U iščekivanju 36. KOBASICIJADE

31. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Turizam, udruženje, Zabava

Sledi nam februar mesec, koji bi u našoj opštini slobodno mogao da se nazove i mesec Kobasicijade, pošto je poslednji vikend rezervisan za ovu manifestaciju, a svi prethodni za njenu promociju. Tako će biti i ove godine.

Turijska kobasicijada je davno prerasla svoje selo i postala brend poznat u celoj Srbiji, pogotovo kada je 2013. godine i zvanično upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Ove godine kobasica će biti duga 2036 metara, metar duža od prošlogodišnje, a u znaku broja ovogodišnje Kobasicijade, koja je 36. po redu.

Udruženje “Kobasicijada”, koje je do ove godine pravilo promocije manifestacije u 3 vojvođanska grada, odlučeno je da ove godine posete čak 5 gradova. Prva promocija biće već sutra, 1. februara u Bačkoj Topoli na tamošnjoj pijaci. Za “Kobasicijadu” je obezbeđena tezga na kojoj će Topolčani moći da probaju turijski specijalitet i ujedno će po prvi put uživo biti pozivani da dođu u Turiju.

Somborci će moći u svom gradu da degustiraju kobasicu iz Turije 7. februara na Trgu ispred Gradske kuće. Naredna promocija, rezervisana za 14. februar, biće u Subotici ispred tamošnje Gradske kuće, dok će Novosađani na Trgu republike (kod Riblje pijace) biti pozvani 21. februara. Od ove godine “Kobasicijada” će gostovati i u Beogradu, tačnije na pijaci Đeram, kako bi prestoničani probali specijalitet i bili pozvani da dođu u Turiju. Ova promocija će biti 23. februara i sa njom se završava ciklus promovisanja i ostaje samo da se pripremi manifestacija rezervisana za 28. i 29. februar kad se i iznosi najduža kobasica, a poslednji dan svetkovine je 1. mart.

Ono što je pijetet ovogodišnje “Kobasicijade” jeste veliki subotnji koncert na kom će posetioce zabavljati proslavljena muzička zvezda, Dragana Mirković, potvrdio je predsednik Udruženja Ranislav Stankov.

Takmičenje u pravljenju kobasica, suvih kobasica i takmičenje u jedenju ovog specijaliteta i ove godine će biti na programu, a dolazak takmičara i posetilaca potvrđeno je iz svih zemalja regiona i mnogih udaljenih država, kao što je Izrael, što je prvi put ove godine. U svakom slučaju očekuje se još jedna uspešna i posećena “Kobasicijada” u kojoj će svi koji dođu naći nešto u čemu će uživati, a kobasice će biti dovoljno za sve. Barena kobasica u kifli će se prodavati po ceni od 150 dinara, metar sveže kobasice po 400, a kilogram suve po ceni od 600 dinara, kao i prethodnih godina.

Facebook Komentari