Uručena priznanja najboljima u sportu za 2019.

27. decembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Sport

Uvek izazove veliku zainteresovanost građana Srbobrana, a ujedno je i lepa i svečana, reč je o godišnjoj svečanosti dodele nagrada za najviše domete i doprinose sportu u opštini u kojoj živimo.

Ceremonija u organizaciji Sportskog saveza održana je u sali Malog pozorišta, u četvrtak 26. decembra, sa početkom u 18:00 časova. Prisutne je prvi pozdravio domaćin skupa, predsednik Saveza Šijačić Stefan: “Pozdravljam vas sve, i zahvaljujem vam se što ste došli u ovako velikom broju. Zahvaljujem se i lokalnoj samoupravi, bez čije pomoći ne bismo mogli da funkcionišemo svo ovo vreme, niti da organizujemo ovu svečanost. Ono što mogu da vam sad javno obećam je, da ćemo se u narednom periodu truditi da pronađemo rešenja za probleme koji nas sputavaju u napredovanju, u klubovima i sportskim udruženjima. Lepa vest koju mogu da podelim sa vama je da smo ove godine povećali broj klubova u opštini, sada ih je 22, i dalje brojim preko 1000 aktivnih sportista, što je za opštinu Srbobran korektan broj. Za kraj čestitam svim dobitnicima nagrada, jako ste se trudili, a mi smo to umeli da prepoznamo”, rekao je Stefan u svom kratkom obraćanju.

Pre same ceremonije dodele priznanja najboljima u 2019. godini, prisutnima je par reči uputio i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, uvek ponosan na sportske rezultate svojih sugrađana. “Pet dana pred istek ove godine u prilici smo da sumiramo rezultate ostvarene u sportu i da onim najistaknutijima odamo priznanje za prožrtvovan rad. Obzirom na veličinu naše opštine, možemo biti zadovoljni sa brojem sportista, rezultatima koje ostvaruju i na sve što smo uradili kako bi im obezbedili uslove da se ostvare, prvenstveno mislim na decu. Rezultati koji su postignuti u sportu govore o odricanju i sapopregoru pojedinaca koji su ih ostvarili, ali istovremeno je i priznanje za rad svih onih koji u sistemu sporta u Srbobranu takođe daju sve od sebe da se dođe u situaciju u kojoj je te rezultate moguće ostvariti. Zato ovom prilikom želim da čestitam ne samo onima koji će primiti nagrade, nego i svim sportskim radnicima u opštini. Za dobar i uspešan rad naših sportista, opština je izdvojila značajna sredstva, do sad smo ulagali u sportske dvorane, a u narednom periodu ulagaćemo i u otvorene terene, stadione i igrališta”, rekao je između ostalog Paroški, ističući da je opština 2015. godine izdvajala nešto više od 20 milina dinara za sport, a sad ta cifra značajno prelazi 40 miliona.

Po obraćannju predsednika, prešlo se na proglašenje najuspešnijih pojedinaca i sportskih kolektiva u opštini Srbobran za 2019. godinu. Upravni odbor Sportskog saveza opštine Srbobran i ove godine izabrao je pojedince i kolektive iz oblasti sporta, koji su na najbolji mogući način prezentovali sebe, svoje rezultate, svoje klubove, a samim tim i Srbobran.

Upravni odbor Sportskog saveza opštine Srbobran odlučio je da ove godine za najuspešniju mladu sportistkinju proglasi Gadžić Natašu, člana Džudo kluba „Turija“, kojoj je nagradu uručio Stefan Šijačić.

