Tri STOGODIŠNJICE vojvođanskih Slovaka

21. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Prijateljstvo koje postoji između dve opštine Srbobran i Bački Petrovac, i njihovih predsednika, iznedrilo je ideju da se u Srbobranu organizuje izložba Muzeja vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, pod nazivom “Stogodišnjice”.

Izložba je postavljena u galeriji srbobranskog Doma kulture, a danas u podne je i svečano otvorena pred većim brojem naših građana, uglavnom đaka srednje škole i viših razreda osnovnih škola. Ovaj kulturni skup otvorili su predsednici dve opštine, domaćin Radivoj Paroški i gost Srđan Simić. Direktorka Ustanove kulture, Milica Zarić, preuzela je na sebe ulogu moderatora izložbe, te je u svoje i ime svojih gostiju pozdravila sve one koji su došli na otvaranje, poželela im dobrodošlicu i predstavila im svoje goste, među kojima je bila i direktorka Muzeja vojvođanskih Slovaka, Ana Seč Pinćir.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, prvenstveno je želeo da se zahvali svom kolegi iz Bačkog Petrovca, što je našao vremena i došao u posetu našem lepom mestu. “Srbobran je opština u kojoj žive različite nacionalne zajednice, što je slučaj i u Bačkom Petrovcu, a obe naše opštine neguju kulturu svih svojih građana, zbog čega nam je i čast što nam je danas u gostima izložba koja predstavlja kulturno nasleđe vojvođanskih Slovaka. Drago mi je što je naš Dom kulture domaćin jedne ovakve izložbe i što ćemo danas čuti priču koja govori o životu Slovaka u našoj pokrajini, kako pre sto godina tako i danas, jer važno je da se međusobno upoznajemo i razmenjujemo znanja, kako bi smo bili prijatelji. Naši građani koji posete ovu izložbu steći če nova znanja i određena iskustva kada je u pitanju kultura Slovaka”.

Gospodin Simić se zahvalio predsedniku Paroškom i direktorki Zarić na ukazanom gostoprimstvu i uopšte mogućnosti da se Muzej iz njegove opštine predstavi Srbobrancima. “Bački Petrovac je ove godine obeležio 3 velika jubileja, važna ne samo za našu lokalnu samoupravu, nego i za sve Slovake u Srbiji. Reč je o obeležavanju 100 godina od prvih ‘Slovačkih nacionalnih svečanosti’, zatim 100 godina od osnivanja Gimnazije i 100 godina od početka rada prve štamparije u Bačkom Petrovcu. Sve to je krenulo 1919. godine, godinu nakon prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, kada su Slovaci značajno doprineli svojim glasovima tom prisajedninjenju. Na teritoriji opštine Bački Petrovac je tada krenula i da se razvija privredna, opet od strane Slovaka. Dvadesetih godina prošlog veka u Bačkom Petrovcu je formirana svetska cena hmelja, zatim je u našem mestu postojala i najveća evropska proizvodnja metli, takođe Baku Petrovac je bio i najveći prouzvođač sirka. Sve je to sad istorija koju možemo da gledamo na ovakvoj i sličnim izložbama, ali se i trudimo da sve te neke tradicionalne privredne aktivnosti oživimo, što smo i uspeli sa hmeljom, postavši jedini veliki proizvođač ove biljke u Srbiji. Oživljavamo i proizvodnju metli i to je otprilike ono po čemu je Bački Petrovac uglavnom poznat, pored naravno dobrog kulena. Ova izložba svedoči o istorji naše opštine, o stvaranju identiteta u novijem dobu istoruje Srbije i nadam se da ćemo imati prilke da to pokažemo u mnogo mesta Vojvodine, kako to danas činimo u Srbobranu”, rekao je naš gost i Bačkog Petrovca.

Nešto konkretnije o samoj izložbi imala je priliku da kaže Ana Seč Pinćir, direktorka muzeja iz Bačkog Petrovca. “Pored muzeja u kom ja radim, Bački Petrovac ima još jednu važnu kulturnu instituciji, a to je galerija ‘Zuske Medveđove’. Ona je bila prva akademska slikarka evro-vojvođanskih Slovaka. Takođe se brinemo i o najstarijoj kući u mestu, ‘Zavičajnoj kući’ koja potiče iz 18. veka i predstavlja arhitektonski spomenik kulture od izuzetnog značaja. Pored pomenutih jubileja, tri stogodišnjice, prošle godine smo obradili i temu prisajedinjenja, jer je to istorijski trenutak u kom su Slovaci shvatili da će im u novoj državi biti zagarantovana sva prava i da će konačno moći da realizuju neke svoje želje. Slovaci su razvili bogate kulturno umetničke programe, među kojima je bilo mesta i za pozorište…” Ana Seč Pinćir nastavila je da priča o mestu iz kog potiče i na koje je ponosna, krećući se kroz galeriju, od jednog do drugog eksponata, pričala je okupljenoj publici o svakom bitnom datumu i događaju koji su odredili istoriju Slovaka u Bačkokom Petrovcu i Vojvodini uopšte, sa mnogo detalja i anegdota što je mladim slušaocima bilo vrlo zaniljivo. Gospođa Ana je nakon svog izlaganja pozvala sve Srbobrance da posete Bački Petrovac i da dođu do njenog muzeja, gde će im ona rado upriličiti obilazak svih znamenitosti Bačkog Petrovca.

Za one koji požele da vide izložbu, važno je napomenuti da će ona krasiti zidove galerije Doma kulture, Cara Lazara 6, do 25. oktobra. Ulaz je slobodan.

Facebook Komentari