“Santa Maria della Salute” otvorila izložbu “U Lenkinom prstenu”

16. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Kako to tradicija nalaže i ovogodišnja manifestacija “Lenkin prsten”, otvorena je izložbom umetničkih slika, “U Lenkinom prstenu”, nastalih na letos održanoj likovnoj koloniji.

Ovogodišnja manifestacija trajaće 3 dana, počela je pomenutom izložbom u petak veče, nastavlja se u subotu dodelom nagrade za najlepšu ljubavnu pesmu, a u nedlju se završava poetskom večeri posvećenoj mladim stvaraocima.

Tema ovogodišnje izložbe nije bila samo Lenka, već je proširena na ljubav kao motiv koji inspiriše, čemu svedoče i radovi prikazani na izložbi “U Lenkinom prstenu”. Izložbu je otvorila direktorka Ustanove kulture, Milica Zarić, a u tome joj je pomogao naš pesnik Goran Blagojevi, govoreći stihove pesme “Snata Maria della Salute”. “Slike koje vidite rezultat su 4. po redu likovne kolonije ‘U Lenkinom prstenu’, a večerašnjom izložbom otvaramo i samu manifestaciju ‘Lenkin prsten’. Zahvalila bih se svim slikarima koji su učestvovali u ovoj likovnoj koloniji, bilo ih je 28, a to su: Milosav Pavlović, Dragan Babović, Stoja Božić, Zorica Rac, Marija Nikolić, Ljiljana Radojčić, Snežana Vujošević, Mira Delić, Tereza Vlaisavljević, Vladimir Golub, Jelena Popović, Slavica Nićiforović Veselinović, Boriška Ljubinković, Lenka Angelina Dinjaški, Mirjana Pančić, Verica Malbašić, Miroslav Krunić, Miloš Popetrov, Lazar Paroški, Nemanja Mrkaljević, Leca Kaćanski Cucić, Milena Stojković Mima, Svetozar Kaćanski Batuka, Ivana Nićin, Rajko Stojnić, Sofija Velicki, Ivica Bačak i Aleksandar Milatović,” nabrojala je Milica sve učesnike i već sad im poručila da su i naredne godine dobrodošli. Takođe direktorka se zahvalila i Goranu Blagojeviću što dugi niz godina verno i neumorno tumači lik Laze Kostića i tako manifestaciju čini boljom.

Publici u galeriji Doma kulture obratila se i predsednica Udruženja likovnih stvaralaca “Novi Sad”, Mira Pančić. “Mi smo ove godine prvi put učestvovali na ovoj koloniji i čast nam je što nas je kulturni Centar Srbobrana pozvao. Nadam se da su zadovoljni našim radom, maksimalno smo se potrudili da opravdamo poverenje, i želeli bi smo da to ponovimo i sledeće godine”.

Nakon otvaranja izložbe, zamolili smo Svetozara Kaćanskog Batuku da nam prokomentariše ovogodišnje radove. “Na ranijim kolonijama većina je slikala realizam, portrete, pejzaže i naravno dvorac Fantast, međutim ove godine je većina umetnika otstupila od te navike. Imamo sad dosta radova koji su tematski u nadrealizmu, neki su čak rađeni tehnikom foto-kolaž, što se meni prilično dopada. Ja sam takođe odlučio da otstupim od realizma i uradio sam nešto drugačije. Moram istaći da mi je jedna koleginica, čije mišljenje o umetnosti cenim, prišla i rekla da je u mojoj slici videla neke stvari koje ja nisam imao nameru da naslikam. To je lepota nadrealizma, svi vidimo istu sliku, ali je različito doživljavamo, bitno je samo koliko je posmatrač maštovit. To je nešto što mislim da je obeležilo ovu izložbu, otstupanje od nekih ustaljenih normi”, zaključio je Batuka. Galeriju fotografija zabeleženih na ovoj izložbi možete pronaći na našoj facebook stranici Srbobran Danas.

Facebook Komentari