Kobasicijada” već 25 godina.

14. februara je promocija u Subotici, gde se takođe očekuje veliki uspeh, da se proda sve što se ponese i da se Subotičani odazovu pozivu da posete Turiju poslednjeg vikenda u februaru.

Facebook Komentari