Nataša, ili Natalija kako je trener najčešće zove, rođena je 2007. godine. Džudo sportom počela je da se bavi od samog otvaranja sekcije kluba u Nadalju u martu 2014. godine. Kako je Nataša „decembarsko dete“ što je u pojedinačnim a pogotovo borilačkim sportovima otežavajuća okolnost (uvek najmlađa), potrebno joj je bilo mnogo truda i odricanja da dođe do većih rezultata.
Nataša od početka svog bavljenja džudom niže rezultate, ali poslednjih godinu dana njeni uspesi idu samo uzlaznom putanjom. 2018. godine Nataša je lepo startovala i došla do zvanja Republičkog školskog prvaka u džudou, da bi u 2019. godini učestvovala na 15 turnira u Srbiji gde je osvojila 15 medalja (7 zlatnih, 4 srebrne i 4 bronzane), ponela zvanje prvaka Vojvodine i kao najveći uspeh – treće mesto na prvenstvu Srbije za devojčice do 12 godina u kategoriji – 56 kg. Pored turnira u Srbiji, oprobala se i na turnirima u Rumuniji i Republici Srpskoj gde je osvojila dva zlata. Zajedno sa svojim klupskim drugarima doprinela je osvajanju nekoliko pehara u ekipnoj konkurenciji. Nataša trenutno zauzima 24. mesto na rang listi svih takmičarki Džudo Saveza Srbije po broju osvojenih medalja u 2019. godini, 8. mesto u kategoriji do 52 kilograma i 3. mesto u kategoriji do 56 kilograma jer je u toku sezone promenila kategoriju što joj je značajno otežalo posao. Važno je spomenuti da je Nataša odličan đak Osnovne škole „Žarko Zrenjanin Uča“ u Nadalju, izuzetno dobra i lepo vaspitana – dete koje živi i voli džudo, poštujući sve njegove kodekse. Posebno treba istaći da je to dete koje nikada ne propušta treninge, što evidentno dovodi do odličnih rezultata.

U muškoj kategoriji mladih nada Sportski savez proglašava Jokanović Stefana, člana OKK „Srbobran“, kojem je nagradu uručio  član Opštinskog veća za sport, Jovica Andrić.

Stefan je rođen 2006. godine u Novom Sadu. Košarkom se bavi od svoje šeste godine i trenutno nastupa za OKK „Srbobran“. Već sa nepunih 7 godina odlazi na desetodnevni košarkaški kamp KASTA na planini Rudnik i biva proglašen za najmlađeg kampera od ukupno 250 igrača. Stefan već tada pokazuje zavidan potencijal i talenat koji je iz godine u godinu sve više rastao i pokazivao. Reč je o jednom izuzetno talentovanom igraču kojeg pored zavidne visine za svoj uzrast karakterišu odlična kontrola lopte i odličan šut. Popularni „Joka“ je već godinama kapiten selekcije dečaka rođenih 2006. godine, generacije koja je sigurno jedna od najtalentovanijih selekcija u istoriji srbobranske muške košarke. Ova generacija je u sezoni 2017/2018. predvođena trenerom Andrić Dejanom, osvojila drugo mesto u Vojvodini od ukupno 24 ekipe. Momci su kroz ligaški deo takmičenja uspeli da se kvalifikuju na završni turnir koji je održan u Novim Banovcima. U polufinalu je savladana ekipa Petrovgrad iz Zrenjanina rezultatom 42:37, da bi u finalnom meču naša ekipa nakon velike borbe poražena od domaćina ekipe Omladinac rezultatom 47:39. U sezoni 2018/2019. ista generacija je izborila učešće na završnom turniru najboljih ekipa u Vojvodini. U četvrt-finalu je naša selekcija zaustavljena od ekipe Kris Kros iz Pančeva, ali je važno istaći da je ponovljen kontinuitet učešća na završnim turnirima najboljih ekipa. Već u sezoni 2018/2019. Stefan dobija poziv za učešće na kontrolnim regionalnim treninzima reprezentacije Vojvodine. U tekućoj sezoni Stefan je bio učesnik 8 regionalnih treninga. Nakon regionalnih treninga gde je bilo 50ak najboljih igrača tog uzrasta u Vojvodini, Stefan je izabran među 12 igrača da bude učesnik trodnevnog turnira regiona u Kragujevcu. Upravo je reprezentacija Vojvodine čiji je član bio i naš Stefan, osvojila turnir regiona čitave Srbije. Nakon ovog uspeha sledi do sada najveći Stefanov uspeh, a to je poziv da bude učesnik reprezentativnog centra mlađih selekcija reprezentacije Srbije koji je održan u Kladovu, u kampu Karataš, u periodu od 23.juna do 3. jula ove godine. Koliki je to uspeh pokazuje podatak da je 50 najboljih igrača tog uzrasta u celoj Srbiji i šire, učestvovalo u ovom trenažnom centru reprezentacije Srbije, a da je samo 7 igrača iz Vojvodine dobilo ovaj poziv među kojima je bio i naš „Joka“. Treba napomenuti da i u ovoj takmičarskoj sezoni 2019/2020. koja je u toku, selekcija dečaka pionira 2006. godište ima skor od tri pobede u isto toliko odigranih utakmica. Za ovaj Stefanov uspeh je zaslužan njegov rad, trud, volja, veliki broj treninga ali svakako i celokupna generacija sjajnih dečaka, sada već pionira 2006. godište. Sa svojim drugarima lakše se dolazi do pobeda i odličnih rezultata. Ovu sjajnu generaciju pored Stefana čine: Simanić Matija, Simanić Andrija, Spasić Marko, Spasić Aleksa, Madžgalj Uroš, Ševkušić Damir, Pavkov Nikola, Jevtić Luka, Čolić Lazar, Bogdanović David, Janjanin Ognjen i Filipović Stefan.

