Projekat GIMNAZIJALACA stigao do RIMA

28. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Učenici Gimnazije i ekonomske škole „Svetozar Miletić“ Srbobran učestvovali su na Globalnom dečijem samitu u Rimu, od 27. do 30. novembra 2019. gde su predstavili svoj projekat “Telefon iskluči, u društvo se uključi“, koji su realizovali tokom proleća u svojoj školi.

Ovaj događaj okupio je oko 2000 dece iz 47 zemalja, pod parolom „I can“ (ja mogu). Reč je o međunarodnom edukativnom programu „Design for change“, čiji je cilj da pomogne mladima da iskažu svoje ideje za bolji svet i da ih ostvare. Uz pomoć DFC metodologije, mladi uočavaju probleme u lokalnoj zajednici, zamišljaju i sprovode rešenja, koja dovode do promena. Na taj način razvijaju kritičko mišljenje, saradnju, preduzetnički duh i postaju društveno angažovani i odgovorni. Svi prikazani projekti na ovom događaju, podržani su velikim aplauzom, čime su mladi ohrabreni da nastave da budu pokretači promena i da menjaju svet na bolje.

Srbobransku ekipu su činili učenici: Jelena Gajinović, Tijana Mladenović, Sanja Lačanin, Anđela Gazivoda i Mihajlo Tasovac, sa svojom mentorkom Sofijom Madžgalj, prof. psihologije, koja je vodila učenike na ovo nagradno putovanje u Rim. Pored predstavljanja projekata, gimnazijalci su imali priliku da upoznaju decu iz celog sveta, da se druže, razmene ideje i iskustva, upoznaju znamenitosti Rima, posete Vatikan…

Pre odlaska u Rim, ovaj tim je svoj projekat predstavio u Beogradu, na proslavi „Ja mogu“, u organizaciji „Vega omladinskog centra“, koji je predstavnik „Design for change“ u Srbiji. Učenici su se sa putovanja vratili puni utisaka, sa željom da nastave da rade na sličnim projektima i da svoja iskustva podele sa drugima.

Učenici se ovim putem zahvaljuju Opštini Srbobran, koja je snosila troškove putovanja u Rim.

Facebook Komentari