Objekti PU RADOST dobro su opremljeni, šteta je što nema više dece

10. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava

Najveselija nedelja u godini, Dečija nedelja, prepuna je aktivnosti u kojima učestvuju deca, a jedna od takvih je i maskenbal u vrtićima PU “Radost”. Baš povodom Dečije nedelje predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, posetio je dva objekta predškolske ustanove, “Palčić” i “Čuperak”, u pratnji svojih bliskih saradnika, članova opštinskog Veća: Jovice Andrića, dr Ilije Gazepova, Zorana Mijića i Radivoja Debeljačkog.

Nekadašnja tradicija, da deca u toku Dečije nedelje posete opštinu i upoznaju njenog predsednika, zamenjena je boljom i deci jednostavnijom praksom, a to je da predsednik dođe do njih, pri čemu on može da vidi i prostorije u kojima borave, upozna se sa uslovima u kojima se igraju, ali i da njih bolje upozna jer su mališani opušteniji u sredini koja je njima bliska, što vrtići sigurno jesu.

Prvo je delegacija lokalne samouprave posetila objekat u ulici Nikole Tesle, zabavište “Palčić”, gde su dečica spremno dočekala goste, odevena u kostime svojih omiljenih likova iz crtaća. Ni gosti nisu došli praznih ruku, svakom detetu su lično predali po slatki paketić, a domaćini su im se zahvalili pesmom, recitacijom i na posletku jednim velikim umetničkim delom koje su zajednički napravila. Reč je o kolažu koji predstavlja jesen, za koji je predsednik Paroški obećao da će od sad krasiti jedan zid u opštinskoj zgradi, kako bi mu se mogli diviti svi oni koji posete opštinu.

Na Vašarištu je bila jednako veselo, s tim da smo došli pred kraj doručka, ali nam mališani to nisu zamerili. Oni su se takođe obradovali poklonima koje su dobili, taman da se posle doručka zaslade. Imali su klinci i neka pitanja za predsednika, na koja je im je on i odgovorio, a rado su mu pokazali i svoje igračke, sa željem da se odmah i igraju. Imao je predsednik vremena i da porazgovara sa vaspitačicama, da vidi šta je možda potrebno da se uradi u samom objektu kako bi on odgovarao potrebama dece. Iz oba vrtića ispraćeni smo bili osmesima i neumornim mahanjem malih ruku, zadovoljne dece, kojoj očigledno prija posebna pažnja koju dobijaju u svojoj nedelji.

“Poslednje tri godine praktikujemo da u toku Dečije nedelje obiđemo po dva objekta PU ‘Radost’, kako bi smo bili bliži deci, da vidimo u kakvim uslovima borave, da porazgovaramo sa njima i njihovim vaspitačicama. Volim da obiđem vrtiće, druženje sa decom je uvek lepo i uvek se sa njima dobro osećam. Zadovoljan sam kako su ova dva objekta opremljena, ali opet i malo tužan što nemamo u njima veći broj dece, nadam se da će i za to doći vreme. U oba objekta ima određenih stvari koje treba da se urade, to ćemo naravno i uraditi. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva da objekti vrtića, da boravak dece u njima i da rad svog osoblja u ustanovi bude dobar, i mislim da smo u tome uspešni. Žao mi je zbog toga što nas nije dočekala direktorka ove ustanove verovatno je imala nekih prečih poslova, ali su samnom zato tu članovi opštinskog Veća zaduženi za sport i omladinu, za zdravstvo, za razvoj i za obrazovanje. Zajedno dajemo ogromnu podršku ovoj ustanovi, uvek može više i bolje, i ja se nadam da ćemo u narednom periodu uspeti da još poboljšamo uslove za rad i boravak naše dece u ovim objektima”, reči su predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog, koje je novinarima uputio nakon posete vrtićima.

Ono što je još bilo važno istaći, a tiče se rada Predškolske Ustanove “Radost” i njenog finansiranja, je činjenica da lokalna samouprava izdvaja više od 50 miliona dinara kako bi sve besprekorno funkcionisalo, što je u poređenju sa opštinama iz naše regije značajno više novca. “U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja iz budžeta opštine Srbobran, u iznosu od 100 odsto finansira se užina i cena celodnevnog boravka za treće, četvrto i svako naredno dete, kao i za decu romske nacionalnosti i decu sa smetnjama u razvoju, a za svu ostalu decu plaćamo pola od punog iznosa i za jednu i za drugu uslugu. Takođe, po prvi put obezbeđujemo novac za kupovinu radnih listova i pribora za pisanje za decu romske nacionalnosti“, obrazložio je predsednik Paroški.

Facebook Komentari