Sportski savez opštine Srbobran i ove godine dodeljuje nagradu za najuspešniju školu sporta, ovu nagradu su dobile kadetkinje Ženskog košarkaškog kluba „Srbobran“.

U periodu između 2010. i 2012. godine kontinuiranim radom na red za upis u školu košarke ŽKK“SRBOBRAN“ dolaze devojčice rođene 2002. godine i mlađe, iako ne najmasovnija grupa do tada, niti se u tom trenutku moglo reći ni najtalentovanija, grupa od 20-ak devojčica ni ne sluteći tada, otpočela je svoj put ka uspehu. Predvođene svojim trenerom Brankom Subić koja je na njih pedagoškim, predanim i energičnim radom prenela ljubav prema čarobnoj igri između 2 table, sa vatrom u srcu i iskrom u očima, a ipak veoma teško, učili su se prvi košarkaški koraci. Bilo je zaista teških dana, uostalom kao i u odrastanju svakog sportiste u ovoj sali, bilo je povreda, bilo je suza, bilo je i teških poraza, ali nije bilo odustajanja. Njihova Branka nikada im nije dala pravo da odustanu. Srećom, radom, iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu počele su individualno, a zatim i timski da napreduju, potom su usledile i prve radosti, prve pobede, lepa gostovanja, druženja, zapravo postale su tim!! Tim koji je i dalje uz poteškoće vredno radio i napredovao. Sa svijih 16 godina u takmičarskoj sezoni 2018/2019. Sav njihov dugogodišnji trud se isplatio, iako su u redovnom ligaškom delu zauzele „tek“ treću poziciju u konkurenciji 12 timova sa teritorije Vojvodine. Na završnom turniru F4 tima u Pančevu, u polufinalu sa ubedljivih 26 razlike, pobeđuju favorizovani Spartak iz Subotice, a već sutradan u teškom finalu, slave protiv domaćina Pančeva sa 18 poena viška na svojoj strani. Dame i gospodo, ovaj tim nije samo osvojio kadetsko prvenstvo Vojvodine, što je najveći uspeh jedne od klubskih ekipa u mlađim kategorijama do sada, ovaj tim je pokazao kako od generacije koja nije obećavala, može da se napravi uspeh, jer ovaj tim je postao TIM. Nagradu je primila Nešebik Željana, kapiten kadetske ekipe ŽKK “Srbobran“, a nagradu joj je uručio Jovica Andrić.

Sportski savez opštine Srbobran za najuspešnijeg trenera u 2019. godini proglasio je Stanaćev Borislava, trenera mlađih selekcija u fudbalskom klubu „Srbobran“ .

