Škole zajedno proslavile svoju slavu

28. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Svakog 27. januara u našim školama se praznuje, jer se tog dana proslavlja školska slava Sveti Sava. U sali Malog pozorišta, toga dana je održana Svetosavska akademija koju su činile prigodna priredba i verski obred, kojem su prisustvovali građani naše opštine u velikom broju.

Ove godine je školsku slavu, za sve đake i prosvetare u opštini, organizovala Osnovna škola “Vuk Karadžić”. Akademija je otvorena horskim izvođenjem Himne Svetom Savi. Prva se mnogobrojnim gostima u Pozorištancu obratila direktorica Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Julkica Popović, uputivši im zahvalnost što su došli i tako uveličali proslavu važnog datuma za njenu, ali isto tako i za sve ostale obrazovne ustanove  u opštini.

“Vrlo nam inponuje što na naše priredbe dolazi tako mnogo ljudi, očigledno da to dobro radimo. Zahvaljujem se našim učenicima i nastavnicima koji su priredbu pripremili, izdvojili su dosta vremena i uložili veliki trud, a pogotovo je bilo teško sve realizovati zbog toga što smo desetkovani zbog bolesti tokom zime. I pored toga mogu reći da smo na visini zadatka. Čestitam školsku slavu Svetog Savu svim đacima, zatim i mojim kolegama prosvetnim radnicima širom zemlje Srbije, a na prvom mestu kolegama iz opštine Srbobran”, rekla je Julkica, a zatim se zahvalila predstavnicima lokalne samouprave i svim sveštenicima, što su joj učinili čast i došli na slavu.

Odmah po obraćanju direktorice pristupilo se obredu osveštanja slavskog kolača i koljiva uz čitanje molitvi, što su zajednički učinili četvorica sveštenika. Jovan Kezan, sveštenik pravoslavne crkve u Srbobranu, nakon čitanja molitve se obratio okupljenim građanima i domaćinima iz sve četiri osnovne škole. “Sabrasmo se na ovom lepom mestu u velikom broju kao što smo i pre pola godine kada smo imali svečanu akademiju povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, što je zasluga baš našeg Svetog Save. Njemu i njegovim delima koja je činio za pravoslavnu crkvu, prosvetiteljstvo i nauku, dugujemo veliko poštovanje. Ako želimo da nabrojimo šta je sve Sava učinio za srpski narod bilo bi potrebno da se okrenemo oko sebe i pogledamo u škole, crkve, Domove zdravlja, sudstvo, jer on je udario temelje svim ovim važnim institucijama u srpskoj državi. Moramo čuvati uspomenu na njega, to čine škola i crkva, ali isto treba da čine i svi ostali, jer mu mnogo dugujemo”, rekao je otac Jovan u svom obraćanju, a zatim je u ime svih prisutnih sveštenika, čestitao slavu đacima i prosvetnim radnicima.

U nastavku programa sledila je priredba đaka čiji glavni deo je bila beseda o životu Savinom, od rođenja do smrti, sa isticanjem svih najvažnijih momenata u njegovom životu, koa i njegovih dostignuća. Priredbu su pesmom obogatili Jelena Bojanić i hor koji ju je pratio. Nakon što je završena svečanost u Malom pozorištu, proslava je nastavljena u holu OŠ “Vuk Karadžić”, gde su brojne zvanice, ali i drugi građani proveli ugodno veče uz živu muziku, večeru i piće koje su im domaćini pripremili, kako i priliči jednoj slavi.

 

Facebook Komentari