Dečija nedelja u OŠ ŽARKO ZRENJANIN UČA

17. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

U nadaljskoj osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin Uča” je i ove godine kao deo obeležavanja Dečje nedelje održano školsko literarno takmičenje sa temom “Imam pravo…ali to pravo imaju i drugi”.

Učenici starijih razreda, od petog do osmog, svi uglavnom članovi literarne sekcije, odgovorili su na temu i izneli svoje stavove na zadatu temu u poetskom, ali i proznom obliku. Najuspešniji među njima nagrađeni su vrednim knjigama.

Tema “Imam pravo na život, igru, učenje, druženje, svoje mišljenje…ali to pravo imaju i drugi”, bila je inspiracija i za likovno takmičenje učenika starijih razreda. I u ovom segmentu izražavanja nagrađeni su učenici koji su dali najkreativniji odgovor na temu.

Za kraj ovogodišnje Dečje nedelje, izabrane su sportske aktivnosti, odnosno fudbalski turnir i fer plej igra, jer trebalo se podsetiti na važno dečije pravo, a to je pravo na igru i pravo na zdrav život. Ovim turnirom i veselom sportskom atmosferom završeno je ovogodišnje obeležavanje Dečje nedelje za osnovce u Nadalju.

“Da pravo svako-dete uživa lako, naziv je protekle Dečije nedelje, koja se na zanimljiv i kreativan način obeležila i u našoj školi. Svakog dana učenici sa svojim učiteljicama i razrednim starešinama su osmišljavali i učestvovali u raznim radionicama i aktivostima. Učenici nižih odeljenja Dečiju nedelju su obeležili kroz sledeće aktivnosti: Ponedeljak-svako odeljenje je organizovalo radionicu na temu prava i obaveza deteta, na kojoj smo izradili i transparente. Utorak-ispred glavnog ulaza škole, upriličena je priredba ‘Prijem prvaka u Dečiji savez’;.Kroz pesmu, glumu, igru stariji učenici su poželeli dobrodošlicu svojim malim drugarima u Dečiji savez. Sreda-dan rezervisan za igre. Igrale su se razne društvene igre u okviru odeljenja. Četvrtak-veselo druženje pod maskama u fiskulturnoj sali škole. Maskirani učenici, a i učiteljice, defilovali su binom. Žiri je birao najlepše i najoriginalnije maske za koje su predstavnici lokalne samouprave (Kancelarija za mlade) delili prigodne nagrade. Petak-smo obeležili kao dan stvaralaštva. Učenici prvog i drugog razreda su pravili čestitke i igračke koje su razmenjivali sa svojim drugarima, dok su učenici trećeg i četvrtih razreda svoju snalažljivost i kreativnost pokazali pravljenjem kućica-skloništa u školskom dvorištu. Za sam kraj usledila je šetnja kroz selo. Nosili smo transparente sa pravima i obavezama dece, kako bi podsetili naše meštane na iste. Zahvaljujemo se Julijani Kovač nastavnici likovne kulture u penziji na nesebičnoj pomoći pri organizaciji Dečije nedelje, kao i predstavnicima lokalne samouprave”, detaljno je opisala sve aktivnosti direktorka škole Branislava Stanaćev.

Facebook Komentari