24 slikara prošla su žiriranje Zonske smotre među njima i dvoje Srbobranaca

03. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Zonska smotra likovnih stvaralaca Vojvodine i ove godine iznedrila je neka upečatljiva umetnička dela, koja su publici u Srbobranu predstavljena na sinoć otvorenoj izložbi u galeriji Doma kulture.

Izložbu je otvorila direktorka ustanove kulture u Srbobranu, Milica Zarić, koja je rekla da joj je čast što može da ugosti umetnike iz Bačke Palanke, Vrbasa, Novog Sada, Bečeja i Srbobrana, i da domaćoj publici pokaže dela nastala na ovogodišnjoj Zonskoj smotri. Takođe drago joj je bilo što je opet Srbobran izabran da bude domaćin ove Manifestacije. Direktorka Zarić je pozdravila sve prisutne u galeriji, poželela im dobrodošlicu, a zatim je predstavila dvojicu selektora smotre koji su ocenjivali radove, gospoda Sava Stepanov i Sava Mučibabić.

Dvojica selektora bili su zadovoljni činjenicom da ima i novih imena među stvaraocima na ovogodišnjoj likovnoj smotri. “Čestitam vam na radovima koji su ovde izloženi, takođe pozdravljam nove stvaraoce koji su nam se priključili. Jedan od naših ciljeva je upravo širenje naše misije, odnosno povećanje broja umetnika. Ono što je dobro, a tiče se celog prostora Vojvodina, jeste da su mnoga sela predstavljena na slikama. Za neka čak nikad pre nisam čuo, ali sad za njih znam preko dela i umetnika koji u njima stvaraju. Ova manifestacija je doprinela tome da neki od slikara izađu iz anonimnosti i predstave se široj publici, iako do sad ni njihove komšije nisu znale da oni slikaju”, rekao je između ostalog, na otvaranju izložbe gospodin Sava Mučibabić, predsednik žirija Zonske smotre.

Jedan od najznačajnijih likovnih kritičara današnjice na ovim prostorima, Sava Stepanov, takođe je rekao par reči o ovogodišnjoj mapi najboljih radova. “Moj prvi utisak je da ovogodišnji radovi nisu na nivou onih koje smo imali prilike da ocenjujemo prošle godine. Druga stvar koju sam zapazio je da su u pitanju uglavnom mali formati. Znam da je ljudima lakše da transportuju manje slike, ali potrebno je da pustite ruku, a to se može tek na formatima 50 puta 70. Čak i kada se postigne najbolji rezultat na malom formatu, on nije jednako dobar kao onaj koji se dobije na velikom. Treća stvar je pohvalna, da ne bude da samo kritikujem, a tiče se tehnike. Posebnu pažnju sam morao da posvetim akvarelu, i vidi se da je škola Markovića iz Novog Sada dala plodove. Većina tih umetnika je odlično savladala tehniku, a kad nju imate možete da stvorite šta god hoćete. To je možda i savet ovdašnjim udruženjima, da ostvare saradnju sa nekim akademskim slikarima, možda i nije potrebno da se održi ceo kurs, već samo nešto o samoj tehnici. Očigledno da nekog taj nedostatak sprečava da se u potpunosti izrazi. To se vidi na ovoj izložbi. Imam utisak da su neki slikari vrlo stegnuti, ne mora to sve da bude precizno i tačno, samo se opustite. Vi pravite sliku, motivi treba da su likovno dobri i funkcionalni, a ne da budu perfektno tačni”, neki su od saveta kojima je najviše vremena u govoru posvetio gospodin Stepanov, a zatim je i pročitao imena umetnika čiji radovi su prošli na Zonskoj smotri i imaju šansu da isto učine i na Pokrajinskoj.

Malo ko zna da je gospodin Stepanov poklonio galeriji Matice Srpske značajnu kolekciju umetničkih dela, čija ukupna vrednost prevazilazi cenu jednog komfornog stana u Novom Sadu, što govori o tome koliko je ovaj čovek zainteresovan za očuvanje kulturno umetničkih blaga Vojvodine. Mnogo mu je bitnije da i neke nove generacija naših ljudi imaju priliku da na jednom mestu pogledaju najznačajnije umetničke radove, nego da se lično okoristi.

Imena umetnika čiji su radovi prošli dalje:

14. Jelić Zvonko Petar – Bačka Palanka

15. Paulina Tomić – Bačka Palanka

16. Lenka Cucić Kaćanski – Srbobran

21. Stevan Nićin – Srbobran

29. Marija Nikolić – Vrbas

30. Radomir Glušac – Vrbas

35. Julija Đokić – Vrbas

37. Milosav Pavlović – Vrbas

39. Silvester Makaji – Kucura

42. Ana Berček – Novi Sad

47. Zeveđi Iboja – Novi Sad

49. Jelica Cica Savičić – Kladovo

51. Milan Vraneš – Novi Sad

52. Petar Vujović – Novi Sad

55. Ljubica Amidžić – Novi Sad

56. Janko Paroškaj – Rumenka

62. Ljubica Milaš – Novi Sad

63. Gordana Milenković – Novi Sad

64. Branka Vojnović – Novi Sad

65. Mira B. Jovanović – Bačka Palanka

67. Ljiljana Kovačević – Novi Sad

68. Ljiljana Kuzmanović – Novi Sad

71. Stojan Božić – Petrovo Selo

72. Danijela Mišović – Vrbas.

Pokrajinska smotra će se održati u obnovljenoj Galeriji “Lazarević” u Sremskoj Mitrovici, gde će biti proglašeni najbolji umetnici Vojvodine, a učešće uzimaju najbolji stvaraoci sa 6 Zonskih smotri, među kojima je i naša.

Izložene radove možete pogledati na našoj facebook stranici SrbobranDanas.rs, a u istoj galeriji su i fotografije sa samog otvaranja izložbe.

 

 

Facebook Komentari