Bora Stanaćev je rođen 1970. godine u Novom Sadu. Od 1994. godine po završetku Novosadskog fakulteta za fizičku kulturu četiri godine radi u Gimnaziji „Svetozar Miletić“ u Srbobranu kao profesor fizičkog vaspitanja, da bi od 1998. godine počeo da radi u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Srbobranu kao nastavnik fizičkog, gde i dan danas uspešno radi i prenosi znanje deci. Kao fudbalski trener Bora startuje 1994. godine u fudbalskom klubu „Elan“. Ubrzo ga još jedan klub iz naše opštine angažuje kao trenera i to Fudbalski klub „Mladost“ iz Turije. U periodu od 2008. do 2019. godine Bora radi kao trener u školi fudbala u Novom Sadu – u ekipi „Lavovi“. U ovoj Novosadskoj ekipi Bora je pokazao zavidan kvalitet i visok nivo rada koji su prepoznali ljudi u ovoj školi fudbala. Biti trener u nekom novosadskom klubu čak 11 godina nije mala stvar i to je pokazatelj koliko je rad našeg srbobranca cenjen i kvalitetan i u gradu kao što je Novi Sad. Od ove godine Bora se vratio kao trener u svoj Srbobran, mesto gde je ponikao kao trener i mesto u kojem se sigurno i najbolje oseća i gde će raditi sa još više želje i energije da bi za par godina isplivao još neki biser srbobranskog fudbalskog kluba. Dva igrača upravo iz Srbobrana koji su sigurno jedni od najuspešnijih sportista u istoriji našeg mesta – Aleksandar Katai i Ognjen Mudrinski svoje prve fudbalske korake naučili su kod trenera Bore Stanaća. Naš Bora je ceo svoj trenerski život posvetio radu sa mlađim kategorijama i mi smo sigurni da će i dalje doprinositi razvoju i poboljšanju sporta u našoj opštini a pre svega u svom fudbalskom klubu. Ova nagrada je upravo zahvalnost za sve što je uradio u svom mestu kao trener sve ove godine.

Sportski savez opštine Srbobran dodelio je nagradu za izuzetne sportske rezultate u 2019. godini košarkašici Mirjani Miki Zorić.

Laureat ovog priznanja je jedna prelepa mlada dama, rođena u Srbobranu 2002. godine. Sportom počinje da se bavi već u prvom razredu Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj. Nikome u klubu nije trebalo više od 2-3 treninga da shvati da između nje i „basketare“ postoji neka tajna veza koja i danas, kada ima punih 17 godina, izmami osmeh na licu kadgod uđe u salu. Talenat,predanost treningu, marljiv rad i ogromna upornost nje i njenog trenera veoma brzo počeli su da daju sjajne rezultate, kako sa klubom čiji je već desetogodišnji član i selekcijama kluba za koji nastupa, tako i šire, a ovom prilikom nabrojaćemo samo neke od njih. Peto i šesto mesto u Jedinstvenoj kadetskoj ligi Srbije, veoma rane a opet uspešne nastupe za juniorski i seniorski tim kluba, nekoliko regionalnih reprezentativnih trening okupljanja, zatim poziv i učešće u RAZVOJNOM TRENAŽNOM CENTRU REPREZENTACIJE SRBIJE 2015. i 2016. godine, a nedugo zatim i poziv za prvo okupljanje na zimske pripreme kadetske reprezentacije Srbije 2017. godine. U međuvremenu upisuje srednju medicinsku školu u Novom Sadu, a baš od te, 2017. godine, postaje i stalan član seniorskog sastava svog kluba sa kojim nastavlja da ređa uspehe, od kojih su svakako najznačajniji uspesi na školskim i klubskim takmičenjima ostvarenim 2019. godini. Školska prvenstva: drugo mesto na Opštinskom školskom takmičenju 3 na 3 u Novom Sadu, prvo mesto na okružnom takmičenju istog tipa a u kategoriji 5 na 5, kao i prvo mesto na opštinskom i dva na okružnom takmičenju. Paralelno sa školskim bila su i daleko teža klubska takmičenja u kojima se posebno istakla. Kao članica seniorskog sastava kluba i jedan od nosioca igre tima sa samo 16 godina veoma uspešno je predstavljala svoj klub u republičkom rangu takmičenja gde se gotovo do poslednjeg kola vodila borba za ulazak u najviši stepen takmičenja u Srbiji. Takođe u 2019. godini, kao članica juniorskog sastava kluba, osvaja sjajno četvrto mesto na Državnom juniorskom prvenstvu Srbije – čiji je Srbobran bio i domaćin. Najveći uspeh tek sledi, a to je osvajanje kadetskog prvenstva Vojvodine, na kome je svoj tim predvodila sjajnim partijama u polufinalnom i finalnom meču, postižući u proseku 28 poena po utakmici, da bi odmah zatim od strane Košarkaškog saveza Vojvodine bila i proglašena za najbolju igračicu prvenstva.

Sportski savez opštine Srbobran je ustanovio nagradu za poseban doprinos i izuzetan značaj u razvoju i afirmaciji opštine Srbobran iz oblasti sporta. Upravni odbor je odlučio da ovo priznanje posthumno dodeli Jovici Tešić – Joletu.

