Svetosavski koncert BARD-a je posebno iskustvo

26. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Sake godine pomislimo kako su nadmašili sebe, kako nema više prostora za naperdak i kako nam ne mogu više ponuditi nešto što će nas tako oduševiti, ali Bardovci su ponovo učinili da njihov godišnji koncert i slava KUD-a budu događaj za pamćenje kojim su oduševili mnogobrojnu publiku sinoć u sportskoj Hali.

Svetosavski koncert Kulturno-umetničkog društva “Bard” ponudio je publici novu dimenziju izvođenja, nikad nešto tradicionalno nije bilo tako moderno prezentovano, toliko dinamično, blisko i zanimljivo ovdašnjem čoveku. Posebno treba pohvaliti dramske kvalitete većeg dela članova ansambla, pošto koncert nije uključivao samo igru i pesmu, već su prisutni mogli da isprate i priču koja im približava život ljudi koji čine kulturno umetničko društvo.

Van svake sumnje je da se koreografijama i uopše konceptu razrađivanja ideja u ovoj organizaciji posvećuje ogromna pažnja. Svaki, i najsitniji detalj, razrađen je do tančina i ima svoju ulogu u priči koju Bardovci iznose na scenu, a posmatrati i slušati ih je posebno zadovoljstvo. Sigurno je da su zaslužili podršku koju imaju od lokalne samouprave i zajednice uopšte, jer su jedni od najboljih prezentera opštine Srbobran i naše kulture u svetu.

Koncert je otvorio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, usmerivši pažnju baš na to koliko su ovi koncerti posebni. “Koncert koji priređuje KUD ‘Bard’ nije običan koncert, on je uvek drugačiji, jedinstven, neponovljiv i zbog toga je svima nama uvek drago kada se okupimo oko Svetog Save da vidimo šta su to naši Bardovci učinili. Želim da iskoristim priliku da članovima KUD-a čestitam slavu, želim im svako dobro i da i dalje nastave da tako dobro prezentuju i promovišu sredinu iz koje dolaze, naš Srbobran, da ređaju uspehe u zemlji i inostranstvu. Sa njima ćemo biti svi srećni i ponosni. Želim da naša deca i stručni pedagoški rad nastave zajedno na ovakav način, a lokalna samouprava prepoznaje i podržava sve kolektive kojie su okrenuti našoj deci i pedagoškom radu sa njima. Poručujem članovima ‘Barda’ da i dalje neguju i čuvaju srpsku tradiciju kroz pesmu, igru i muziku, i da na takav način otrgnu od zaborava ono što možda i ne slutimo da imamo u našem rodu. Treba da budu ponosni na Srbobran i ljude koji ih prate i vole, da budu ponosni na ime koje nose, ime našeg velikog srbobranskog rodoljubivog pesnika Vladislava Kaćanskog Barda, koji je zauvek ostao u našim srcima”.

Zamenica predsednika KUD-a “Bard”, Zoranka Paroški, čestitala je slavu Svetog Savu svim članovima društva, a ujedno i podsetila javnost na to da je 20. januara navršeno 35 godina od kako su registrovani kao samostalno Udruženje. “Zahvaljujem se svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji nam pomažu na bilo koji način. Svaka pomoć nam je dobrodošla. Posebno se zahvaljujem opštini Srbobran, bez čije finansijske podrške teško da bismo opstali. Vreme brzo prolazi, prošla je godina i ponovo smo ovde na istom mestu istim povodom. Pre 35 godina registrovani smo kao samostalno udruženje. U tom dugom periodu smenjivale su se generacije i generacije igrača. Imali smo nebrojeno nastupa, proneli smo ime Srbobrana u mnogim mestima naše zemlje i inostranstva. Prošle godine smo stigli i do Turske, do Sarinsakija, gde smo na Međunarodnom festivalu folklora, u konkurenciji 28 ansambala, osvojili prvo mesto. Koliko nam je prošla godina bila uspešna reći će vam i podatak da smo u Smederevskoj Palanci, takođe na takmičenju folklornih ansambala, osvojili prvo mesto kao ansambl, ali i prvo mesto u kategoriji orkestara, mešovitih pevačkih krupa i vokalnih solista, i drugo mesto u kategoriji instrumentalista. Veoma smo ponosni na sve naše nagrade i priznanja i želimo da to osećanje podelimo sa vama. Svi znamo koliko je teško u današnje vreme izboriti se sa modernim tehnologijama, odvojiti decu i omladinu od računara, mobilnih telefona i privoleti ih da dolaze na probe folklora. Zato ćemo mi večeras pokazati da folklor nije samo igra, folklor je druženje i sticanje novih prijateljstava, i još više od toga. Povešćemo vas sa nama na turneju. Putovaćemo do Grčke, bićete sa nama na probama, na našim pripremama za nastup, ići ćete sa nama na naša druženja, osetićete atmosferu iza kulisa”.

Nakon ovih reči koncert je mogao da počne, zasvirao je orkestar, a na pozornicu su izlazili Bardovci svih generacija, njih 150 priredilo je umetnički užitak brojnoj publici koja je potpuno ispunila tribine, ali i sam parter.

Facebook Komentari