Dule je osvajač bronze na Svetskom prvenstvu u basketu, a ujedno i jedan od ključnih igrača OKK SRBOBRAN

22. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport, Zabava

Vest da je reprezentacija Srbije u basketu 3×3, za igrače do 23 godine starosti, osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kini, oktobra ove godine, bila je jedna od najčitanijih na svim srpskim portalima. Ono što malo ko zna u Srbobranu je činjenica da je jedan od ključnih igrača trećeg najboljeg tima na svetu ujedno i igrač Omladinskog košarkaškog kluba “Srbobran”. Njegovo ime je Dušan Samardžić.

Iako su nas seniorski basketaši naučili na to da je normalno konstantno biti najbolji na svetu, biti treći u bilo čemu na planeti nikako nije mala stvar. Tim u sastavu: Goran Vidović, Vladimir Trajković, Marko Milaković i naš Dušan Samardžić, dostigli su planetarnu slavu i to bez velikih priprema kakve su za očekivati kada se radi o reprezentaciji. Njihov talenat i odlična fizička forma bili su dovoljni da se, uz kratko uigravanja na pripremama u Beogradu, spreme za pohod na Kinu.

Nekoliko reči o svetskom prvenstvu, ali i košarkaškoj i basket karijeri, dobili smo od Dušana Samardžića nedugo po povratku iz udaljene zemlje Azije.

“Prvo bih pozdravio sve čitaoce Srbobran Danasa, jer je Srbobran jedno od mesta koje je mnogo uticalo na moj razvoj kao igrača. Košarku sam počeo da treniram u Bačkoj Palanci, klub ‘Feniks’, gde sam učio prve košarkaške korake. Počeo sam da treniram sa 8 godina i ostao sam u tom klubu do punoletstva. Sa 19 godina prešao sam u Srbobran gde sam proveo tri odlične sezone, stekao prijatelje i ogromno znanje koje me je kasnije ozbiljno gurnulo u basket 3na3. Po odlasku iz Srbobrana nastupao sam još za klub iz Veternika, a sad evo me ponovo među vama, u klubu kod trenera Jovice Andrića. Poslednjih godina sam se posvetio igranju turnira u basketu 3×3 po Srbiji, i imao sam dosta uspeha, što je uticalo na to da dođem do reprezentacije”.

“Prvi kontakt sa ljudima iz reprezentacije ostvario sam u basket klubu iz Novog Sada, gde sam igrao sa nekim proslavljenim reprezentativcima kao što su Dušan Bulut i Marko Ždero, koji je takođe ostvarivao košarkaške uspehe u Srbobranu. Sa njima sam počeo baš ozbiljno da radim i našao sam još par igrača sa kojima sam oformio svoju lokalnu ekipu u kojoj je i Joca Antić, koji sad igra sa mnom u OKK ‘Srbobranu’. Počeli su da se nižu dobri rezultati, osvajali smo turnire nakon čega je usledio poziv za reprezentaciju”.

“Poziv je usledio letos, kada su me obavestili da sam na širem spisku igrača. Spisak se polako skraćivao, da bi dve nedelje do svetskog prvenstva saznao da sam među četvoricom igrača koji idu na takmičenje pod zastavom Srbije. Pripreme su bile na Košutnjaku u Beogradu, deset dana, i krenuli smo zatim za Kinu. Prva utakmica je bila sa Litvanijom, prva je uvek najteža, a i Litvanci su bili drugi favorit za osvajanje prvenstva, jer u istom sastavu igraju i na seniorskom nivou. Ozbiljno smo shvatili utakmicu, iako smo krenuli loše sa 1:5, ali smo uspeli da se vratimo i pobedimo, što nam je ulilo veliko samopouzdanje, tako da smo lagano dobili mečeve protiv Mongolije i Južne Koreje. Najvažniji meč u grupi bio je poslednji, sa Holandijom, za prvo mesto. Svo vreme smo gubili 2-3 poena razlike, ali na kraju smo nekako uspeli da okrenemo rezultat i da pobedimo. Verovatno samo zato što smo toliko verovali da možemo”.

“Četvrt finale protiv Letonije, nezgodna ekipa, sva četiri igrača odlično šutaju trojke. Njih smo pobedili 21:9. Prvi i jedini poraz bio je u polufinalu, sa Rusima, koji su i osvojili prvenstvo. Nismo imali rešenje za njihovog centra, gubili smo 2:12. Stigli smo ih na posletku sa 17:19, ali to nije bilo dovoljno za prolazak u finale. Rusi su pobedili sa 17:21. Sabrali smo se posle tog poraza, teško nam je pao, ali smo zato svu frustraciju izbaciili u utakmici za treće mesto, opet protiv Holandije. Ovog puta 21:13. Držali smo sve konce u svojim rukama i zasluženo došli do medalje. Verovatno je da još nisam ni svestan uspeha koji smo postigli, ali je osećaj fenomenalan kad znate da ste treći na svetu. Retko se kome pruži prilika da pokuša da ostvari veliki uspeh, možda jednom u životu, a mi smo uspeli. Presrećan sam zbog toga”.

“Povratkom u Srbobran ove sezone dobio sam neke ozbiljnije zadatke na terenu, imamo mladu ekipu, željnu dokazivanja, sa dosta momaka koji su spremni da se bore. Joca Antić i ja smo tu da malo pomognemo ekipu i donesemo to neko iskustvo, ali je sigurno da je smo svi zajedno jedan jak tim. Imamo dobru zajedničku priču i nadamo se dobrim rezultatima”, rekao je za naš portal Dušan Samardžić, jedan od najboljih igrača srbobranskih “Zelenih”.

Na svetskom prvenstvu Dušan je davao u proseku 4-5 poena po meču, čime je zaslužio mesto drugog najkorisnijeg igrača reprezentacije, odmah iza Trajkovića koji je uvršten u idealan tim turnira. Reprezentaciju je za ovo takmičenje spremao stručni štab u sastavu: Danilo Lukić – trener muških 3×3 reprezentacija, Marko Ždero – trener mlađih 3×3 reprezentativnih selekcija, uz Gorana Vojkića – selektora muških 3×3 reprezentacija Srbije.

Fotografije sa prvenstva u Kini, preuzete su sa zvanične stranice KSS.

 

Facebook Komentari