Istrajan rad, upornost i stremljenje ka zacrtanom cilju za Jovicu Tešić – Joleta uvek je bio pravac kojim je išao. Srbobranci će ga najviše pamtiti po sportskim uspesima, ali i kao humanog čoveka i osobu za koju je teško moglo da bude nepremostivih prepreka. Jole je još od detinjstva deo fudbala, najvažnije sporedne stvari na svetu, jer je ponikao u NK „Dinamo“ iz Zagreba odakle i datira prva istinska ljubav prema ovom sportu. Prvi ozbiljan angažman u FK „Srbobran“ ostvaruje u sezoni 2010-2011. godine kada se Jovica Tešić pojavljuje kao generalni sponzor kluba sa kojim ostvaruje odlične rezultate , čija kruna je bila osvojena šampionska titula i plasman u viši rang takmičenja. Ipak decu nikada nije zapostavljao, ulagao je u razvoj mlađih kategorija za koje je uvek govorio da su budućnost kluba i da bez jake omladinske selekcije nema napretka ni za jednu ekipu. U prilog govori i činjenica da FK „Srbobran“ ima veliku masovnost dece koja i danas vrlo često ostvaruju zapažene rezultate u svojim kategorijama. U sezoni 2016-2017. Jole postaje direktor FK „Srbobran“ a već sledeće sezone klub ostvaruje još jedan veliki uspeh a to je plasman u Srpsku ligu Vojvodine. U decembru 2018. godine dobija poverenje da sa mesta predsednika kluba nastavi svoj rad i dobar rezultatski niz, ali ga je prerana smrt nažalost sprečila da duže ostane na toj poziciji za koju, po mišljenju većine sportskih radnika, nije bilo boljeg čoveka. Ulagao je u mlade fudbalere i svoj život je dobrim delom posvetio sportu ali svoju porodicu i očinstvo nije zapostavio. Za sobom je ostavio petoro dece i suprugu, ali i sve nas koji imamo ne samo sportsku, već i moralnu obavezu da ovakvog čoveka nikada ne zaboravimo, već da čuvamo sećanje na njega i nastavimo sportskim putem koji je Jole odredio. Priznanje je u Jovicino ime primila supruga.

Sportski savez opštine Srbobran ove godine nagradu za sveukupni učinak u oblasti sporta dodeljuje posthumno Kaić Aleksandru – Šaci.

Rođen je 1939. godine u Srbobranu, po zanimanju visokokvalifikovani električar. Bio je istaknuti društveno politički radnik, predsednik sindikata opštine Srbobran. Ceo život je posvetio košarci kojom je počeo da se bavi u srednjoj školi. Igrao je za prvi tim Košarkaškog kluba „Napredak“ od 1958. pa sve do 1973. godine, posle čega se uspešno prihvatio trenerskog posla u Košarkaškom klubu „Akademik“. Bio je dugogodišnji trener svih muških selekcija KK „Akademik“ i dve godine trener ženske pionirske ekipe. Veliki trenerski uspeh postiže sa muškom juniorskom ekipom 1976. godine na prvenstvu Vojvodine gde je osvojeno drugo mesto. Taj plasman je omogućio učešće na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u Čačku 1977. godine, gde je osvojeno sedmo mesto. Vrhunac trenerske karijere dostiže sezone 1985/86, kada je ekipa Košarkaškog kluba „Akademik“ zauzela prvo mesto u drugoj Vojvođanskoj ligi, ostvarivši 22 pobede bez ijednog poraza i plasman u prvu vojvođansku ligu, podvig koji do tada nije viđen na ovim prostorima. Svih godina, do zadnjeg dana je bio trener ili funkcioner u Košarkaškom klubu „Akademik“. U Šacino ime priznanje je primio Kaić Ivan.

Sportski savez opštine Srbobran za najuspešnijeg sportistu u 2019. godini proglasio je košarkaša Šijačić Igora.

