Park prirode bogatiji za 200 hrastova

01. februar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Park prirode “Beljanska bara”, na ulazu u Turiju, postao je danas bogatiji za 200 mladih stabljika hrasta, koje su zasađene u akciji koju su zajednički realizovale Mesne zajednice Srbobran, Turija i Nadalj.

Ekološki izazovi sa kojima se suočavaju tranzicione zemlje su mnogi, najčešće zahtevaju velika ulaganja i strategije koje se razvijaju na najvišem nivou vlasti, stoga je svakako od značajne pomoći jednoj zemlji, kada se sa akcijama koje unapređuju životnu sredinu, krene sa najnižeg nivoa vlasi, tu u zajednici. Kada se u realizaciju takvih akcija uključe još i mnogobrojni građani i organizacije, onda je uspeh garantovan.

“Cilj ove akcije je očuvanje i poboljšanje životne sredine, kao i da direktno uključimo naše sugrađane u rešavanje ovog kompleksnog višedecenijskog problema, gde se svi zajedno borimo da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Za ovaj ambiciozan poduhvat se prijavio veliki broj ljudi, prvenstveno dece, sa jednim veoma odgovornim stavom ka životnoj sredini”, objasnio je Ninoslav Jokanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran, a zatim je nastavio: “Ideja je potekla od članova saveta sve tri Mesne zajednice, Srbobran, Turija i Nadalj, a takođe je zajednički i realizujemo. Uputili smo inicijativu lokalnoj samoupravi i Javnom komunalnom preduzeću ‘Graditelj’, koji su nam izašli u susret i obezbedili nam 200 sadnica hrasta, koje smo danas zasadili ovde, u okviru Parka prirode ‘Beljanska bara’. U akciju sadnje smo pozvali sve građane i zaista ih se mnogo odazvalo. Došli su zdravstveni radnici, prosvetari, privatni preduzetnici, čitavi sportski kolektivi mnogih klubova iz opštine, došlo je dosta dece… Kao što se zna ovo nije prva ovakva akcija, već su dve realizovane krajem prošle godine. Prvo smo na Vašarištu posadili oko 4000 stabljika, a zatim je i u Kaću, u saradnji sa Udruženjem građana ‘Naša priča’, uz igralište posađeno još 200 mladih stabala”, rekao je Jokanović, a zatim najavio da se sa ozelenjavanjem neće stati, jer im je želja da našoj deci ostane mnogo lepša i ekološki čistija životna sredina, na celoj teritoriji opštine Srbobran.

Istog stava su i drugi članovi Saveta u sve tri Mesne zajednice, a predsednik turijske, Miloš Jovanović, je želeo da doda par reči o ovoj temi. “Ova parcela uz most u Turiji, na obali kanala, a tačno preko puta Parka prirode ‘Beljanska bara’, bila je idealan izbor za realizaciju akcije pošumljavanja. Drago mi je da vidim da je u najvećem broju, onih koji su se odazvali našem pozivu, bila omladina. Želeli su da učestvuju u akciji i zajednički smo posadili 200 sadnica hrasta. Ova buduća šumica i jeste sađena za te mlade ljude, za njihovu zdraviju budućnost i za zeleniju budućnost cele opštine. Smatramo da je naša okolina izuzetno siromašna kada su u pitanju šume i zelenilo uopšte, zato smo i odlučili da poradimo na tamo. Ova akcija je samo jedna od mnogih koje će biti realizovane, a pozivam građane da se obrate svojoj Mesnoj zajedici i daju ideje, koji bi to još prostori bili adekvatni za pošumljavanje. Rado ćemo razmotriti svaki predlog i ozeleniti površinu, ako to uslovi dozvoljavaju”, smernica je oko koje su se složila oba naša sagovornika.

Nakon pošumljavanja, mladi sportisti naoružani kesama za smeće, krenuli su u obilazak Parka prirode, sa ciljem da pokupe svaki komad smeća koji pronađu. Prateći “Stazu zdravlja”, a krenuli su sa oba njena kraja, sreli su se negde na polovini puta i zatim se zajedno vratili sa prikupljenim otpadom u džakovima. Deo današnje akcije bilo je i društvo za borbu protiv šećerne bolesti, “Plavi krug” iz Srbobrana, koje je sprovodilo svoje redovne aktivnosti provere pritiska i šećera u krvi kod prisutnih akcijaša.

 

Facebook Komentari