Đacima romske nacionalnosti uručeni pokloni podrške učenju

05. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Škola

Akcioni plan za podršku Romima opština Srbobran je na vreme usvojila i realizuje ga na različite načine, a jedna od akcija koja za cilj ima promociju obrazovanja kod dece Romske nacionalnosti, sprovođena je danas u sve četiri osnovne škole opštine Srbobran.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, obišao je danas đake u pratnji Jelene Jovanović, poslanice u Skupštini AP Vojvodine, Radivoja Debeljačkog, člana Opštinskog veća, i predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sa decom je ostvarena dobra komunikacija, bila su vrlo neposredna i sa željom da kažu i pitaju sve što ih zanima, između ostalog čak su i recitovala pesmice za svoje goste. Pomenuti gosti nagradili su decu poklon paketima koji treba da pomognu deci romske nacionalne zajednice da održe nivo napretka u učenju. Deca su dobila školski pribor (sveske, olovke, bojice, tempere, lenjire)  koji su im zajednički obezbedili opština Srbobran i Nacionalni savet Roma.

Deci se prva obratila poslanica Jelena Jovanović, koja u skupštini Vojvodine zastupa interese romske nacionalne manjine i čest je gost Srbobrana. “Kao i uvek, zadovoljstvo mi je biti u Srbobranu, među mladima koji su budućnost naše nacionalne zajednice. Znam da se u prethodnim godinama romski jezik mogao izučavati u školama, kao izborni predmet, i nadam se da će to ponovo moći i buduće generacije. Svoj deci želim da dobro uče i imaju dobre ocene, a mi smo tu da im obezbedimo sve uslove za obrazovanje i lakše pohađanje škole. Hvala opštini Srbobran na ogromnim naporima koje daje kako bi se poboljšao položaj Roma u lokalnoj zajednici. Opština Srbobran ima Lokalni akcioni plan podrške Romima i ovo je jedna od aktivnosti predviđena ovim dokumentom”, rekla je između ostalog gospođa Jovanović, vrlo zadovoljna načinom na koji se u vlast u Srbobranu odnosi prema Romima.

Predsednik opštine, Radivoj Paroški, izrazio je zadovoljstvo što je lokalna samouprava u prilici da se priključi jednoj ovakvoj akciji, potekloj od strane Nacionalnog saveta Roma, jer je podrška ovoj deci potrebna kako bi se odškolovali i stekli potrebna znanja koja će im sutra koristiti kako bi pronašli dobar posao i bili nezavisni ljudi. “Činimo sve što možemo da poboljšamo život Roma u našoj sredini. Pre svega, obraćamo pažnju na decu i trudimo se da im omogućimo što bolje uslove za obrazovanje i kako bi bili ravnopravni sa svom ostalom decom. Imamo Lokalni akcioni plan za podršku Romima koji sadrži i modele podrške u oblasti obrazovanja i koji traje do 2021. godine, i na osnovu njega pokušavamo da omogućimo što bolje uslove za školovanje romske dece. Jednako se trudimo da pomognemo deci u predškolskom obrazovanju, u osnovnim i srednjim školama, kao i u visokoškolskom obrazovanju. Za njih smo obezbedili besplatne užine, na početku svake školske godine obezbedimo deci besplatan školski pribor, tu su i besplatne ekskurzije za decu u predškolskom obrazovanju, kao i putni troškovi za učenike koji putuju. Činimo dosta i na planu uključivanja Roma u društveni život, na planu zdravstvene zaštite, iste namere imamo i na planu stambenog zbrinjavanja, a sve u cilju da se Romi u našoj zajednici osete njenim sastavnim delom. Nadam se da ćete biti ponos vaših roditelja i da će vam ova škola omogućiti da steknete znanje potrebno da nastavite dalje školovanje, idete u srednju školu i na fakultet i da ćete biti pozitivni primeri i drugoj deci. Samo obrazovanje može da vam obezbedi sigurniju i lepšu budućnost”, bile su reči podrške koje je deci uputio predsednik Paroški.

Od članova saveta romske nacionalne manjine saznali smo da će uskoro deca, pripadnici ove zajednice, moći redovno da izučavaju svoj maternji jezik u Srbobranu, što će sigurno pomoći očuvanju nacionalnog identiteta. Od 150 dece, koja su danas dobila poklone, tek par desetina njih razume, a još manje ih govori romskim jezikom, a to je situacija koja bi trebala da se promeni. Srpski i mađarski jezik ostaju dominantni u sporazumevanju, ali zbog očuvanja nacionalnog identiteta potrebno je da deca izučavaju i romski jezik, smatraju u savetu.

Facebook Komentari