Igor je rođen 2002. godine u Vrbasu. Košarku igra 9 godina a već treću godinu za redom nastupa za ekipu Vojvodine iz Novog Sada. U tekućoj sezoni 2019/2020. Igor nastupa na dvojnu registraciju, kako za juniorsku selekciju ekipe Vojvodine i seniorski tim našeg prvoligaša, tako i za seniorsku ekipu OKK Srbobran. Košarkom je počeo da se bavi u ekipi Akademik iz Srbobrana gde je beležio odličnu igru i rezultate pod vođstvom trenera Andrić Jovice. U julu 2014. godine na košarkaškom kampu „Kasta“ smeštenom na planini Rudnik, Igor biva proglašen za MVP kampa za uzrast 2002. godište gde je ukupno bilo 54 igrača. U sezoni 2015/2016. Igor nastupa za dve selekcije – za generaciju pionira rođenih 2002. godine i za selekciju kadeta rođenih 2000. godine i već tada pokazuje vrhunski napadački potencijal. Za svoju selekciju pionira tada ima prosek od 35 poena na 20 odigranih utakmica iako je bio mlađi čak 2 godine od pomenutog uzrasta. U sezoni 2015/2016. na košarkaškom turniru u Bačkoj Palanci gde je učestvovalo ukupno 6 ekipa, Igor je bio proglašen za najboljeg strelca turnira gde je u proseku davao 32 poena po meču. U sezoni 2016/2017. selekcija kadeta 2002. godište osvojila je prvo mesto u regionalnoj ligi Vojvodine sa skorom od 16 pobeda u isto toliko utakmica. Igor je na kraju sezone imao prosek od 52,4 poena da bi na jednoj utakmici u Odžacima dao neverovatnih 75 poena. Posle ove sjajne sezone sledi poziv u novosadsku Vojvodinu gde Igor i sada veoma uspešno nastupa. Već u prvoj godini igranja za novosadsku Vojvodinu Igor biva izabran u reprezentaciju Vojvodine koju je činilo ukupno 16 najkvalitetnijih igrača u Vojvodini. On je sa svojim saigračima 3 dana boravio u Sremskoj Mitrovici gde je trenirao dva puta dnevno pod vođstvom našeg čuvenog trenera Vlade Vukoičića. U takmičarskoj 2018/2019. Igor je nastupao za kadetsku selekciju Košarkaškog kluba „Vojvodina“ gde je ostvario sledeće uspehe:
– Prvo mesto u kategoriji U17 u regionu KSV – priznanje za najboljeg šutera lige
– Prvo mesto na finalnom turniru regiona KS Srbije u Boru tokom maja meseca 2019. godine.
Moramo istaći da je u finalnom meču za prvaka Srbije protiv ekipe Žitko Basket Igor dao čak 22 poena i bio najzaslužniji za pobedu svog tima. Naš srbobranac je jedan od najboljih ako ne i najbolji igrač juniorske ekipe Vojvodine koja se takmiči u Jedinstvenoj juniorskoj ligi Srbije, iako je mlađi godinu dana od pomenute generacije. Moramo napomenuti da je to najkvalitetnije takmičenje u Srbiji za to godište. Veliki doprinos Igor ima i u pobedama OKK Srbobran u seniorskom takmičenju u ovoj godini, gde njegov tim ima skor od 7 pobeda i 2 poraza nakon prvog dela sezone. Igor je igrač kojeg pored sjajnog šuta karakterišu izuzetne fizičke predispozicije, izuzetna predanost i želja za napretkom. Pred njim je svakako svetla budućnost u košarkaškom svetu i Igor je pravi pokazatelj kako se predanim radom i energijom može doći do velikih uspeha. Igoru je nagradu uručio predsednik opštine Paroški Radivoj.

Par reči, po prijemu prestižnog priznanja, Igor je uputio publici: “Zahvaljujem se Sportskom savezu koji mi je učini čast i dodelio mi ovo priznanje. Najveću zahvalnost dugujem svojim roditeljima, oni su ti koji su me uporno bodrili sve ove godine, a uz mene su bili i kada sam padao. Posebno se zahvaljujem mom treneru, Jovici Andriću. On je u meni prepoznao talenat, trenirao me godinama i podržavao me u napredovanju. Hvala i svima vama koji ste došli na ovu svečanost i uveličali je, to mi mnogo znači”.

Za najuspešniji sportski kolektiv u 2019. godini Sportski savez opštine Srbobran proglasio je Džudo klub „Turija“.

