Badnji dan veseliji nego ikad

07. januar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Deca, Lokalna samouprava

Dan uoči Božića oduvek je poseban i najviše mu se raduju deca, jer tog dana se pali badnjak, očekuju se pokloni od Božić Bate i apsoluno su svi tad dobro raspoloženi i posvećeni njima, jer očekuje se dolazak najveselijeg hrišćanskog praznika. Ovaj opis bio je i jučerašnja slika koja se mogla zateći u sva tri naseljena mesta opštine Srbobran.

Bogosluženja u sva tri pravoslavna hrama počela su već oko 15:00 časova, a odmah zatim je i osvećen badnjak u portama crkava, čemu je prisustvovao veliki broj vernika. Saveti Mesnih zajednica Srbobran, Turija i Nadalj, organizovali su svako u svom mestu prigodan program za decu, koji se vremenski samo nastavio na pomenuta crkvena bogosluženja, tako da nije dolazilo do osipanja ljudi sa ovih skupova. Program je na ovaj način produžen, građani su više vremena proveli zajedno, a najlepše je bilo deci, koja su bila i darivana uz svesrdnu pomoć opštine Srbobran.

“U saradnji sa Domom kulture Srbobran, pripremili smo program za decu, sličan onom za katolički Božić, koji je okupio stotine i stotine mališana iz Srbobrana. Srećni smo jer niko ko je došao nije ostao bez paketića, a verujem da su oni stariji uživali u kuvanom vinu i čaju. Nije izostao ni vatromet, za pun praznični ugođaj. Hvala opštini Srbobran i predsedniku Radivoju Paroškom na pruženoj podršci i u realizaciji ove naše ideje, takođe i Domu kulture koji je organizovao izvođenje predstave za decu na Trgu slobode”, rekao je Ninoslav Jokanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran, koja je za ovu priliku pripremila 500 paketića kako ni jedno dete koje je bilo na Trgu slobode ne bi bilo uskraćeno za radost dobijanja paketića od Deda Mraza.

Sličan program je bio organizovan i u Nadalju i Turiji, uz veliki broj dece, srazmerno veličini naselja. U Nadalju su se paketići delili u porti pravoslavne crkve, uz osveštane badnjake i medenjake, što je rezultat saradnje Mesne zajednice Nadalj i Crkvenog odbora. Jednako lepo bilo je i u Turiji, uz sve poklone, vino, čaj, vatromet i radost mališana.

“Ove godine smo se odlučili, u saradnji sa Crkvenim odborom, da deci upriličimo malo iznenađenje. Spremili smo im paketiće, koje dobijaju uz osvećeni badnjak i posne medenjake koje je spremio Savet Mesne zajednice Nadalj. Takođe kuvali smo čaj i vino kako bi svi mogli da se ugreju. Moram napomenuti da je Crkveni odbor ove godine obezbedio tri dukata za česnicu, što je jako obradovalo decu koja su je lomila. Tradicija je u Nadalju da povorka, pre bogosluženja, ide po kuma crkve, što je i ove godine učinjeno i u čemu je učestvovalo mnogo naših građana”, podelila je sa nama, predsednica MZ Nadalj, Dejana Aleksijević.

Facebook Komentari