Proslavljen Dan osoba sa invaliditetom u BISERU

03. decembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, danas je proslavljen u prostoijama Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”. Organizovano je ovim povodom druženje korisnika dnevnog boravka “Bisera” sa đacima Osnovne škole “Žarko Zrenjanin Uča” iz Nadalja, a svojim prisustvom ovaj praznik uveličali su i pojedini naši građani koji rado pomažu rad ovog za Srbobran važnog udruženja.

Kao i uvek kada su u pitanju posete “Biseru”, na prvom mestu je želja ljudi u ovom udruženju da se razbiju barijere, ako postoje, da se pošalje jasna poruka kako u našem društvu ima mesta za sve kategorije građana, nevezano za pol, uzrast, opredeljenja i u ovom slučaju invaliditet. Druženje u dnevnom baravku “Bisera”, koje je danas održano, poslalo je baš takvu poruku. Nadaljski đaci upoznali su se korisnicima usluga udruženja, predstavili su se jedni drugima, govorili su o svojim interesovanjima i sportovima koje vole, zajedno uživali u slatkišima i sokićima, a zatim su svi prošli osnovni zdravstveni pregled koji je obezbedilo Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” iz Srbobrana.

Druženje je upriličeno u novom prostoru, zgradi na Vašarištu koju je za ovu namenu opredelila opština Srbobran, a zatim ga i uredila zajedno sa Ministarstvom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Naftnom industrijom Srbije. Pored pomenutog druženja, organizator je želeo da ovaj važan datum za “Biser” bude i prilika da se dodele zahvalnice onim našim organizacijama i sugrađanima koji snažno podržavaju rad ovog priznatog udruženja. Zahvalnice su između ostalih dobili: opština Srbobran, u čije ime ju je primio predsenik Radivoj Paroški, Udruženje “Plavi krug” i Ilija Gazepov, ali i Lazar Šućov iz Nadalja, koji je na ovom skupu svečano predao ključeve svog privatnog automobila predsednici udruženja “Biser”. Ovaj poklon posebno će doprineti radu udruženja, jer im je bio preko potreban za obavljanje dnevnih zadataka i obaveza.

Prisutnima u novom objektu, obratila se Slavka Popić, predsednica Udruženja za pomoć MNRO “Biser”, koja se zahvalila svima na dolasku, poklonima i druženju, a zatim je i podelila zahvalnice pojedincima koji su bili prisutni. Jedan od njih takođe je imao želju da kaže par reči, predsednik opštine Radivoj Paroški, iskazavši koliko je ponosan na zaposlene u “Biseru” i njihove rezultate. “Drago mi je da smo se ponovo okupili u velikom broju u Biseru, ovoga puta povodom Dana osoba sa invaliditetom, u novom i lepom prostoru koji će vam siguran sam biti udoban i koristan još mnogo godina. Pored čestitki koje vam ovog puta upućujem povodom praznika, želim vam da u ovom prostoru doživite mnogo lepih trenutaka sa ovim dobrim ljudima koji brinu o vama. Naša sredina prepoznaje vaš rad i trud, i na neki način ovaj objekat je proizvod toga. Naša opština, ministarstvo i kompanija NIS izdvojili su značajna sredstva kako bi ovaj objekat bio doveden u ovakvo stanje i ovako lepo izgledao. Obećanje koje smo dali pre neke dve godine, ispunjeno je i to pre roka, i nadam se da će vam ovaj prostor biti od velike koristi. Lokalna samouprava ponosi se udruženjem Biser, zato što se zaista bavi jednim humanim radom, zbog čega ima našu svestranu pomoć”. Predsednik je još jednom iskoristio priliku da spomene kako “Biser” ima tri akreditovane usluge, kako se nada da će ih uskoro biti još, i da će se stvoriti uslovi da ovo udruženje preraste u ustanovu, što će otvoriti vrata za neke nove i bolje stvari.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Biseraši su iskoristili i da sa svojim rukotvorinama i likovnim radovima izađu među svoje sugrađane. U Erste banci priredili su izložbu likovnih radova , a na autobuskoj stanici su prodavali rukotvorine, dok su za kasnije popodne isplanirali posetu Paliću, gde je zakazano zajedničko predstavljanje Udruženja za pomoć MNRO “Biser” i Poljoprivredne stručne službe iz Vrbasa, partnera koji će u budućnosti zajedničkim snagama proizvoditi organsku hranu u plastenicima našeg udruženja.

Facebook Komentari