O Klubu i rezultatima koje je isti postigao u 2019. godini, kao obrazloženje, iz Turije stiže sledeće:
Džudo kao sport prvi put se pojavio u Turiji još davne 1992. godine, tada kao sekcija džudo kluba TSK Temerin, dok samo 2 godine kasnije (1994.) postaje samostalni sportski kolektiv, pod nazivom Džudo klub „Turija“ koji je ostao nepromenjen do dana današnjeg. Klub je i ranije pokušavao sa širenjem pa je toko dvehiljaditih godina osnovao sekciju u Nadalju koja je zbog loših uslova za rad vremenom ugašena. U martu 2014. godine zahvaljujući volji i entuzijazmu podmlađenog stručnog kadra sa radom je ponovo počela džudo sekcija u Nadalju, na novim strunjačama koje je Klub uspeo da kupi, a ubrzo nakon toga i džudo sekcija u Srbobranu – 2017. godine. Time smo uspeli da proširimo ovu borilačku veštinu na čitavu opštinu, što znači da klub trenutno ima tri sekcije u: Turiji, Srbobranu i Nadalju. Što se takmičara tiče, klub trenutno radi sa pedesetak registrovanih takmičara i oko 20 rekreativaca, što je za individualni borilački sport, u kome je gotovo nemoguće ostvariti materijalnu korist, zavidan broj. Takmičari su raspoređeni u 4 grupe, sa aktivnim radom 3 trenera – Milan Srdanović, Katica Tomić i Ranko Pajić. Kvalitet rada u klubu maksimalno, a u skladu sa finansijskim mogućnostima, svake godine podižemo. Organizatori smo velikog međunarodnog džudo turnira koji svake godine okuplja oko 500 takmičara iz Srbije i inostranstva. Turnir je po masovnosti jedan od 3 najveća u Vojvodini. Rezultati kluba, što je najvažnije, poslednjih godina konstantno rastu. Godine 2018. završili smo sezonu na 27. mestu na rang listi Džudo Saveza Srbije. Ovu godinu, klub sa svojim takmičarima završava na 19. mestu od ukupno 108 klubova u Srbiji, sa četiri takmičara u najboljih 100 po broju medalja u državi. Ovo i ne bi bio toliko bitan podatak da klubovi koji se nalaze iznad nas nisu mahom superligaši iz velikih gradskih jezgra. Kroz našu školu džudoa do sada je prošlo preko 1000 dece i odraslih, a neki od njih su i u kasnijim uzrastima ostvarili zapažene rezultate. Mi se ni ovde nećemo zaustaviti! U planu je razvoj seniorske ekipe, koja bi vremenom ušla u Prvu džudo ligu Srbije. Posebno volimo da istaknemo da se naš rad trenutno svodi na decu (učenike) mlađe od 15 godina iz osnovnih škola, čime stvaramo bazu koja će kasnije, nadamo se, da iznedri velike šampione. Sve smo ovo uspeli da postignemo, i imamo još mnogo toga u planu, zahvaljujući gore navedenim trenerima, ali i predsedniku kluba, Aleksandru Srdanoviću, sekretaru Lazaru Gajinoviću, tehničkom sekretaru Mićin Ljubomiru, kao i celom upravnom odboru i najpre roditeljima koji su nam dali čast da njihovu decu treniramo i stvaramo od njih prvenstveno dobre ljude. Ngradu je uručio Radivoj Paroški, a primio je Srdanović Milan, prvi trener kluba.

Jedna od nagrada najuspešnijim sportistima su svakako i plesni nastupi koji su izvođeni u pauzama programa ove svečanosti. Prve su nastupile članice Plesnog studija „Master dance“, koji dugi niz godina vodi naša srbobranka, Dubravka Demić – Jovanović. Za sve prisutne ovom prilikom je nastupila grupa junioki – članice Plesnog saveza Srbije i pobednice državnog prvenstva Srbije „B“ rang u kategoriji show dance i jazz. U drugoj pauzi na binu se popela Teodora Brkić, solistkinja “Master dance” Srbobran, finalista državnog prvenstva i nosilac srebrne medalje u solo kategoriji na takmičenju u Pragu. Za sam kraj svojom igrom su prisutne počastile Elena Zornija i Katarina Živković, koje su višestruke prvakinje Srbije i Evrope u jazz i show dance kategoriji i polufinalistkinje svetskog prvenstva u show dance-u.

Facebook Komentari