Najbolji iz ATELJEA 05 u galeriji Doma kulture

24. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika iz Vrbasa, “Atelje 05” jednako je gostujuća koliko i domaća, jer odavno su u redovima njihovih stvaralaca i Srbobranci, a kako i sam predsednik udruženja to napominje, on se u Srbobranu i ovdašnjem Domu kulture oseća kao kod kuće.

Kao i do sad “Atelje 05” u Novu godinu ulazi retrospektivom stvaralaštva iz prethodne, što ovakve izložbe uvek i predstavljaju. Srbobranska Ustanova kulture, odnosno prostor njene galerije, bio je mesto održavanja sinoćne izložbe pod nazivom “Godina ova… dobra i vredna”. Prikazano je tridesetak likovnih radova koji su nekim čudom ostali u vlasništvu njihovih stvaralaca, jer većina nastalih dela brzo pronađe nove vlasnike, što valjda govori i o kvalitetu umetničkog izražaja članova udruženja.

Na samom početku otvaranja izložbe, još jednom je publiku umirila i svu njihovu pažnju privukla svojom muzikom, mlada pijanistkinja Jelena Bojanić, učenica VI razreda Umetničke škole, u klasi profesorke Mirjane Milisavljević. Prisutne u galeriji je prva pozdravila Milica Zarić, direktorka Doma kulture, poželela im dobrodošlicu i pozvala ih da uživaju u izložbi. “Velika mi je čast što su naši prijatelji i saradnici iz ‘Ateljea 05’ i ove godine upriličili prvu ovogodišnju izložbu u našem Domu kulture. Ovom izložbom obeležavamo i mali jubilej, naime navršilo se 15 godina od početka uspešne saradnje. Saradnja između Doma kulturе Srbobran i ‘Ateljea 05’ iz Vrbasa datira još od 2005. godine, kada je ovaj atelje i osnovan. Kroz kolektivne izložbe kao i samostalne izložbe njihovih članova, najbrojniji su u našoj koloniji ‘U Lenkinom prstenu’ kao i na našoj ‘Zonskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine’. Ovaj skup stvaralaca iz oblasti likovne kulture, vajarstva, umetničke fotografije kao iz srodnih oblasti bliskih ljudskoj duši, kako oni opisuju sebe svih ovih godina, su naši najvredniji saradnici, ali i naši pravi prijatelji koji su tu uvek za Dom kulture Srbobran. Posebno od kad je predsednik Udružеnја gospodin Dragan Simić. Udruženje ‘Atelje 05’ uspostavilo je i saradnju sa srbobranskim likovnim Udružеnјеm ‘ART’, a u njihovom udruženju stvaraju i naši likovni stvaraoci lvica Bačak i Dragica Gruborović. Dobro je i lepo imati ovakve saradnike i prijatelje, jer smo večeras u prilici da vidimo 36 stvaralaca, njihova dela različitog umetničkog senzibiliteta i poetike, što obogaćuje likovni program Doma kulture Srbobran”.

Dragan Simić izrazio je radost što je sa svojim kolegama umetnicima ponovo u Srbobranu, jer ga za naše mesto vežu lepe uspomene, brojni prijatelji, i kako kaže uvek je ovede lepo primljen. “Iako je ovo izložba likovnih amatera, i naše udruženje se zove ‘Udruženje likovnih amatera Atelje 05’, mnogi ovde predstavljeni radovi su prevazišli nivo amaterizma. Kad pogledate Pavlovićev rad, Babovićev, ili bilo koji drugi, jasno vam je da se radi o ozbiljnoj umetnosti koja je u nivou sa akademskim radovima. Smatram da je ovogodišnja izložba prilično ozbiljna, kvalitetna, iako većina naših članova imaju i bolje radove koji večeras nisu prikazani. Ovo je naša 15. izložba, i jednak broj je godina je da se mi umetnici družimo i stvaramo zajedno, mada među nama ima i onih koji stvaraju mnogo duže od toga. Ono što nas je okupilo je želja za druženjem, međusobno se pomažemo i imamo prijateljski odnos, nije da se uvek oko svega slažemo, malo i polemišemo i tražimo ono najbolje u nama. Nadam se da se to vidi u našim slikama, te pozivam ljude da dođu i pogledaju izložbu”, rekao je Dragan Simić, i zvanično proglasivši izložbu otvorenom.

Za sve one koji nisu bili u prilici da dođu na otvaranje, a žele da vide umetnička dostignuća iz prethodnih godinu dana, važno je napomenuti da će izložba krasiti galeriju Doma kulture do 6. februara, te mogu doći i pogledati je.

Facebook Komentari